Τετάρτη 23 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μπίζνες στην Εκπαίδευση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η Παιδεία μετατρέπεται σε εμπόρευμα, τα πανεπιστήμια λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τα πτυχία πωλούνται και αγοράζονται, οι επιχειρήσεις βρίσκουν πεδίο κερδοφορίας τόσο στην παρεχόμενη «γνώση», όσο και στην αγοραπωλησία πτυχίων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Βρέμης, που το 1999 πήρε κρατική έγκριση από την πόλη της Βρέμης και ιδρύθηκε ως ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα. Το 2006, η εταιρία Jacobs έκανε στο πανεπιστήμιο μια «ευγενική χορηγία» της τάξης των 200 εκατ. ευρώ! Εκτοτε, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Βρέμης ονομάζεται «Πανεπιστήμιο Jacobs της Βρέμης» και παραμένει ένα ίδρυμα «μη κερδοσκοπικού» χαρακτήρα... Είναι φανερό ότι καμία επιχείρηση δεν επενδύει τέτοια ποσά αν δεν είναι επικερδής η μπίζνα...

Ενδεικτικό είναι και το παράδειγμα μιας άλλης μπίζνας που στήθηκε στη Μ. Βρετανία. Πρόκειται για το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας, που στην πραγματικότητα ήταν απλά μια επιχείρηση, η οποία στη «φωτεινή πινακίδα» είχε τον τίτλο «πανεπιστήμιο», χωρίς όμως την απαιτούμενη πιστοποίηση και αναγνώριση. Ωστόσο, αυτό το αποκαλούμενο «πανεπιστήμιο» πουλούσε πανάκριβα πτυχία, διαφημίζοντας ότι δήθεν συνεργάζεται με τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ.

Και μπορεί, τελικά, η εν λόγω μπίζνα να πούλαγε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, όμως στην ανώτατη εκπαίδευση, που λειτουργεί με τους νόμους της αγοράς όπως την καθορίζει η διαδικασία της Μπολόνια, τέτοιοι αετονύχηδες βρίσκουν και τα κάνουν...

Πολύκεντρο

Σε παράδεισο για τα κεφάλαια που επενδύονται έχουν μετατρέψει το χώρο της Υγείας οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Σ' αυτόν το χώρο τα κεφάλαια έχουν τετραπλάσια απόδοση απ' τη μέση απόδοση της Ελληνικής Οικονομίας και οι τζίροι των επιχειρήσεων παρουσιάζουν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης κοντά στο 15%.

Ετσι δεν είναι τυχαίο που το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών εγκαινιάζει σήμερα τη λειτουργία του και στο Περιστέρι, μια λαϊκή συνοικία που δεν αξιώθηκε ν' αποκτήσει ούτε ένα πλήρες δημόσιο Κέντρο Υγείας αστικού τύπου. Υπάρχουν, βέβαια, το παράρτημα του Αγία Ολγα και τα πολυιατρεία του ΙΚΑ αλλά καμιά μεγάλη δευτεροβάθμια μονάδα. Ετσι μένει ελεύθερος ο χώρος για την επιχειρηματική δράση.

Και βέβαια οι επιχειρηματίες δεν περιορίζονται μόνο στις συνοικίες των Αθηνών. Ετσι στελέχη του Ιατρικού Κέντρου, όπως αναφέρεται σε χτεσινό ενημερωτικό δελτίο Τύπου, έκαναν «εξαγωγή» των ιατρικών γνώσεων στη ρομποτική χειρουργική στη Ρουμανία. Μάλιστα, δόθηκε και συνέντευξη Τύπου στη Ρουμανία, στην οποία επισημάνθηκε η «μεγάλη εμπειρία του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών σε σχέση με τη ρομποτική χειρουργική και την ανάδειξή του σε Κέντρο Αναφοράς της ρομποτικής χειρουργικής».

Με τέτοια περιθώρια στην επιχειρηματική δραστηριότητα η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει και κέντρο αναφοράς κερδών καθώς και κέντρο εξόρμησης των επιχειρηματιών υγείας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή -όπως άλλωστε το διατυμπανίζουν και οι ίδιοι.

