Παρασκευή 24 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι κοινότητες μεταναστών

Συμμετοχή στο Διήμερο έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής οι εξής κοινότητες μεταναστών: Γεωργίας, Γκάνας, Ζιμπάμπουε, Καμερούν, Κένυας, Κονγκό, Μαδαγασκάρης, Μοζαμβίκης, Μπαγκλαντές (Ενωση Εργαζομένων), Μπουρκίνα Φάσο, Νιγηρίας, Πακιστάν, Παλαιστίνης, Σιέρα Λεόνε, Σουδάν, Σρι Λάνκα, Τανζανίας.

Το πρόγραμμα του Διημέρου

Οι εκδηλώσεις του Διημέρου στο πάρκο ΦΙΞ θα κορυφωθούν με ομιλία από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το Σάββατο 25/6, στις 8.30 μ.μ.

Οι εκδηλώσεις και τις δύο μέρες ξεκινούν στις 7.30 μ.μ..

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σήμερα, Παρασκευή
  • Στην Κεντρική Σκηνή:

-- Μουσική και τραγούδια από τη Μαδαγασκάρη.

-- Παραδοσιακή μουσική και χορός από το Πολιτιστικό Κέντρο Γεωργιανών «Ο Καύκασος».

-- Στις 8.30 μ.μ.: Συζήτηση με θέμα «Ευρωπαϊκή Ενωση και προσφυγιά», με εισηγητές τους: Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή, Λίνα Κροκίδη, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, και Πέτρο Μαρκομιχάλη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Θεατρικό δρώμενο, με τίτλο «Κανένας δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας».

-- Γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη

  • Στη σκηνή του Παιδότοπου:

-- Παράσταση Καραγκιόζη

Αύριο Σάββατο
  • Στην Κεντρική Σκηνή:

-- Βαλκανικοί χοροί από το σύλλογο Ελληνικό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών.

-- Παραδοσιακοί χοροί από τη Σρι Λάνκα.

-- Στις 8.30 μ.μ.: Ομιλία από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Εργατικά και παραδοσιακά τραγούδια από τη Βουλγαρία, με το πολιτιστικό συγκρότημα «Rodina».

-- Παράσταση από τη Χορευτική Ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας.

-- Μουσική από την Αλβανία, με το πολυφωνικό συγκρότημα «Lot Courbet».

-- Γλέντι με τον Γιάννη Λεμπέση.

  • Στη σκηνή του Παιδότοπου:

-- Θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας.

-- Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από τη Χορευτική Ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Διήμερο Ελλήνων και Μεταναστών Εργαζομένων: Σήμερα ξεκινούν οι διήμερες εκδηλώσεις στο Πάρκο Φιξ.

-- ΚΟ Ναυτεργατών: Αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε εκδήλωση της ΚΟ Ναυτεργατών.

-- Αρθρο: Για την παρέμβαση του Κόμματος στους ανέργους στον Πειραιά.

-- Δυτική Ελλάδα: Πείρα από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την περιοχή, με αφορμή την κεντρική εκδήλωση για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου.

ΚΡΥΟΝΕΡΙ
Εκδήλωση τιμής για τον Γιώργη Ερυθριάδη

Αύριο Σάββατο, στις 7.30 μ.μ., στο γήπεδο μπάσκετ Κρυονερίου, πραγματοποιείται από τις Οργανώσεις Διονύσου - Βόρειων Χωριών Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ η εκδήλωση τιμής για τον Γιώργη Ερυθριάδη (Πετρή), μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που πέθανε κρατούμενος στις φυλακές του Ιτζεδίν στις 21/1/1963.

Ο Γ. Ερυθριάδης, γεννημένος το 1910, αποτελεί μια ακόμα ηρωική μορφή του Κόμματος και του εργατικού κινήματος. Από παιδί ακόμη, έζησε και ανδρώθηκε στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες στη Νάουσα, όπου ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική και κομματική δράση μέσα από τις γραμμές της ΟΚΝΕ και του ΚΚΕ. Πήρε πολλές φορές το δρόμο της φυλακής και της εξορίας, γνωρίζοντας πολλούς διωγμούς. Ανέπτυξε πλούσια δράση στην Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης ως μέλος και Γραμματέας του Μακεδονικού Γραφείου του Κόμματος κατά τη διάρκεια της Κατοχής έως την Απελευθέρωση. Πολέμαρχος του ΔΣΕ, συμμετείχε ως μέλος του Πολεμικού Συμβουλίου στο ένδοξο αυτό έπος μέχρι την υποχώρησή του.

Ξαναβρέθηκε στην Ελλάδα παράνομα, με αποστολή την καθοδήγηση των παράνομων Κομματικών Οργανώσεων. Συνελήφθη και καταδικάστηκε το 1960 με το νόμο 375, στις δίκες περί κατασκοπείας. Εξοντώθηκε το Γενάρη του 1963, στη φυλακή του Ιτζεδίν Κρήτης, και βρίσκεται θαμμένος στο Κρυονέρι της Αττικής, όπου θα γίνει η εκδήλωση τιμής από το ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα παρουσιαστούν πρωτότυπα ντοκουμέντα, ηχογραφημένες μαρτυρίες από τη ζωή του Γ. Ερυθριάδη, εφημερίδες και φωτογραφίες της εποχής από το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης», από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και από προσωπικά αρχεία της οικογένειας του ηρωικού στελέχους του Κόμματος. Στο χώρο θα λειτουργήσει βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

ΠΟΛΙΤΙΚΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Σήμερα και αύριο οι εκδηλώσεις στο πάρκο ΦΙΞ

Με σύνθημα «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά κρίσεις - πολέμους - προσφυγιά»

Σήμερα το απόγευμα ανοίγει τις πύλες του το πολιτικό - πολιτιστικό Διήμερο για Ελληνες και Μετανάστες εργαζόμενους που διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια.

Τους επισκέπτες στο χώρο θα καλωσορίζουν τα περίπτερα των μεταναστευτικών κοινοτήτων, των οργανώσεων του εργατικού - λαϊκού κινήματος, αλλά και το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» που θα λειτουργεί σε αυτόν.

