Παρασκευή 24 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κάνουν το μαύρο άσπρο

Διαβάστε προσεκτικά τη δήλωση Κατρούγκαλου, όπως την παρουσιάζει η διαδικτυακή σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ, το «left.gr»: «Τους άξονες της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου όρισε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, πριν από λίγο, σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους. Πρόκειται, όπως είπε, για τρία επίπεδα πάνω στα οποία θα δομηθεί η διαπραγμάτευση για τα Εργασιακά, που είναι η ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και τα δύο ζητήματα που θέτουν οι δανειστές, κυρίως το ΔΝΤ, δηλαδή ο νόμος για τη συνδικαλιστική δράση και ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις».

Δηλαδή, η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί ότι παλεύει δήθεν για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, ενώ την ίδια ώρα αυτό που συμβαίνει - και το ομολογεί - είναι ότι ήδη κουβεντιάζει το πώς θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο η συνδικαλιστική δράση και το πώς θα γίνουν απόλυτα ελεύθερες οι ομαδικές απολύσεις. Και είναι τόσο απόλυτα σε βάρος της εργατικής τάξης το πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται η σχετική κουβέντα, που η κυβέρνηση δεν τολμά να μιλήσει καν για επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων. Ο υπουργός μιλά για επαναφορά «συλλογικής διαπραγμάτευσης», κουβέντα να γίνεται, δηλαδή, κι αν προκύψει και καμιά Σύμβαση καλώς.

Γίνεται προφανές πόσο δίκιο είχε κι έχει το ΠΑΜΕ, που λίγες μέρες πριν σημείωνε πως η μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις πρέπει να μπει στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων της εργατικής τάξης.

Επαγρύπνηση

«Αν δεν ελεγχθεί η περιοχή μεταξύ της Κρήτης, του Σουέζ, της Κύπρου και της Λιβύης, η Daesh (σ.σ. οι τζιχαντιστές) θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται από την παράνομη διακίνηση πετρελαίου, την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και τη διακίνηση ναρκωτικών», δήλωνε χτες ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, λίγες ώρες αφότου η Αμερικανίδα διοικήτρια της Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων στη Νάπολι (Allied Joint Force Command Naples) και των Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής των ΗΠΑ, συνοδεία του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, προχωρούσε σε μια άτυπη επιθεώρηση του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα, του Ναυστάθμου Κρήτης και της 115 Πτέρυγας Μάχης. Προβάλλοντας την απειλή από το δικό τους δημιούργημα, οι ιμπεριαλιστές «τρέχουν» το σχεδιασμό τους με χίλια. Εγκαθιστούν στην καρδιά της Μεσογείου μια τεραστίων διαστάσεων - τρομοκρατική για τους λαούς - πολεμική μηχανή. Ο λαός να επαγρυπνεί.

Και στην κορφή κανέλα...

Σε άλλο επίπεδο πήγε, χτες, με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ένα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Τριγάζης, μέλος της ΚΕ του κυβερνητικού κόμματος, τις αυταπάτες που καλλιέργησε τις προάλλες στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ο πρωθυπουργός: Οτι, δηλαδή, η ΕΕ, η ένωση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, όχι μόνο μπορεί να αλλάξει «από μέσα», αλλά και ότι μπορεί τάχα να εγγυηθεί τα εργατικά δικαιώματα. Και όλα αυτά, μάλιστα, με τη βοήθεια της βρώμικης σοσιαλδημοκρατίας και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού! Να τι έγραψε: «Δεδομένου όμως ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν έχουν κατοχυρωθεί, απαιτείται η κοινή δράση των συνδικάτων και της Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη. Ως αριστερός, θέλω να νικήσει το "Remain", διότι στη μάχη για την άλλη Ευρώπη χρειαζόμαστε τα βρετανικά συνδικάτα και το Εργατικό Κόμμα του Κόρμπιν»! Οπως λέμε ...και στην κορφή κανέλα.

Ολα για... πούλημα στα πανεπιστήμια

«Με δεδομένο το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, οφείλουμε να διερευνήσουμε τι είδους δυνατότητες μπορούμε να δημιουργήσουμε ώστε τα πανεπιστήμια να αντλήσουν επιπλέον πόρους, όχι βέβαια με την επιβολή διδάκτρων», δήλωνε ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Hot Doc». Οπως είπε, «η πρόταση της Επιτροπής διαλόγου κάνει λόγο για πόρους που μπορούν να προέλθουν από ερευνητική δραστηριότητα, από την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων καινοτομίας, που παράγονται από τα ΑΕΙ, και από συνεργασίες των ΑΕΙ με φορείς του δημόσιου τομέα, καθώς επίσης και με φορείς του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, μιλάει για έσοδα που μπορούν να προέλθουν από εκπαιδευτικές δραστηριότητες εκτός τυπικού προγράμματος, από δίδακτρα προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών που απευθύνονται αμιγώς σε ξένους φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και, βέβαια, από την αξιοποίηση και την αποτελεσματική διαχείριση της περιουσίας των Ιδρυμάτων».

Η Επιτροπή διαλόγου βγάζει στο «σφυρί» από τα ερευνητικά αποτελέσματα μέχρι την περιουσία των Ιδρυμάτων (έχει ήδη διατυπωθεί πρόταση για μετατροπή της Πανεπιστημιούπολης σε εμπορικό κέντρο από τον πρόεδρο της Επιτροπής), ενώ παράλληλα εξαγγέλλονται μεταπτυχιακά με δίδακτρα, προχωρούν διάφορες χορηγίες ιδιωτών που ενισχύουν την παρέμβασή τους, αρθρώνονται προτάσεις για ιδιωτικά πανεπιστήμια κ.λπ. Και στο δρόμο, λοιπόν, που χαράζεται για το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο, καθρεφτίζεται η πολιτική της συγκυβέρνησης, που είναι πρόθυμη να βάλει στην ατζέντα και να ικανοποιήσει τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου για αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, συνεχίζοντας ό,τι δεν κατάφεραν οι προηγούμενοι.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org