Διαχείριση ή απεξάρτηση;

Κάποιους άξονες από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) κατά των ναρκωτικών - ως οφειλόμενη απάντηση σε ερώτηση που του υποβλήθηκε προ ημερών - παρουσίασε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσσόπουλος.

Πέρα απ' το διαχειριστικό χαρακτήρα του ΕΣΔ, ανάμεσα στα άλλα, ο Θ. Ρουσσόπουλος είπε ότι προβλέπει «σύνδεση των στεγνών προγραμμάτων με τα προγράμματα μεθαδόνης, για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της εξάρτησης και να οδηγήσουμε στην κοινωνική επανένταξη».

Δε διευκρίνισε όμως ότι αν αυτή η διασύνδεση περιλαμβάνει και τη διακοπή της χρήσης των ουσιών - συμπεριλαμβανομένης μετά από ένα στάδιο σωματικής αποτοξίνωσης και της μεθαδόνης. Αλλιώς, η όποια διασύνδεση όχι μόνο δε θα οδηγήσει στην «κοινωνική επανένταξη», αλλά θα αποτελέσει και μπουρλότο στα θεμέλια της απεξάρτησης, όπως υλοποιείται σήμερα μέσα απ' τα στεγνά προγράμματα. Αλλωστε, ο μέχρι τώρα τρόπος της χορήγησης της μεθαδόνης -χωρίς δηλαδή την απαραίτητη ψυχοκοινωνική υποστήριξη - οδήγησε σε αποτυχία τα προγράμματα της υποκατάστασης και σε εκείνες ακόμα τις περιπτώσεις που θα μπορούσαν να είχαν κάποια χρησιμότητα - στην προοπτική πάντα της «τελικής απεξάρτησης», όπως έλεγε η αρχική φιλοσοφία της εισαγωγής των υποκαταστάτων.

Μοιραία όμως η μετεξέλιξη αυτών των προγραμμάτων σε προγράμματα συντήρησης επέτεινε τη διαχειριστική - αντί για τη ριζική αντιμετώπιση - του προβλήματος της εξάρτησης.

Εκστρατεία αστυνομοκρατίας...

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες - αθρόες προσαγωγές μεταναστών, πληροφορίες για συνοπτικού χαρακτήρα απελάσεις, μαζικοί έλεγχοι, κλπ. - είναι δηλωτικά μιας πρωτοφανούς αστυνομικής τρομοκρατίας, που επικρατεί στη χώρα μας.

Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται με πολλαπλούς τρόπους. Πρώτ' απ' όλα, απ' την ίδια την Αστυνομία, η οποία δηλώνει ότι, μέσα σε ένα μόλις μήνα, το Δεκέμβρη, ελέγχτηκαν 8.454 άτομα από τα Τμήματα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης.

Δεύτερον, απ' την επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, που - σύμφωνα με καταγγελίες φορέων της περιοχής - στόχο έχει την απαγόρευση εισόδου Αφγανών προσφύγων στο λιμάνι της Πάτρας. Μάλιστα, χτες και σήμερα, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συλλήψεις Αφγανών με συνοπτικές διαδικασίες, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν με πούλμαν στην Αθήνα.

Τρίτο παράδειγμα αποτελεί η καταγγελία γονέα στον «Ρ» ότι δύο 15χρονοι μαθητές στην πλατεία Καισαριανής, την ώρα που πήγαιναν σπίτι τους, δίχως λόγο και αιτία, τρομοκρατήθηκαν από αστυνομικούς, που είχαν στήσει «μπλόκο» στην περιοχή.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, χτες, η Κυβερνητική Επιτροπή αποφάσισε την ακόμα μεγαλύτερη ένταση της αστυνομοκρατίας με μια σειρά μέτρων που στόχο έχουν το χτύπημα του λαϊκού κινήματος.

Τα παραπάνω παραδείγματα καταδεικνύουν πως η πρακτική των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών γίνεται όλο και πιο αυθαίρετη, ενταγμένη στην πολιτική δημιουργίας της ψυχολογίας του τρόμου. Και, βέβαια, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποιους θέλουν να «χτυπήσουν» και με ποιο στόχο.