Ειδικά διαμορφωμένα ταμπλό με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και σχετικά κείμενα θα αναδεικνύουν την κατάσταση που επικρατεί, τις αιτίες του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, τα εγκλήματα από τη δράση της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και την πολύμορφη και πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ γύρω από το πρόβλημα.

Για να δοθεί ώθηση στην κοινή πάλη των εργαζομένων

Το σύνθημα του φετινού Διημέρου, «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά κρίσεις - πολέμους - προσφυγιά», δίνει εδώ και μέρες το στίγμα των εξορμήσεων, των περιοδειών και των συσκέψεων σε χώρους δουλειάς, κλάδους και συνοικίες, αλλά και στους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπου με ειδική ανακοίνωση για τους χιλιάδες πρόσφυγες η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής.

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των προσφύγων στο Διήμερο, το Κόμμα θα δρομολογήσει πούλμαν από τους καταυλισμούς.

Το πάρκο ΦΙΞ, στην καρδιά της Αθήνας, σε μια περιοχή που ζουν και εργάζονται δεκάδες χιλιάδες Ελληνες και μετανάστες, που μοιράζονται τα κοινά βάσανα για την επιβίωση, για δύο μέρες θα αποτελέσει σημείο συνάντησης, με στόχο να δώσει ώθηση στην κοινή πάλη των εργαζομένων ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, θρησκεία. Η μαζική συμμετοχή εργατών, ανέργων, φτωχών αυτοαπασχολούμενων, νέων και συνταξιούχων θα στείλει μήνυμα ότι ενωμένοι, ντόπιοι και μετανάστες, οργανωμένοι στα συνδικάτα τους, με ΚΚΕ δυνατό και με πάλη ενάντια στον καπιταλισμό, μπορούν να κατακτήσουν τη ζωή που τους αξίζει.

Από τις εξορμήσεις σε προσφυγικούς καταυλισμούς
Από τις εξορμήσεις σε προσφυγικούς καταυλισμούς
Θα δώσει τη δυνατότητα για να ενταθεί η συζήτηση γύρω από την πρόταση διεξόδου του Κόμματος, για την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας και της πάλης με προοπτική την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη, την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, που θα βάλει τέλος στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και στα αποτελέσματά της, τον πόλεμο, την προσφυγιά, την εξαθλίωση.

Στο πρόγραμμα του Διημέρου ξεχωρίζει σήμερα Πέμπτη η συζήτηση με θέμα «Ευρωπαϊκή Ενωση και προσφυγιά», με εισηγητές στελέχη του Κόμματος, καθώς και το θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Κανένας δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας».

Αύριο Σάββατο, οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλήτρια την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Από πρόσφατη περιοδεία σε φασονατζίδικα του κέντρου, όπου εργάζονται μετανάστες από το Μπαγκλαντές
Από πρόσφατη περιοδεία σε φασονατζίδικα του κέντρου, όπου εργάζονται μετανάστες από το Μπαγκλαντές
Πείρα από τη δουλειά του Κόμματος στους ανέργους στον Πειραιά

Οι άνεργοι είναι ένα πολύ μεγάλο και κρίσιμο μέρος της εργατικής τάξης και στον Πειραιά αποτελούν πολυάριθμο τμήμα της.

Η συγκεκριμένη δουλειά του ΚΚΕ στους ανέργους είναι δύσκολη, έχει πολλές απαιτήσεις. Υπάρχουν πολλά εμπόδια που κρατούν τους ανέργους μακριά από την πάλη: Τα προβλήματα που οξύνονται, η ισχυρή ιδεολογική επίδραση του αντίπαλου, η δουλειά των άλλων δυνάμεων, η κατάσταση του εργατικού κινήματος.

Η αλήθεια είναι ότι ένα ερώτημα που μπαίνει μερικές φορές εκ του ασφαλούς από ορισμένους, που με μια ευκολία λένε «πού είναι στο δρόμο οι 1,5 εκατομμύριο άνεργοι;», κρύβει τις δυσκολίες που έχουν η οργάνωση και η ανάπτυξη της πάλης από τους ανέργους.

Θετικές πρωτοβουλίες

Και στον Πειραιά μάς απασχολεί το πώς θα γίνουν βήματα στη δουλειά μας στους ανέργους. Συνήθως οι προσπάθειες που κάνουμε είναι αποσπασματικές, χάνονται κάτω από το βάρος των πολλών καθηκόντων, τα αποτελέσματα, παρά τα βήματα, είναι μικρά.

Το τελευταίο διάστημα, υπάρχει μια πιο συγκεκριμένη προσπάθεια να γίνει δουλειά στους ανέργους. Δεν είναι ομοιόμορφη η κατάσταση παντού, όμως υπάρχουν ορισμένες αξιόλογες πρωτοβουλίες και θετικά σημάδια στη δουλειά μας. Εχουμε, βέβαια, ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε, υπάρχει προβληματισμός για το πώς θα προχωρήσουμε, βγαίνει όμως μια πείρα από τη δουλειά της Κομματικής Οργάνωσης, αλλά και τις πρωτοβουλίες που παίρνονται στο κίνημα με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.

Αφετηρία για μια πιο συγκεκριμένη προσπάθεια ήταν η πορεία ανέργων με πρωτοβουλία του Δήμου Πάτρας. Ηταν η αφορμή για μια πιο μεθοδική δουλειά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αξιοποιήθηκε το πλαίσιο πάλης, έγιναν εξορμήσεις, συσκέψεις, προσπάθεια να δυναμώσουν οι Επιτροπές Ανέργων. Μια πρώτη κορύφωση της δραστηριότητας που άνοιξε ήταν οι πρωτοβουλίες των Λαϊκών Επιτροπών σε Κερατσίνι, Κορυδαλλό και Πέραμα. Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των οποίων, στον απόηχο των γιορτών του Πάσχα και μέσα στις κινητοποιήσεις, οργανώθηκαν γλέντια για ανέργους, διανεμήθηκαν για άλλη μια φορά τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Ηταν πρωτοβουλίες επιτυχημένες, που έφεραν νέες δυνάμεις κοντά στις Λαϊκές Επιτροπές.

