Τετάρτη 23 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Εκστρατεία αστυνομοκρατίας...

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες - αθρόες προσαγωγές μεταναστών, πληροφορίες για συνοπτικού χαρακτήρα απελάσεις, μαζικοί έλεγχοι, κλπ. - είναι δηλωτικά μιας πρωτοφανούς αστυνομικής τρομοκρατίας, που επικρατεί στη χώρα μας.

Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται με πολλαπλούς τρόπους. Πρώτ' απ' όλα, απ' την ίδια την Αστυνομία, η οποία δηλώνει ότι, μέσα σε ένα μόλις μήνα, το Δεκέμβρη, ελέγχτηκαν 8.454 άτομα από τα Τμήματα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης.

Δεύτερον, απ' την επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, που - σύμφωνα με καταγγελίες φορέων της περιοχής - στόχο έχει την απαγόρευση εισόδου Αφγανών προσφύγων στο λιμάνι της Πάτρας. Μάλιστα, χτες και σήμερα, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συλλήψεις Αφγανών με συνοπτικές διαδικασίες, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν με πούλμαν στην Αθήνα.

Τρίτο παράδειγμα αποτελεί η καταγγελία γονέα στον «Ρ» ότι δύο 15χρονοι μαθητές στην πλατεία Καισαριανής, την ώρα που πήγαιναν σπίτι τους, δίχως λόγο και αιτία, τρομοκρατήθηκαν από αστυνομικούς, που είχαν στήσει «μπλόκο» στην περιοχή.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, χτες, η Κυβερνητική Επιτροπή αποφάσισε την ακόμα μεγαλύτερη ένταση της αστυνομοκρατίας με μια σειρά μέτρων που στόχο έχουν το χτύπημα του λαϊκού κινήματος.

Τα παραπάνω παραδείγματα καταδεικνύουν πως η πρακτική των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών γίνεται όλο και πιο αυθαίρετη, ενταγμένη στην πολιτική δημιουργίας της ψυχολογίας του τρόμου. Και, βέβαια, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποιους θέλουν να «χτυπήσουν» και με ποιο στόχο.

Ιδιαίτερα η περίπτωση των μεταναστών και της διαρκούς δίωξης την οποία υπόκεινται, δείχνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το μέγεθος του προβλήματος. Απ' τη μια πλευρά το κεφάλαιο έχει ανάγκη την ύπαρξη των μεταναστών προς αξιοποίηση φτηνών εργατικών χεριών (αλλά και ως μοχλό πίεσης για τη συμπίεση των μεροκάματων). Εκμεταλλεύονται την αγωνία αυτών των ανθρώπων και τους στοιβάζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, ακατάλληλους ακόμη και για τα ζώα (περίπτωση Αγυιάς, στην Πάτρα, που είχε αποκαλύψει ο «Ρ», στις 29/12/2007). Και απ' την άλλη, τους αφήνουν έρμαιο των κάθε λογής αστυνομικών επιχειρήσεων, με τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας. Εξαπολύουν ένα ανελέητο κυνηγητό σε βάρος τους. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τηρώντας πιστά την κατεύθυνση της ΕΕ, προωθούν την εγκληματική αυτή πολιτική.

Η πρωτοφανής αυτή αστυνομοκρατία δεν ασκείται μόνο σε βάρος των μεταναστών, που αποτελούν και τα «εύκολα» θύματα. Η τρομοκρατική απόπειρα σε βάρος δύο 15χρονων μαθητών στην Καισαριανή μόνο μεμονωμένη περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί. Ιδιαίτερα, μάλιστα, αν συνδυαστεί με τη συνολική πολιτική παρακολούθησης και καταστολής που υλοποιούν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του αστικού κράτους και που την τελευταία περίοδο ολοένα και οξύνεται. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των καμερών, της «δίκην κατοχής εδάφους» επιχείρησης στα Ζωνιανά, κλπ.

Αυτή η ένταση της αστυνομοκρατίας δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Αντιθέτως, αποτελεί τη συνέχεια της πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με μοναδικό στόχο να καλλιεργηθεί συνείδηση τρομοφοβίας στο σύνολο των λαϊκών στρωμάτων. Ασχετα, λοιπόν, με το αν τούτες οι εξελίξεις έχουν την ανοχή ή γίνονται με την προτροπή της πολιτικής ηγεσίας, η ουσία παραμένει: Το λαϊκό κίνημα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση και να απαντήσει δυναμικά σε όλη αυτή την «εκστρατεία»...


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στοιβαγμένοι σε ...ψυγείο(2019-11-05 00:00:00.0)
Αγριος ξυλοδαρμός νεαρού Αφγανού μετανάστη(2009-03-17 00:00:00.0)
Αστυνομική θηλιά στους μετανάστες(2009-01-23 00:00:00.0)
Διαρκές κυνηγητό...(2008-03-21 00:00:00.0)
Δεκάδες συλλήψεις Αφγανών προσφύγων(2008-01-22 00:00:00.0)
Συστηματική άσκηση ωμής βίας ο ξυλοδαρμός των Αφγανών(2004-12-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