Ιδιαίτερα η περίπτωση των μεταναστών και της διαρκούς δίωξης την οποία υπόκεινται, δείχνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το μέγεθος του προβλήματος. Απ' τη μια πλευρά το κεφάλαιο έχει ανάγκη την ύπαρξη των μεταναστών προς αξιοποίηση φτηνών εργατικών χεριών (αλλά και ως μοχλό πίεσης για τη συμπίεση των μεροκάματων). Εκμεταλλεύονται την αγωνία αυτών των ανθρώπων και τους στοιβάζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, ακατάλληλους ακόμη και για τα ζώα (περίπτωση Αγυιάς, στην Πάτρα, που είχε αποκαλύψει ο «Ρ», στις 29/12/2007). Και απ' την άλλη, τους αφήνουν έρμαιο των κάθε λογής αστυνομικών επιχειρήσεων, με τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας. Εξαπολύουν ένα ανελέητο κυνηγητό σε βάρος τους. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τηρώντας πιστά την κατεύθυνση της ΕΕ, προωθούν την εγκληματική αυτή πολιτική.

Η πρωτοφανής αυτή αστυνομοκρατία δεν ασκείται μόνο σε βάρος των μεταναστών, που αποτελούν και τα «εύκολα» θύματα. Η τρομοκρατική απόπειρα σε βάρος δύο 15χρονων μαθητών στην Καισαριανή μόνο μεμονωμένη περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί. Ιδιαίτερα, μάλιστα, αν συνδυαστεί με τη συνολική πολιτική παρακολούθησης και καταστολής που υλοποιούν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του αστικού κράτους και που την τελευταία περίοδο ολοένα και οξύνεται. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των καμερών, της «δίκην κατοχής εδάφους» επιχείρησης στα Ζωνιανά, κλπ.

Αυτή η ένταση της αστυνομοκρατίας δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Αντιθέτως, αποτελεί τη συνέχεια της πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με μοναδικό στόχο να καλλιεργηθεί συνείδηση τρομοφοβίας στο σύνολο των λαϊκών στρωμάτων. Ασχετα, λοιπόν, με το αν τούτες οι εξελίξεις έχουν την ανοχή ή γίνονται με την προτροπή της πολιτικής ηγεσίας, η ουσία παραμένει: Το λαϊκό κίνημα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση και να απαντήσει δυναμικά σε όλη αυτή την «εκστρατεία»...


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

Υπεύθυνοι και ... ερμηνείες

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΥΤΟ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ανέκδοτο! Οι ίδιοι που παράγουν τα φαινόμενα τύπου Ζαχόπουλου, οι ίδιοι αναλαμβάνουν να τα ερμηνεύσουν κιόλας. Ηδη, είδαμε τα πρώτα γκάλοπ και θα δούμε κι άλλα.

Δηλαδή, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων θεωρούν ότι ...είναι έξω από την αμφισβήτηση και τον προβληματισμό του κόσμου με τόσα που ακούει και τόσα που βλέπει; (Οσα, δηλαδή, ακούει και βλέπει, γιατί την ουσία των όσων συμβαίνουν κανείς δε θέλει να τη συζητήσει).

Ετσι, λοιπόν, με αφορμή τη Ζαχοπουλειάδα, έχουμε: Τους πολιτικούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να εκτιμούν ότι πλήττεται το πολιτικό σύστημα και να ψάχνουν δρόμους να το στηρίξουν.

Τους μεγαλοπαράγοντες των Μέσων Ενημέρωσης να μας πουλάνε την κατάντια τους ως ενημερωτικό προϊόν προσδοκώντας ακροαματικότητες και κυκλοφορίες.

Τα λοιπά ...παρελκόμενα του ίδιου συστήματος να αυτο-προβάλλονται ως «αλώβητα από την κρίση» και να το παίζουν τιμητές των πάντων.

Αυτό που δεν υπολογίζουν, όμως, είναι πως ο ελληνικός λαός, ακόμα και μέσα στη μεγάλη θολούρα που του δημιουργούν, καταλαβαίνει πως ...κάτι δεν πάει καλά.