Είναι ανάγκη να υπάρχει υπομονή και σχέδιο

Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα μακρόχρονο σχέδιο, που να συνδυάζει την ιδεολογικοπολιτική δουλειά με αγωνιστικές πρωτοβουλίες και προσπάθειες για οργάνωση στο κίνημα. Ο σχεδιασμός αυτός θα πρέπει να παρακολουθείται από τα όργανα, που έχουν ευθύνη να εξασφαλίζουν ένα μόνιμο επιτελείο στη συγκεκριμένη δουλειά.

Οι κομμουνιστές και άλλοι πρωτοπόροι αγωνιστές, που στο πλαίσιο των σωματείων ή των Λαϊκών Επιτροπών ασχολούνται με τη δουλειά στους ανέργους, πρέπει με τη στάση τους να κερδίζουν την εμπιστοσύνη αυτού του κομματιού της εργατικής τάξης. Δεν είναι καθόλου μικρό και αμελητέο ζήτημα. Π.χ. ήταν πολύ σημαντική στιγμή, όταν σε σύσκεψη ΚΟΒ στη Νίκαια βγήκε μια γυναίκα, που προερχόταν από αστική οικογένεια και είπε πως δεν είχε μάθει να διεκδικεί και που τώρα, αυτοαπασχολούμενη άνεργη, μίλησε για το γεγονός ότι στην αρχή ντρεπόταν για την κατάστασή της, για το ότι της έκοψαν το ρεύμα και το νερό. Μίλησε με συγκίνηση για τους κομμουνιστές που της στάθηκαν και την έκαναν να διεκδικεί.

Ορισμένα συμπεράσματα από τη δουλειά μας

1. Ενα κομμάτι των ανέργων που συσπειρώνεται στις Λαϊκές Επιτροπές, που συμμετέχει στις δραστηριότητες, είναι άνθρωποι με τους οποίους έχουμε επαφή από την περίοδο που ήταν ακόμα εργαζόμενοι. Η σημερινή πανσπερμία εργασιακών σχέσεων, που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διατηρεί και εξελίσσει, φτιάχνει προσωρινά εργαζόμενους, που ξέρουν ότι το μέλλον τους σχετικά σύντομα είναι ξανά ο εφιάλτης της ανεργίας. Είναι κρίσιμο ζήτημα οι κομμουνιστές να είναι κοντά σε αυτό τον κόσμο, να αφουγκράζονται τα προβλήματά του, να παλεύουν γι' αυτά και, παράλληλα, να κάνουν πολιτική δουλειά, να εξηγούν για ποιο λόγο υπάρχουν αυτές οι άθλιες εργασιακές σχέσεις, ποιος φταίει για την ανεργία κ.λπ. Είναι γεγονός ότι αρκετοί άνεργοι που συσπειρώνονται σήμερα, πρωτοσυναντήθηκαν με τους κομμουνιστές και τις ταξικές δυνάμεις όταν βρίσκονταν σε 5μηνα προγράμματα, όταν δούλευαν ως εργολαβικοί (π.χ. καθαρίστριες). Αυτοί οι δεσμοί γίνεται προσπάθεια να κρατηθούν και μετά την αποχώρηση από τη δουλειά.

Αυτή η πείρα αναδεικνύει και μια άλλη σημαντική πλευρά, στην οποία πρέπει να κάνουμε βήματα: Είναι κομβικής σημασίας οι κομμουνιστές στα συνδικάτα να μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση των ανέργων στον κλάδο τους. Να κρατιούνται δεσμοί με κόσμο που πετιέται έξω από τη δουλειά του λόγω της καπιταλιστικής κρίσης και του ανταγωνισμού, που κλείνει εργοστάσια και επιχειρήσεις. Υπάρχει τέτοια πείρα με κράτημα δεσμών, αγωνιστικές πρωτοβουλίες από τα συνδικάτα σε Μέταλλο, Οικοδόμους, στο κλαδικό των ΟΤΑ. Είναι ανάγκη να σταθεροποιηθούν αυτά τα βήματα.

2. Μια άλλη πλευρά είναι η υπομονετική ιδεολογικοπολιτική δουλειά που απαιτείται. Η πείρα λέει ότι στη συνείδηση των ανέργων επιδρούν διάφορα ιδεολογήματα, από αυτά που καλλιεργούν η αστική τάξη και τα κόμματά της: Οτι είναι «ατομική ευθύνη» του ανέργου η ανεργία, κρύβοντας το γεγονός ότι η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό, ο οποίος προκαλεί αντικειμενικά στρατιές ανέργων. Στρατιές οι οποίες μπορεί να αλλάζουν μέγεθος σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης ή ανάπτυξης, ωστόσο δεν απαλείφονται ποτέ, ενώ παράλληλα αξιοποιούνται από το κεφάλαιο για να πιέζεται η τιμή της εργατικής δύναμης.

Επιδρούν ιδεολογήματα όπως ότι «η καπιταλιστική ανάπτυξη θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας», κρύβοντας τους όρους για να υπάρξει η καπιταλιστική ανάπτυξη, που είναι η ένταση της εκμετάλλευσης, η παραμονή και διεύρυνση των βάρβαρων μέτρων. Είναι η επίθεση στο οργανωμένο κίνημα, η με κάθε τρόπο επιδίωξη του κεφαλαίου να μη συνδεθεί ο άνεργος με την ταξική πάλη. Γι' αυτό και προβάλλονται συκοφαντίες ότι φταίνε οι αγώνες και τα συνδικάτα για την ανεργία ή ότι φταίνε οι ξένοι και οι πρόσφυγες.

