Τετάρτη 23 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Στην πρώτη γραμμή οι «μπίζνες» και οι τουρκικές διεκδικήσεις

Οι «μπίζνες», δηλαδή η ώθηση των συμφερόντων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στη γειτονική χώρα, αλλά και οι διεκδικήσεις του τουρκικού καθεστώτος σε Αιγαίο και Θράκη θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της τριήμερης επίσημης επίσκεψης που ξεκινά από σήμερα ο Κ. Καραμανλής στην Τουρκία.

Η κυβέρνηση έχει φροντίσει να κρατήσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών από την επίσκεψη του πρωθυπουργού, την πρώτη μετά από μισό σχεδόν αιώνα Ελληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα. Αυτό που στην πραγματικότητα περιμένει η κυβέρνηση είναι να διατηρηθεί το καλό κλίμα μεταξύ των κυβερνήσεων, πράγμα που θα επιτρέψει να συνεχιστεί το «άνοιγμα» των ελληνικών επιχειρήσεων στην αγορά της γειτονικής χώρας, ενώ θα «δικαιώσει» τη στρατηγική θέση για άνευ όρων στήριξη για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Παρόλο που θεωρείται βέβαιο ότι στην ατζέντα των συνομιλιών θα βαραίνουν οι βλέψεις της Αγκυρας σε Αιγαίο, Θράκη, Κυπριακό, ωστόσο η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να «διασώσει» το καλό κλίμα στις διμερείς σχέσεις, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «πρόκειται για θέσεις της άλλης πλευράς που απλά δε γίνονται αποδεκτές»...

Την προτεραιότητα της ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων, εννοείται προς όφελος των μονοπωλίων, ανέδειξε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αναντολού». Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «η συνεργασία αυτή εξελίχθηκε κατά τα τελευταία δέκα χρόνια», επισημαίνοντας πως «ο όγκος των διμερών συναλλαγών από τα 200.000 δολάρια το 1999, ανήλθε στα 3 εκατομμύρια ευρώ το 2007».

Με το βλέμμα περισσότερο στο εσωτερικό της χώρας μας, ο Κ. Καραμανλής αναγορεύει ως βασικό κριτήριο για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας την αναγνώριση της Κύπρου. Επισημαίνει πως «υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Επιπρόσθετα, πρέπει να επιλυθεί το Κυπριακό, το οποίο σκιάζει τις διμερείς σχέσεις, με μόνιμη λύση που θα προβλέπει τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο Καραμανλής είπε πως «η Ελλάδα πιστεύει ότι η εναρμόνιση της Τουρκίας προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για την πλήρη ένταξη» και πρόσθεσε: «Περιμένουμε από την Τουρκία να προχωρήσει με αποφασιστικότητα για την υλοποίηση των όρων που θέτει η ΕΕ. Ενα βασικό κριτήριο είναι να βελτιώσει η Τουρκία τις σχέσεις της με την Κύπρο που είναι χώρα - μέλος της ΕΕ και να την αναγνωρίσει». Κληθείς να δώσει ένα μήνυμα προς την τουρκική κοινή γνώμη, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ήρθε η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη για την ειρηνική επίλυση των διαφορών, με σεβασμό προς τους διεθνείς κανόνες και το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να επενδύσουμε στην ειρήνη και την ευημερία, για να προσφέρουμε στις δύο χώρες ευκαιρίες και να έχουμε καρπούς στο χώρο της ειρήνης και της σταθερότητας».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, που ανακοινώθηκε μόλις χτες, ο Κ. Καραμανλής θα έχει το απόγευμα συνομιλίες στην Αγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν, παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Αύριο θα καταθέσει στεφάνι στο Μαυσωλείο του Κ. Ατατούρκ και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντ. Μπαϊκάλ, τον πρόεδρο της Τουρκίας Α. Γκιουλ και θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Βίλκεντ. Το απόγευμα θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη και θα παρακαθήσει σε ιδιωτικό γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Τούρκος ομόλογός του. Την Παρασκευή το πρωί οι δύο πρωθυπουργοί θα συμμετάσχουν σε επιχειρηματικό φόρουμ.

  • «Μακάρι η επικείμενη αυριανή (σ.σ. σημερινή) επίσκεψις του πρωθυπουργού της Ελλάδος, του κυρίου Καραμανλή, και οι συνομιλίες που θα έχει με τον Τούρκο ομόλογό του, τον κύριο Ερντογάν, να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της επιλύσεως των προβλημάτων μας», δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ιεραρχώντας ως κεντρικό πρόβλημα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ο Πατριάρχης ενημέρωσε τους προσκυνητές ότι αύριο το απόγευμα ο Ελληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Φανάρι και την επομένη θα επισκεφθεί τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και την ηγεσία της Ομογένειας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