ΤΕΛΙΚΑ, ΜΑΛΛΟΝ έχουν δίκιο τα ευρωπαϊκά κοσμικά περιοδικά. Αυτός ο Γάλλος Πρόεδρος είναι όντως ερωτευμένος και τα βλέπει όλα «όμορφα και ευωδιαστά». Αλλιώς, αυτή τη δήλωσή του περί του «επιβολής κάποιας ηθικής στο χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό» πώς να την εξηγήσουμε;

Γιατί, εδώ που τα λέμε, για ...«τράπεζες με αισθήματα» ούτε στα διαφημιστικά μηνύματα των χρηματοπιστωτικών οργανισμών δεν ακούμε πια. Μέχρι και οι ίδιοι καταλαβαίνουν πως κάτι τέτοιο δεν το πιστεύει κανένας.

Ανθρωποι σαν τον Ν. Σαρκοζί έχουν κάθε λόγο να προσπαθούν να ωραιοποιήσουν το σύστημα που ζούμε και αυτοί τυφλά υπηρετούν. Θα τους συνιστούσαμε, όμως, να βρουν πιο ...σοβαρά επιχειρήματα. Σε τελική ανάλυση, μας προσβάλλουν.


Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣύνεργαCΙΑ για υποκλοπές

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αθώες και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για τις υποκλοπές! Ο εισαγγελέας Εφετών σε πόρισμά του τις απαλλάσσει γιατί, λέει, δεν είχαν στη διάθεσή τους την τεχνογνωσία για να στήσουν το δίκτυο των υποκλοπών! Σημειώνεται ότι λόγος γίνεται για τις πολυεθνικές Vodafone και Ericsson... Πρόκειται για «νομοτελειακή» εξέλιξη, που ακολούθησε την άλλη δικαστική απόφαση να θέσει την υπόθεση των υποκλοπών στο αρχείο, επειδή δεν προέκυψαν στοιχεία για απόδοση ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Αφού, λοιπόν, τελείωσε και η δικαστική «διαλεύκανση» της υπόθεσης, δικαιολογούνται τα αφελή ερωτήματα: Κανείς λοιπόν δεν έκανε υποκλοπές; Αφού δεν μπορούσαν να τις κάνουν ούτε οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ποιος τις έκανε; Μήπως κατευθείαν οι ξένες μυστικές υπηρεσίες; Μήπως πάλι δεν έγιναν και ήταν ένα πυροτέχνημα της κυβέρνησης; Επειδή το τελευταίο δε γίνεται πιστευτό, δεν είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση προτίμησε να συνεργαστεί τελικά με τις ξένες μυστικές υπηρεσίες (διάβαζε CIA) και να κουκουλώσει την υπόθεση; Σε κάθε περίπτωση, ο λαός δεν τρώει κουτόχορτο και έχει βγάλει τα συμπεράσματά του.

Νομιμότητα όποτε βολεύει

«Οι νόμοι θα εφαρμοστούν, η νομιμότητα θα τηρηθεί». Ολοι θυμούνται το αυστηρό ύφος των κυβερνητικών στελεχών, μηδέ εξαιρουμένου του πρωθυπουργού, να εκφέρουν τα παραπάνω λόγια, θέλοντας να υπογραμμίσουν την αποφασιστικότητά τους για την εφαρμογή, κατά κανόνα, αντεργατικών και αντιλαϊκών νόμων. Με «δεδομένη», λοιπόν, τη στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης στη νομιμότητα και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ρωτήθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από τον «Ρ», αν η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την ένταξη του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης της Εμπορικής Τράπεζας στο νεοσύστατο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΠ). Η απάντηση του Θ. Ρουσόπουλου ήταν η εκκωφαντική σιωπή. Επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι η νομιμότητα τηρείται όταν βολεύει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και επιβάλλει την τάξη, ενώ οι όποιοι νόμοι αφορούν προστασία δικαιωμάτων των εργαζομένων, του περιβάλλοντος, κ.ο.κ., ψηφίζονται, όπως και οι όποιες αποφάσεις δικαστηρίων, πολλές φορές κάτω από τη λαϊκή πίεση, επιδιώκεται να παραμένουν κενό γράμμα...

Ο ορισμός του σκανδάλου...