Είναι ακόμα η προσπάθεια του συστήματος να πέφτουν οι απαιτήσεις. Είναι χαρακτηριστική η προπαγανδιστική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόν τον τομέα. Που θέλει να παρουσιάσει τα ψίχουλα πτωχοκομείου (ασφαλιστική κάλυψη ανέργων, που όμως πληρώνουν τις συμμετοχές, συσσίτια σε συγκεκριμένους δήμους, δωρεάν μετακίνηση, ορισμένες κιλοβατώρες ρεύμα) ως το ταβάνι των προσδοκιών που πρέπει να έχει ο φτωχόκοσμος. Είναι επομένως όρος η ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση, να μπαίνει το θέμα της κάλυψης των σύγχρονων αναγκών, να μην είναι ταβάνι τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι του κεφαλαίου. Είναι ανάγκη να μπαίνει στη συζήτηση το ότι υπάρχει άλλος δρόμος.

Οι μορφές δουλειάς που βοηθούν δεν είναι κάτι το πρωτότυπο. Είναι οι κομματικές συσκέψεις, αλλά και οι πολλές ατομικές συναντήσεις, αυτές που γίνονται στα σπίτια των ανέργων που κερδίζουμε την εμπιστοσύνη τους. Για παράδειγμα, στον Κορυδαλλό είναι μεγάλη υπόθεση που οι κομμουνιστές μπορούν και μπαίνουν με αργό και βασανιστικό ρυθμό σε πολλές δεκάδες σπίτια ανέργων.

Βοηθούν και οι πρωτοβουλίες που παίρνονται στο κίνημα, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, ενισχύοντας τους δεσμούς μας με τους ανέργους, απαντώντας παράλληλα στην πράξη στην προπαγάνδα της Χρυσής Αυγής σε Πέραμα και Κερατσίνι ότι οι κομμουνιστές ενδιαφέρονται τάχα μόνο για τους ξένους.

3. Αναντικατάστατοι είναι οι δεσμοί που οικοδομούνται στη βάση της γνήσιας ταξικής αλληλεγγύης. Οι κομμουνιστές, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν απλόχερα βοήθεια, δε ζητούν πιστοποιητικά συμμετοχής σε αγώνες, παρόλο που είναι αναγκαίο αυτοί να δυναμώσουν. Τρέχουν για κάθε ζήτημα, κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους, με παραστάσεις διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεις σε υπουργεία, δήμους, υπηρεσίες του κράτους κ.λπ. Είναι κρίσιμο ζήτημα ο λαϊκός κόσμος που υποφέρει από την πολιτική του κεφαλαίου να νιώθει ως αποκούμπι τα σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές.


Του Βαγγέλη ΜΑΡΟΥΠΑ*
*Ο Βαγγέλης Μαρούπας είναι μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Καμία ανοχή, καμία υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική»!

Στο πλαίσιο της πολύμορφης πολιτικής δραστηριότητας που αναπτύσσει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σε εργασιακούς χώρους και γειτονιές όλων των δήμων του Λεκανοπεδίου, με σύνθημα: «Καμία ανοχή - Καμία υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική. Υπάρχει άλλος δρόμος: Λαϊκή συμμαχία για τη Λαϊκή εξουσία», για τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται οι παρακάτω συγκεντρώσεις:

Τη Δευτέρα 27/6

-- Στις 8 μ.μ., στην Καισαριανή, πλατεία Καισαριανής, θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Τετάρτη 29/6

-- Στις 8 μ.μ., στη Δάφνη, πλατεία Ηρώων (Δημαρχείου) θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

-- Στις 8 μ.μ., στα Μελίσσια, Πολιτιστικό Κέντρο, θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Μαρίνου Κοσκινά, στη Δραπετσώνα, θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την Πέμπτη 30/6

-- Στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων (Αγάλματα) στη Σαλαμίνα, θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 8 μ.μ., στον πεζόδρομο Ερμού (Ερμού και Μαρίας Κιουρί) στα Ταμπούρια, θα μιλήσει ο Γιώργος Καλαμάρας, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

Πιστεύουμε στη μεγάλη δύναμη της εργατικής τάξης

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συγκέντρωση ναυτεργατών

Ο Γ. Μαρίνος μιλώντας στη μαζική συγκέντρωση της ΚΟ Ναυτεργατών, στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ
Ο Γ. Μαρίνος μιλώντας στη μαζική συγκέντρωση της ΚΟ Ναυτεργατών, στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ
Κοντά στον 1 μήνα συμπληρώνει το μεγάλο πολιτικό άνοιγμα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με σύνθημα «Καμία ανοχή - Καμία υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική. Υπάρχει άλλος δρόμος: Λαϊκή Συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία».

Στο πλαίσιο αυτής της πολύμορφης δραστηριότητας, που περιλαμβάνει εξορμήσεις, συσκέψεις, περιοδείες και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς και συνοικίες, εντάσσεται η χτεσινή μαζική εκδήλωση της ΚΟ Ναυτεργατών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στην οποία μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το στέλεχος του Κόμματος ανέδειξε την ταξική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στάθηκε στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, αλλά και στις εξελίξεις στον κλάδο της ναυτιλίας. Αλλωστε, ο κλάδος των θαλάσσιων μεταφορών, όπου το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο κατέχει δεσπόζουσα θέση διεθνώς, μπορεί να δώσει πλούσια συμπεράσματα σε όλη την εργατική τάξη, καθώς ακυρώνει την προπαγάνδα της κυβέρνησης, των άλλων αστικών κομμάτων και της εργοδοσίας ότι δήθεν η καπιταλιστική ανάκαμψη μπορεί να ωφελήσει εξίσου το κεφάλαιο και τους εργαζόμενους, επομένως πρέπει να είναι κοινός τους στόχος.

Οι συγκεντρωμένοι αφού άκουσαν με ενδιαφέρον την ομιλία, είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα δικά τους ερωτήματα, ώστε να γίνει πλούσια συζήτηση για την πολιτική πρόταση του Κόμματος, για την κατάσταση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς διεθνώς ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα κ.λπ.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Μαρίνου.

***

Σήμερα, με την πείρα των τριών μνημονίων και των εκατοντάδων πολύ σκληρών αντεργατικών μέτρων, έχουμε άλλα δεδομένα. Η βάση των αυταπατών του ΣΥΡΙΖΑ, οι προσδοκίες για τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του συστήματος έχουν δεχθεί πλήγμα και επομένως ο εγκλωβισμός στο φαύλο κύκλο της αναζήτησης διαχειριστή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης που εχθρεύεται την εργατική τάξη θα είναι ακόμα πιο οδυνηρός για τους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους.

