Τετάρτη 23 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Απλή αναλογική χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Κατηγορηματικά αντίθετο στα καλπονοθευτικά συστήματα που προτείνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δήλωσε χτες ο εισηγητής του ΚΚΕ στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Την κατηγορηματική του αντίθεση στα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα που προτείνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και την παράλληλη υιοθέτηση της απλής αναλογικής απαίτησε χτες το ΚΚΕ στη Βουλή, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Παράλληλα, ο εισηγητής του Αχιλλέας Κανταρτζής διασαφήνισε ότι το ΚΚΕ δεν αντιλαμβάνεται την απλή αναλογική ως μέσο συμμετοχής σε κεντροαριστερές ή κεντροδεξιές κυβερνήσεις. Υπενθυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την ενίσχυση του πρώτου κόμματος με 50 αντί 40 έδρες, με εξαίρεση τους συνασπισμούς κομμάτων.

Υπέρ του νομοθετήματος τάχθηκαν χτες αποκλειστικά οι κυβερνητικοί βουλευτές. Στη συζήτηση παρενέβη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ο οποίος σχολίασε την τρέχουσα επικαιρότητα, προτείνοντας την επανέναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος.

«Το ΚΚΕ απορρίπτει την πρόταση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Διεκδικεί σταθερά και αταλάντευτα την καθιέρωση της απλής αναλογικής, χωρίς όρους και προϋποθέσεις», τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ. Συνέχισε όμως, τονίζοντας ότι ζητά την απλή αναλογική «όχι για να παζαρέψει τη συμμετοχή του σε κυβερνήσεις της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς, που τίποτε το θετικό δεν έχουν να προσφέρουν στο λαό και τους εργαζόμενους, όπως δείχνει και η πείρα των άλλων χωρών Γαλλίας, Ιταλίας κ.λπ.».

Οπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ «η ελπίδα βρίσκεται στον κοινό αγώνα των εργαζομένων απέναντι στην πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Σε αυτή τη λαϊκή συμμαχία, στο μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων που θα αγωνίζεται όχι μόνον για κάποιες επιμέρους διεκδικήσεις, αλλά και για την ίδια την εξουσία. Τη Λαϊκή Εξουσία, ώστε ο πλούτος να ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν, στους εργαζόμενους. Να για ποια συμμαχία και για ποια εξουσία αγωνίζεται και προσβλέπει το ΚΚΕ. Και όσο αυτή η προοπτική θα κερδίζει έδαφος στις συνειδήσεις του λαού μας τόσο πιο ικανοί θα γίνονται και οι αγώνες σήμερα».

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, τόνισε ότι «μας βρίσκει ριζικά αντίθετους το νομοσχέδιο της ΝΔ που είναι μια τροποποίηση προς το χειρότερο του ήδη αντιδημοκρατικού και καλπονοθευτικού ισχύοντος εκλογικού συστήματος». Παράλληλα, όμως, ο Αχ. Κανταρτζής πρόσθεσε ότι «απορρίπτουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την καθιέρωση μιας παραλλαγής του γερμανικού εκλογικού συστήματος, που επίσης είναι αντιδημοκρατικό, καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα».

Γ. Παπανδρέου: Να κινήσουμε από την αρχή τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος

Παρεμβαίνοντας χτες ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προφανή στόχο να εκμεταλλευτεί το κλίμα των ημερών. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «παρακμιακό εναγκαλισμό διαφθοράς και σήψης», λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός είναι όμηρος, αδύναμος και εξαρτημένος». Παράλληλα, κατηγόρησε το ΚΚΕ για «εύκολη λαϊκιστική ισοπέδωση των πάντων», σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει ότι δεν είναι η στρατηγική σύγκλιση των δύο μεγάλων κομμάτων που τα ταυτίζει στη συνείδηση του λαού αλλά ο ...λαϊκισμός των κομμουνιστών. Υποστήριξε ότι «ο λαϊκισμός δεν ωφέλησε την αριστερά αλλά την ακροδεξιά», απευθυνόμενος πάλι στα αριστερά της παράταξής του, όταν το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του έχουν να παρουσιάσουν... διατριβές σε αυτό το ζήτημα, ενώ έκανε έκκληση για «πρόταση δημοκρατίας απέναντι στη διαφθορά». Τέλος, κατέθεσε πρόταση, προκειμένου «να κινήσουμε από την αρχή τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος», με στόχο «κανόνες και μέτρα για τη διαφάνεια» και τα κόμματα να ψηφίσουμε «ομόφωνα για το ποιες είναι οι αναθεωρητέες διατάξεις».

Ανταπαντώντας εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, επανέλαβε τα όσα έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «ούτε εκβιάζει, ούτε εκβιάζεται», κατηγορώντας τον Γ. Παπανδρέου για «ομηρία μέσα στο ίδιο του το κόμμα». Οσον αφορά στο νομοσχέδιο, ο Προκόπης Παυλόπουλος υποστήριξε ότι υπηρετεί τη «συνταγματική αρχή της κυβερνητικής σταθερότητας», ενώ για το θέμα της μη πριμοδότησης συνασπισμών κομμάτων υποστήριξε ότι ανάλογους νόμους εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές από το 1994 έως το 2004.

Αντισυνταγματική η εκλογική νομοθεσία

Της συζήτησης του νομοσχεδίου χτες, προηγήθηκε συζήτηση αίτησης αντισυνταγματικότητας, την οποία κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, ενώ θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου τέθηκε και από την πλευρά της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, αναφορικά με τον αποκλεισμό του συνασπισμού κομμάτων από το «μπόνους» των 50 εδρών. Τοποθετούμενος αναφορικά με την αντισυνταγματικότητα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής σημείωσε ότι «πραγματικά η ρύθμιση είναι αντισυνταγματική», πρόσθεσε όμως ότι «όλη η εκλογική νομοθεσία είναι αντισυνταγματική», αφού «από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα έχει παραβιαστεί κατάφωρα η ισότητα της ψήφου». Θύμισε ότι επί τόσα χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αρνούνται την απλή αναλογική και «λειτουργούν ληστρικά, κλέβουν, λεηλατούν και παραβιάζουν την ισότητα της ψήφου», μια και «επιδιώκεται με τη μειοψηφία της ψήφου να καθίσταται πλειοψηφία το πρώτο κόμμα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