Φίλος μας, από τη Δανία, μας έστειλε την παρακάτω είδηση, την οποία δημοσιεύουμε, λόγω της επικαιρότητάς της, μια και πολύς λόγος γίνεται αυτές τις μέρες περί σκανδάλων και διαφθοράς. Να ορισμένα από τα πιο κραυγαλέα και πραγματικά - με όλη τη σημασία της λέξης - σκάνδαλα: Στην Ομοσπονδία Εμποροϋπαλλήλων της Δανίας (HK), παραιτήθηκε ο πρόεδρος John Dahl, γιατί βρήκε δουλιά σαν «στρατηγικός διευθυντής» στην ασφαλιστική εταιρεία ALKA. Πρόκειται για εταιρεία που έχει συσταθεί με τα λεφτά των εργαζομένων, για να χειρίζεται τα τεράστια αποθεματικά των συνταξιοδοτικών τους ταμείων. Η συγκεκριμένη, μάλιστα, θέση δεν υπήρχε και μάλλον δημιουργήθηκε για τον εν λόγω κύριο.

Το - άλλο - σκανδαλώδες της ιστορίας είναι το γεγονός ότι, ενώ ο «συνδικαλιστής» παραιτήθηκε οικειοθελώς από τη θέση του σαν πρόεδρος της Ομοσπονδίας, φεύγοντας για την καινούρια του δουλιά (όπου, βέβαια, ο μισθός είναι υψηλότερος), πήρε αποζημίωση 500.000 κορόνες. Δηλαδή 66.500 ευρώ!

... και η προσφυγή της «συνδικαλίστριας»!

Ενα ακόμα παράδειγμα: Το Δεκέμβρη που μας πέρασε, έγιναν εκλογές στη δανέζικη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών, καθώς ο μέχρι τότε πρόεδρος βγήκε στη σύνταξη. Υποψήφιοι ήταν δύο πρώην αντιπρόεδροι. Η Tine Aurvig Huggenberg, μια από τους υποψήφιους, έχασε τις εκλογές και παραιτήθηκε από το αξίωμά της. Παρά το γεγονός όμως ότι αποχώρησε εθελοντικά, πήρε αποζημίωση 735.000 κορόνες, δηλαδή 100.000 ευρώ (!) ποσό που αντιστοιχεί σε μισθούς ενός χρόνου. Η ίδια όμως δήλωσε δυσαρεστημένη, επειδή δεν πήρε περισσότερα και έκανε προσφυγή σε βάρος της Συνομοσπονδίας μέσω του σωματείου της, με την οποία απαιτεί να της καταβληθούν 6.000.000 κορόνες, δηλαδή 800.000 ευρώ. Η ίδια και το σωματείο της ισχυρίζονται ότι τόσα ανταποκρίνονται στο συμβόλαιό της!

Σημειώνουμε ένα ακόμα κρίσιμο στοιχείο: Ολοι οι παραπάνω «συνδικαλιστές» είναι μέλη της δράκας εκείνης που ετοιμάζεται να διαπραγματευτεί με τους εργοδότες τις νέες Συμβάσεις των εργαζομένων, έχοντας ήδη συμπιέσει τα αιτήματα για αυξήσεις στα όρια που «επιτρέπουν» η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και οι αντοχές της οικονομίας...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το αδιέξοδο και η διέξοδος

Τα σενάρια, από διάφορα επιτελεία του συστήματος, έχουν ήδη αρχίσει να προβάλλονται. Για «νέα κόμματα» κάνουν λόγο, για «εναλλακτική διακυβέρνηση» επίσης, που θα αντικαταστήσουν τάχα το παραδοσιακό δικομματικό σύστημα, αφού πλέον τα κόμματά του δεν τα εμπιστεύονται οι λαϊκές δυνάμεις ταυτίζοντάς τα ταυτόχρονα ως προς την πολιτική τους. Τα σενάρια αυτά μπορεί κάποια στιγμή να γίνουν πραγματικότητα. Αλλά σε όλα αυτά υπάρχει παγίδα. Δεν πρόκειται για αλλαγή πολιτικής σε όφελος των λαϊκών δυνάμεων, παρά μόνο αναδιάταξη των αστικών πολιτικών δυνάμεων. Το ίδιο πολιτικό προσωπικό και οικονομικά συμφέροντα θα φτιάξουν διαφορετικές ομάδες, ώστε να παρουσιάσουν, υποτίθεται, νέο πρόσωπο. Πρόσφατα μας λέγανε πως η λύση είναι στην «ανανέωση προσώπων». Τώρα προωθείται και η «ανανέωση κομμάτων» ή σχημάτων. Για να μένει η κυρίαρχη πολιτική αμετάβλητη.