Στην πράξη αποδείχθηκε ότι η νέα σοσιαλδημοκρατία, όπως και η παλιά, αποτελεί μεγάλο στήριγμα του συστήματος και κάνει πολύ επικίνδυνη δουλειά, καλώντας τους εργαζόμενους να αναμένουν οφέλη από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, να χειροκροτούν τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να προσδοκούν από την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, θύματα του συνθήματος περί «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της χώρας, που είναι σύνθημα της αστικής τάξης.

Αμεση και αποφασιστική απάντηση στο μύθο της «δίκαιης καπιταλιστικής ανάπτυξης»

Το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να ελέγξει τις αντιδράσεις, αυξάνει τη δόση του ψέματος και του αποπροσανατολισμού και προσπαθεί να χτυπήσει τις λαϊκές συνειδήσεις, συγκεντρώνοντας την προσοχή του στο εφεύρημα της «δίκαιης», όπως ισχυρίζεται, ανάπτυξης.

Ο μύθος αυτός, που παρουσιάζει την καπιταλιστική ανάπτυξη ως προοπτική για τους εργαζόμενους και προσπαθεί να σύρει τους ανέργους σε μια περιπετειώδη διαλυτική αναμονή, επιβάλλεται να καταρριφθεί άμεσα και αποφασιστικά.

Οι ύμνοι του Τσίπρα στο «μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής ναυτιλίας» από το βήμα της διεθνούς ναυτικής έκθεσης «Ποσειδώνια 2016» και τα διαπιστευτήρια που κατέθεσε στους εφοπλιστές δείχνουν ακριβώς πόσο επικίνδυνη είναι για τους εργαζόμενους η ανάπτυξη που προβάλλουν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα.

Η ουσία είναι ότι το «μοντέλο» αυτό είναι ταυτισμένο με ένα ισχυρότατο καθεστώς προκλητικών προνομίων, που περιλαμβάνει δεκάδες φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές. Στηρίζεται στις πιο σκληρές μορφές εκμετάλλευσης των ναυτεργατών, παράγει χρόνια ανεργία και ανασφάλεια, ναυτικά εγκλήματα και καταστολή. Ενας ολόκληρος στόλος χιλιάδων πλοίων με σημαίες ευκαιρίας δουλεύει με ανασφάλιστους ναυτεργάτες, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα.

Τα στοιχεία για τη ναυτιλία είναι συγκλονιστικά. Η ελληνόκτητη ναυτιλία κατέχει διεθνώς την πρώτη θέση και ακολουθούν οι στόλοι της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Γερμανίας. Ο στόλος έχει φτάσει τα 4.585 πλοία (πλοία άνω των 1.000 κόρων ολικής χωρητικότητας) με 341,17 εκατ. τόνους νεκρού βάρους (dwt) και αύξηση περίπου 22% σε σχέση με το 2014. Το τονάζ αυτό αντιπροσωπεύει το 19,63% του παγκόσμιου στόλου και το 49,96% του στόλου της ΕΕ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που δείχνει ότι το 2015 οι Ελληνες πλοιοκτήτες συμμετέχουν στο 50% των αγοραπωλησιών πλοίων και κατέχουν, για άλλη μια χρονιά, την πρώτη θέση μεταξύ των αγοραστών. Αγόρασαν 286 πλοία (6,89 δισ. δολάρια έναντι 7,31 δισ. δολαρίων που διέθεσαν το 2014).

Ο ταξικός, αντιλαϊκός χαρακτήρας της καπιταλιστικής ανάπτυξης αποδεικνύεται και μέσα από τις εξελίξεις στην ακτοπλοΐα. Τα μονοπώλια, που δημιουργήθηκαν, εκφράζουν μια πρωτοφανή συσσώρευση και συγκέντρωση κεφαλαίου, ως αποτέλεσμα του υψηλού βαθμού εκμετάλλευσης των ναυτεργατών και της ειδικής μεταχείρισής τους από το αστικό κράτος, με σειρά φορολογικών και άλλων προκλητικών προνομίων. Πολλά χρόνια με εκατομμύρια κέρδη, αλλά αυτό ακριβώς το κριτήριο του κέρδους, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις επιχειρήσεις και η αναρχία είναι η βασική αιτία που προκαλεί την άθλια κατάσταση που επικρατεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, είναι η βάση της όξυνσης των συγκοινωνιακών προβλημάτων των νησιών. Οι γραμμές - «φιλέτο», με το μεγαλύτερο κέρδος, «τραβάνε» τις ναυτιλιακές εταιρείες σαν μαγνήτης. Πολλά νησιά κατά τη διάρκεια της άνοιξης, του φθινοπώρου και πολύ περισσότερο του χειμώνα παραμένουν χωρίς τακτικά δρομολόγια ή ακόμα και απομονωμένα για μέρες. Τα εισιτήρια αυξάνονται χρόνο με το χρόνο και έχουν γίνει απαγορευτικά για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Ο λαός μας πρέπει να πληροφορηθεί ότι οι εφοπλιστές για το στόλο τους, τις περιουσίες των δισεκατομμυρίων, τα τεράστια κέρδη τους, δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος για τα κέρδη από την εκμετάλλευση των πλοίων, απαλλάσσονται από φόρο για τα περιουσιακά τους στοιχεία, την πώληση πλοίων, έχουν αφορολόγητα καύσιμα κ.ά. Αυτά που καταβάλλουν (όταν τα καταβάλλουν) είναι η ελάχιστη φορολογία 10 - 15 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.

