«Η εμπέδωση της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής αποδοχής - συναίνεσης στις προληπτικές και κατασταλτικές δράσεις της Αστυνομίας». Αυτό το απόσπασμα από τη χτεσινή εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου, στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Η τελευταία συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση.
Οι άλλοι δυο άξονες είναι η ουσιαστική συνεργασία των κρατικών μηχανισμών καταστολής με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως γίνεται με τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας και τα μνημόνια συνεργασίας με τις Δημοτικές Αστυνομίες, καθώς και «η βελτίωση των υποδομών και ο εκσυγχρονισμός των μεθόδων έρευνας, συλλογής και αξιοποίησης πληροφοριών».
Ετσι, θα συνεχιστούν οι προσπάθειες πάταξης του δικαιώματος της διαδήλωσης με τις επελάσεις των ΜΑΤ σε βάρος λαϊκών κινητοποιήσεων, όπως, για παράδειγμα, συνέβη στα φοιτητικά συλλαλητήρια της περσινής χρονιάς, η ηλεκτρονική τους παρακολούθηση μέσω του συστήματος C4i και το «στρίμωγμά» τους σε λωρίδες κυκλοφορίας, η αναβάθμιση των υπηρεσιών που θα φακελώνουν φιλάθλους με πρόσχημα τη βία στα γήπεδα, οι αστυνομικές επιχειρήσεις τύπου «Πόλις», όπου χιλιάδες πολίτες ελέγχονται αυθαίρετα ως εν δυνάμει ύποπτοι από τα αστυνομικά όργανα.
Κατά τον Π. Παυλόπουλο, η στρατηγική της κυβέρνησης «στηρίζεται ιδίως στο διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο αστυνομικής δράσης, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στα προβλήματα εγκληματικότητας που αναπτύσσονται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο». Ανάμεσα στις «δράσεις» των αρχών, θα είναι και η «εμφανής αστυνόμευση - επιτήρηση και οι έλεγχοι σε πολυσύχναστους χώρους και ιδιαίτερα σε χώρους όπου κινούνται ανήλικοι», καθώς και η «ανάπτυξη επαφών και συνεργασίας με εξειδικευμένους σε θέματα ανηλίκων, ιδιωτικούς και δημόσιους, φορείς».
Ενα ακόμα θέμα που συζητήθηκε ήταν η ...αναβάθμιση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Τον περσινό Οκτώβρη ο Π. Παυλόπουλος είχε ανακοινώσει σχετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα καθιστούσαν την ΕΥΠ ικανή «ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας, αλλά και τη διεθνή κοινότητα από πλευράς εγκληματικών απειλών». Είναι γνωστό, όμως, ότι «απειλές» έχουν βαφτιστεί από διεθνείς ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς η δράση εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, αλλά και απεργίες σε επιχειρήσεις που αφορούν το λεγόμενο δημόσιο συμφέρον. Παρακολουθήσεις και φακέλωμα θα αναβαθμιστούν και επιπλέον θα είναι στην απόλυτη ευχέρεια της ΕΥΠ η διαχείριση αυτού του υλικού.
Παράλληλα, συζητήθηκε και το σχέδιο νόμου για την «ομογενοποίηση» του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.). Το τελευταίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις από συνδικαλιστές, αφού προχτές σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων στο υπουργείο Εσωτερικών. Σε αυτό τονίζεται η αντίθεσή της στο προωθούμενο σχέδιο νόμου για «ρύθμιση θεμάτων προσωπικού ΕΛ.ΑΣ.». Η ΠΟΑΣΥ υπογραμμίζει πως με αυτό προωθείται ένα αυταρχικό μοντέλο διοίκησης, υπονομεύεται ο θεσμός των πανελλήνιων εξετάσεων στις αστυνομικές σχολές, ενώ πραγματοποιούνται βιαστικές ενσωματώσεις ανειδίκευτων υπαλλήλων με τον τρόπο που «ομογενοποιούνται» ειδικοί φρουροί και συνοριοφύλακες με το υπόλοιπο προσωπικό. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Φλεβάρη.