Η «ελεύθερη αγορά», η «επιχειρηματικότητα», η «ανταγωνιστικότητα», οι εργασιακές σχέσεις-«λάστιχο», η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, γενικότερα όλοι οι πολιτικοί τους στόχοι πρέπει να υλοποιούνται απαρέγκλιτα. Τα υπερκέρδη του κεφαλαίου και οι μισθοί πείνας θα εξακολουθούν να υφίστανται. Τίποτα επί της ουσίας δε θα αλλάξει από την υπάρχουσα πραγματικότητα. Προσπαθούν να πείσουν πως εάν ανακατευτεί η τράπουλα τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Εάν προσέξουμε, λίγο, όλες τις συζητήσεις και τα γραφόμενα για «ανάγκη νέων λύσεων», θα δούμε ότι δεν υπάρχει πουθενά καμία αναφορά στις αιτίες των λαϊκών προβλημάτων. Στόχος τους είναι, τελικά, ο αποπροσανατολισμός και κυρίως ο εγκλωβισμός της λαϊκής δυσαρέσκειας σε «καινούρια πολιτικά σχήματα».

Αυτά τα σχήματα μπορεί να βαφτίζονται «κεντροαριστερά» ή «κεντροδεξιά» ή «κεντρώα». Επίσης, μπορεί να είναι «σχήματα» «άξιων» και «άφθαρτων» πολιτικών που φέρνουν, υποτίθεται, κάτι καινούριο. Μπορεί να είναι συγκυβερνήσεις και συναντιπολιτεύσεις κομμάτων, αλλά και πολλές άλλες εκδοχές, όπως η διάσπαση των δύο μεγάλων κομμάτων, ή ενός εκ των δύο, και δημιουργία άλλων λύσεων. Τα σενάρια που προβάλλονται είναι πάρα πολλά και δε θα μπούμε στην περιπτωσιολογία γιατί στο διά ταύτα δεν έχει καμία σημασία για το λαϊκό κίνημα. Αυτό που έχει αξία, όμως, είναι να συνειδητοποιηθεί το εξής: Ο καπιταλισμός επανατοποθετεί τις πολιτικές του δυνάμεις και θα βρει τρόπο να πλασάρει την «ανανέωση» του πολιτικού του συστήματος ως πανάκεια για τα λαϊκά προβλήματα. Υπάρχει εμπειρία από άλλες χώρες για τέτοιες «αλλαγές». Γνωρίζουμε ότι οδήγησαν, ακριβώς, στο ίδιο αποτέλεσμα.

Το ΚΚΕ σε όλη αυτή την ψευτομεταμόρφωση του πολιτικού σκηνικού δεν πρόκειται να συμμετάσχει. Ηταν και είναι έξω απ' τα παζάρια του συστήματός τους. Δε θα συμβάλει στον αποπροσανατολισμό του λαού, αλλά, αντίθετα, θα δώσει τη μάχη για να βρεθεί διέξοδος για το λαό και όχι για τη διάσωση του αστικού πολιτικού συστήματος. Αντίπαλός του είναι οι επιλογές της πλουτοκρατίας και τάσσεται απέναντί της, παλεύοντας για τα λαϊκά συμφέροντα. Δεν αντιστέκεται, μόνο, αλλά είναι το μοναδικό κόμμα που έχει άλλη πρόταση εξουσίας. Πρώτο βήμα γι' αυτή είναι η αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων και όχι το «ανακάτεμα» της ίδιας κατάστασης, που όλοι οι υπόλοιποι, Νεοδημοκράτες, ΠΑΣΟΚοι και οπορτουνιστές, επιδιώκουν. Οσα υποστηρίζει είναι εφικτά, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Βάζει, όμως, μια προϋπόθεση: Να χτυπηθεί το κεφάλαιο, ο λαός να έρθει σε ρήξη με την εξουσία του. Αυτό είναι αδιανόητο γι' αυτούς που το εξυπηρετούν...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