Οι ναυτεργάτες μπορούν να κουμαντάρουν τα πλοία χωρίς εφοπλιστές

Οι ναυτεργάτες έχουν δώσει σκληρούς, μαζικούς αγώνες ενάντια στην εφοπλιστική εκμετάλλευση, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αυτόν τον ενάμιση χρόνο. Βασικό στοιχείο αυτού του αγώνα είναι οι συνεχείς, επίμονες, καθημερινές παρεμβάσεις των ταξικών σωματείων για όλα τα προβλήματα των ναυτεργατών, προσπαθώντας διαρκώς, με κόπο, να συντονίζεται η πάλη και να εξασφαλίζεται κατεύθυνση που είναι σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και την πολιτική που τα υπηρετεί. Στην πάλη αυτή, σε δεκάδες απεργίες και διαδηλώσεις, οι ναυτεργάτες συγκρούονται με το μηχανισμό της εφοπλιστικής τρομοκρατίας, τους εκβιασμούς και την κρατική καταστολή, ξεπερνούν πολλά εμπόδια που βάζει ο λεγόμενος κοινωνικός αυτοματισμός, που δουλεύει για τη διάσπαση των εργαζομένων, για να στρέψει τον έναν κλάδο ενάντια στον άλλον.

Μέσα στη δράση αποκαλύπτεται ο επιζήμιος και επικίνδυνος ρόλος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, ο οποίος, όπως δείχνει και η πορεία της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ, έχει συγκεκριμένη ιδεολογική - πολιτική αφετηρία, όλα τα χρόνια. Υπερασπίζεται τον καπιταλισμό, στηρίζει τα εφοπλιστικά συμφέροντα, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ναυτιλιακών εταιρειών και καλλιεργεί την αυταπάτη ότι μέσα από αυτόν το δρόμο θα λυθούν τα ναυτεργατικά προβλήματα, θα κατακτηθεί ευημερία.

Οι ναυτεργάτες δεν είναι μόνοι τους, είναι μέρος της εργατικής τάξης, έμπειρο τμήμα της και το συμφέρον τους επιβάλλει να συνεισφέρουν στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για να γίνει πιο δυνατό και αποφασισμένο να περάσει στην αντεπίθεση κατά των εκμεταλλευτών και των πολιτικών τους εκπροσώπων.

Κάθε κλάδος δίνει τη μάχη στο χώρο του αλλά, ταυτόχρονα, πρέπει να προσπαθεί να ξεφύγει από αυτά τα όρια και να συναντιέται, να παλεύει μαζί με τους άλλους κλάδους, με τους άλλους εργαζόμενους, αντιμετωπίζοντας ως αναγκαίο στοιχείο τη συμμαχία της εργατικής τάξης με τα καταπιεζόμενα λαϊκά στρώματα, με τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, που κι αυτοί στενάζουν από την επίθεση των μεγάλων οικονομικών ομίλων, το καπιταλιστικό σύστημα.

Η πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας είναι πολύ σκληρή αναμέτρηση αλλά η δύναμη της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων είναι πολύ μεγάλη και πιστεύουμε σ' αυτήν. Αυτή θα ανοίξει το δρόμο της εργατικής εξουσίας, ώστε να περάσουν τα μέσα παραγωγής, τα οικονομικά εργαλεία, ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι, στα δικά τους χέρια. Να γίνουν τα καράβια, τα λιμάνια, τα ναυπηγεία λαϊκή περιουσία, μέρος ενός μεγάλου συνόλου που θα περιλαμβάνει τον ορυκτό πλούτο, την Ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, τη γη, το εμπόριο και άλλα εργαλεία για την ανάπτυξη, που θα υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα και όχι το κέρδος, εξαλείφοντας την εκμετάλλευση, την ανεργία, την ανασφάλεια.

Με την πρόταση του ΚΚΕ μπορεί να οργανωθεί, να αναπτυχθεί η ναυτιλία με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, ώστε τα πλοία, τα ποντοπόρα, τα ακτοπλοϊκά, τα τουριστικά, τα πορθμεία, τα ρυμουλκά να αποτελέσουν στα χέρια των ναυτεργατών γερές βάσεις που θα υπηρετήσουν τη λαϊκή οικονομία. Με αυτά τα εργαλεία μπορεί να επιλυθεί το συγκοινωνιακό πρόβλημα των νησιών, να εξασφαλιστεί η σύνδεσή τους με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους, χειμώνα - καλοκαίρι, με ασφαλή και σύγχρονα πλοία, με φτηνά εισιτήρια.

Μια τέτοια ναυτιλία μπορεί να συνδεθεί με σύγχρονα λιμάνια και να δώσει ζωή στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, η οποία θα συμβάλλει με σχέδιο στην κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των πλοίων και θα έχει συνεισφορά στην άμυνα της χώρας, στην ανάπτυξη άλλων κλάδων της λαϊκής οικονομίας.

Οι ναυτεργάτες μπορούν να κουμαντάρουν τη ναυτιλία χωρίς τους εφοπλιστές και θα 'χουν στο πλευρό τους ένα σημαντικό επιστημονικό δυναμικό προσηλωμένο στα εργατικά συμφέροντα.

ΤΕ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το ματωμένο Μάη του '36

Η ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση την Τετάρτη 29/6, στις 7 μ.μ., στον πολυχώρο «ΕΛΙΑ» στη Βέροια, με θέμα «Ο ματωμένος Μάης του '36 - Οι ηρωικοί αγώνες της εργατικής τάξης του Μάη του '36 - Συμπεράσματα και διδάγματα για σήμερα».

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα προβληθεί και ταινία αφιερωμένη στο Μάη του '36.

ΤΟ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τις θρυλικές μαχήτριες του ΔΣΕ

Η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του Κόμματος, διοργανώνει εκδήλωση τη Δευτέρα 27/6, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα ΚΕΔΗΣ (πρώην ΔΕΠΚΑ) με θέμα «Οι θρυλικές μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει: Προβολή ιστορικού βίντεο. Μαρτυρίες από Σερραίες μαχήτριες.

Θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμή στους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ

Με αφορμή την 70ή επέτειο της ίδρυσης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, η Επιτροπή Περιοχής της ΚΟ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση τιμής για τους μαχητές και τις μαχήτριες της 8ης Μεραρχίας του ΔΣΕ που πολέμησαν στη Μουργκάνα Θεσπρωτίας.

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 26/6 και το πρόγραμμα έχει ως εξής:

-- 11 π.μ. Αφιξη στο χωριό Τσαμαντάς στη Μουργκάνα. Ιστορικός περίπατος μέχρι την πρώτη γραμμή άμυνας του ΔΣΕ στην Ταβέρα. Μουσικό - αφηγηματικό δρώμενο στην πλατεία του χωριού.

-- 6 μ.μ. Πορεία και συγκέντρωση στο Φιλιάτι Θεσπρωτίας.

-- 8.30 μ.μ. Κεντρική εκδήλωση στην πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας, με ομιλητή τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει γλέντι.

ΚΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση αφιερωμένη στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού

Η ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στην Κριτσά του Αγίου Νικολάου, αφιερωμένη στον αγώνα του ΔΣΕ και στην ίδρυση του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, την Κυριακή 26/6, η οποία περιλαμβάνει:

-- 4 μ.μ.: Ιστορικό περίπατο στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ. Οι πεζοπόροι θα συναντηθούν στο πάρκινγκ της Κριτσάς στις 4 μ.μ.

-- 6.30 μ.μ.: Αποκαλυπτήρια μνημείου του ΚΚΕ προς τιμήν του ΔΣΕ, στη θέση Γαϊδουρότρυπα (στο δρόμο προς το οροπέδιο Καθαρό).

-- 8 μ.μ.: Πολιτική συγκέντρωση - εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Κριτσάς.

ΤΕ ΒΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΒΟΛΟΥ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ
Εκδήλωση για τους εκτελεσμένους στο Καζανάκι

Αφιερωμένη στους εκτελεσμένους της εφημερίδας «Αναγέννηση» η φετινή εκδήλωση

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 156 κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, δίπλα στο ΚΚΕ, που εκτελέστηκαν από το αστικό κράτος την περίοδο Δεκέμβρη 1947 - Σεπτέμβρη 1949 στο Καζανάκι, οργανώνουν την Τετάρτη 29/6, στις 7.30 μ.μ., στο μνημείο που έχει στηθεί στο χώρο των εκτελέσεων, η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Οι εκτελεσμένοι ήταν στελέχη και μέλη της Οργάνωσης του Βόλου, μαχητές του ΔΣΕ των γύρω περιοχών και δεκάδες οπαδοί που έδιναν τη μάχη μαζί με τους κομμουνιστές την περίοδο της ένοπλης σύγκρουσης του Δημοκρατικού Στρατού.

Στη φετινή εκδήλωση, που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ, αποφασίστηκε να τιμηθούν ιδιαίτερα οι εκτελεσμένοι σύντροφοι που ήταν χρεωμένοι στην έκδοση και διακίνηση της εφημερίδας «Αναγέννηση». Πρόκειται για 20 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, που έπεσαν νεκροί, σε μία από τις μεγαλύτερες εκτελέσεις που έγιναν στο Καζανάκι, στις 4/4/1949, μετά από το έκτακτο στρατοδικείο του Μάρτη του ίδιου έτους, στο οποίο οι κατηγορούμενοι ήταν 61 και ανάμεσά τους 15 γυναίκες.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Στ. Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη».

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Βόλο, συζητώντας για την εκδήλωση στο Καζανάκι, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν προς τιμήν των εκτελεσμένων της «Αναγέννησης» πανεξόρμηση με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» της 26ης Ιούνη. Η διακίνηση του φύλλου αυτής της Κυριακής αφιερώνεται στους 20 συντρόφους και εκείνη τη μέρα η Οργάνωση του Κόμματος φιλοδοξεί ο «Ριζοσπάστης» στο Βόλο να έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία των τελευταίων χρόνων.

Για την ηρωίδα κομμουνίστρια Ηλέκτρα Αποστόλου

Οι Οργανώσεις Βόρειου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Ν. Ηρακλείου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 72 χρόνια από το μαρτυρικό θάνατο της ηρωίδας κομμουνίστριας Ηλέκτρας Αποστόλου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27/6, στις 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ηρακλείου «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου 18Α & Νεότητος) και περιλαμβάνει τη θεατρική παράσταση «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17», της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου, με ερμηνευτές την Ηλιάνα Μαυρομάτη και τον Ισίδωρο Πατέρα.

Προσκλήσεις διακινούνται από τις Κομματικές Οργανώσεις του Βόρειου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ.

ΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολύμορφη δραστηριότητα με έμπνευση από το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου

Με επίκεντρο την εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου, στις 29 Μάη στα Τρόπαια, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, αναπτύχθηκε μια πολύμορφη δραστηριότητα από την ΚΟ Δυτικής Ελλάδας, σε ολόκληρη την περιοχή.

Μέσα από όλη αυτήν τη δραστηριότητα, έγινε προσπάθεια να προβληθεί, αφενός το ίδιο το ιστορικό γεγονός, το οποίο μάλιστα έλαβε χώρα σε μια περίοδο που το αστικό κράτος επανέφερε το προπολεμικό καθεστώς - χωρίς υποχρεωτική εκπαίδευση, με πληρωμή από όσους πήγαιναν σχολείο των βιβλίων και άλλων.

Στον αντίποδα, αναδεικνύεται η σημασία που έδινε ο ΔΣΕ στην Παιδεία καθώς, σε αυτές τις συνθήκες, θεσπίζει εξάχρονη, υποχρεωτική και δωρεάν στοιχειώδη εκπαίδευση, πραγματοποιεί το τιτάνιο έργο της οργάνωσης σχολείων σε κάθε χωριό, ακόμα και αν δεν υπήρχαν διπλωματούχοι δάσκαλοι, προχωράει μέχρι και στην ίδρυση σχολής, ένα είδος Παιδαγωγικής Ακαδημίας, που πραγματοποιεί ταχύρρυθμη εκπαίδευση δασκάλων. Το Λαϊκό Διδασκαλείο εκπαίδευσε πάνω από 70 δασκάλους με πτυχία και διοριστήρια.

Στις δραστηριότητες που πραγματοποίησε η ΚΟ Δυτικής Ελλάδας, έγινε παράλληλα προσπάθεια να αναδειχθεί, τόσο μέσα από την Ιστορία όσο και μέσα από τη σύγχρονη πρόταση του ΚΚΕ για το Ενιαίο 12χρονο Σχολείο, ο τύπος του δασκάλου που χρειάζεται η λαϊκή Παιδεία. Ο δάσκαλος που θα διαπαιδαγωγεί τη νέα γενιά με τα ιδανικά και τις αξίες εκείνες που θα χαρακτηρίζουν το νέο άνθρωπο, κόντρα στις αντιεπιστημονικές θεωρίες και τη διαστρέβλωση που προβάλλει αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο οργανώθηκαν από τις ΚΟΒ ομιλίες, συζητήσεις και εκδηλώσεις για το Λαϊκό Διδασκαλείο, φανερώνοντας πως είναι μια πλευρά της ηρωικής Ιστορίας του ΔΣΕ περισσότερο άγνωστη, που όμως συγκινεί, εμπνέει, διαπαιδαγωγεί για τη δύναμη που έχει ο λαός, παλεύοντας οργανωμένα σε τέτοιες συνθήκες να φτιάχνει τη ζωή του κατά πως του αξίζει.

Ξεχωριστή ήταν η προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή με επιζώντες μαθητές του Διδασκαλείου από τους νομούς της Περιοχής μας, αλλά και με απογόνους και συγγενείς εκείνων που έπεσαν στη μάχη. Στην κεντρική εκδήλωση παραβρέθηκαν από τους επιζώντες σπουδαστές του διδασκαλείου ο Γιάννης Αναστόπουλος, ο Νίκος Σακελαρόπουλος, ο Ανδρέας Τράγκας, ο Βασίλης Φωτόπουλος, που με συγκίνηση στεκόταν μπροστά στο χώρο του σχολείου, περιτριγυρισμένοι από νέους και νέες, που ήθελαν να τους ρωτήσουν, να μάθουν.

Αλλά και οι προβολές ταινιών, όπως «Το Παιδαγωγικό Ποίημα» και ο «Πρώτος Δάσκαλος» προσέλκυσαν το ενδιαφέρον ανθρώπων όλων των ηλικιών, άνοιξαν τη συζήτηση για τη μεγάλη προσφορά της Σοβιετικής Ενωσης στην Παιδεία, τις πρωτόγνωρες κατακτήσεις για την ανθρωπότητα.

«Εμείς θα φτιάσουμε ανθρώπους συνειδητούς και ελεύθερους...»

Ιδιαίτερη ήταν η δραστηριότητα που πραγματοποίησαν οι ΚΟΒ και οι ΟΒ των Παιδαγωγικών Σχολών της ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ της Πάτρας που, ανάμεσα στ' άλλα, διοργάνωσαν εκδήλωση αφιερωμένη στους κομμουνιστές εκπαιδευτικούς Ρόζα Ιμβριώτη, Ελλη Αλεξίου και Μιχάλη Παπαμαύρο. Αναδείχτηκαν πλευρές από το τεράστιο παιδαγωγικό τους έργο, αλλά και τη στάση τους σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, προβάλλοντας με τον πιο γλαφυρό τρόπο, πως «η αποστολή του Δασκάλου είναι να φτιάξει ανθρώπους, μα, για να φτιάξουμε ανθρώπους, πρέπει πρώτα μεις να γίνουμε άνθρωποι. Δεν μπορούμε να μείνουμε έξω από τους αγώνες του λαού, να μην κάνουμε - δήθεν - πολιτική. Γιατί τότε κάνουμε πολιτική αντίθετη από τα συμφέροντα του λαού. Εμείς θα φτιάσουμε ανθρώπους συνειδητούς και ελεύθερους!», όπως έλεγε η Ρόζα Ιμβριώτη στα 1944.

Για την προετοιμασία της εκδήλωσης, σύντροφοι και φίλοι φοιτητές και απόφοιτοι των Παιδαγωγικών Σχολών είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα βιβλία αυτών των εκπαιδευτικών, τα οποία αποτελούν πραγματική παρακαταθήκη για κάθε άνθρωπο που δραστηριοποιείται στο χώρο της εκπαίδευσης και όχι μόνο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, μεταξύ άλλων, το «Γ' Χριστιανικό παρθεναγωγείο» της Ελλης Αλεξίου, το «Σύστημα Νέας Παιδαγωγικής» του Παπαμαύρου και το «Παιδεία και Κοινωνία» της Ρ. Ιμβριώτη.

Μέσα από τη συζήτηση που ακολούθησε φανερώθηκε το έντονο ενδιαφέρον των φοιτητών για το έργο και την προσφορά τέτοιων εκπαιδευτικών, με αρκετές αναφορές στις θέσεις τους για τη σχέση που πρέπει να αναπτύσσεται μεταξύ δασκάλου και παιδιού (π.χ. ο Παπαμαύρος έλεγε: «Ο παιδαγωγός πρέπει να αγαπά και να σέβεται το παιδί. (...) Ποτέ να μην περιπαίζει τα παιδιά, ούτε να υποβιβάζει τη σημασία εκείνων που του διηγούνται (...) Πρέπει να ενδιαφέρεται αληθινά για τη ζωή του μαθητή του και πρέπει να συμμετέχει με αγάπη σ' αυτή, δίχως να χάνει την ανωτερότητά του"). Τέλος, απασχόλησε ιδιαίτερα το πώς θα μπορέσουν οι νέοι εκπαιδευτικοί να δράσουν με τέτοιον τρόπο στις σημερινές συνθήκες που οι ταξικοί φραγμοί στην εκπαίδευση εντείνονται και ο εκπαιδευτικός ουσιαστικά ελέγχεται για το τι διδάσκει.

Πολύτιμο εργαλείο σε όλη αυτήν τη δραστηριότητα ήταν το Λεύκωμα των ΚΟ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας για το Λαϊκό Διδασκαλείο, με το οποίο οι Οργανώσεις πραγματοποίησαν πλατύ άνοιγμα, ενώ, κέντριζε το ενδιαφέρον, άνοιγε τη συζήτηση και συγκινούσε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