Τετάρτη 28 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Αγωνιστικός συναγερμός ενάντια στην επαναλειτουργία των καζανιών

Αύριο Πέμπτη στις 12 μ. η κινητοποίηση στην πλατεία Ηρώων

ΛΕΠΙΔΗΣ

Αγωνιστικό κάλεσμα στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες του Περάματος, στους συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς της πόλης και όλου του Πειραιά, να διαδηλώσουν αύριο στις 12 το μεσημέρι από την πλατεία Ηρώων της πόλης την απαίτησή τους να κλείσουν τώρα οι εγκαταστάσεις και τα καζάνια των εταιρειών πετρελαιοειδών, απευθύνουν μια σειρά συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων της πόλης αλλά και του Πειραιά.

Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση ανέλαβε η Ενωση Συλλόγων Γονέων Περάματος, η οποία προχτές Δευτέρα οργάνωσε μαζική σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι: Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», ΕΛΜΕ Πειραιά, Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Περάματος, Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Πειραιά, Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού (παράρτημα Πειραιά), Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, Γυναικείος Σύλλογος Περάματος «Εστία της Γυναίκας» (μέλος της ΟΓΕ).

Οι φορείς αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη διοργάνωση της συγκέντρωσης, την οποία θα ακολουθήσει πορεία στα καζάνια, ενώ αναμένονται και άλλες αποφάσεις. Για να διευκολυνθεί η συμμετοχή στην κινητοποίηση, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Ν. Πλουμπίδης» κήρυξε 2ωρη στάση εργασίας από τις 11.30 το πρωί έως τη 1.15 το μεσημέρι.

Κυρίαρχα αιτήματα είναι: «Να κλείσουν όλα τα καζάνια του θανάτου τώρα. Καμία επαναλειτουργία τους. Απομάκρυνσή τους από οποιαδήποτε κατοικημένη περιοχή. Να παρθούν ειδικά μέτρα, ώστε να μην επηρεάζουν τον περιβάλλοντα χώρο».

Τους φορείς του Περάματος έχει ξεσηκώσει το master plan του ΟΛΠ, δηλαδή της «Cosco», που προαναγγέλλει την πλήρη επαναλειτουργία των καζανιών πετρελαιοειδών, τα οποία το κίνημα της πόλης και των γύρω περιοχών είχε απενεργοποιήσει κοντά για 2 δεκαετίες. Συγκεκριμένα, η «Cosco» έχει ήδη κατασκευάσει προβλήτα πετρελαιοειδών, εγκατάσταση που για να λειτουργήσει χρειάζεται να τροφοδοτείται από τις δεξαμενές των εταιρειών πετρελαιοειδών.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ενωσης, την οποία προσυπογράφουν και οι υπόλοιποι φορείς, «ήδη από το καλοκαίρι του 2017 που έχουν αρχίσει εργασίες επισκευής των εγκαταστάσεων και των δεξαμενών πετρελαιοειδών», έχουν αρχίσει τα προβλήματα όπως οι οσμές στην περιοχή, που γίνονται όλο και εντονότερες.

Οι φορείς προειδοποιούν ότι «οι συνέπειες και οι κίνδυνοι σε ενδεχόμενη επαναλειτουργία θα είναι τεράστιες. 114 καζάνια γεμάτα πετρέλαιο δημιουργούν μια βόμβα στο κέντρο της πόλης, επάνω στο δρόμο, που είναι ο μοναδικός δρόμος διαφυγής σε περίπτωση ατυχήματος - εγκλήματος, πολύ κοντά σε σχολεία, στα οποία φοιτούν πάνω από 1.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί».

Θέτουν το ερώτημα: «Ποιος μπορεί να μας διασφαλίσει ότι δε θα συμβεί τέτοιο έγκλημα;». Και υπογραμμίζουν: «Σήμερα είναι μονόδρομος η πάλη ενάντια στην επαναλειτουργία των καζανιών. Μια πάλη που πρέπει να συνδυαστεί με την πάλη για καλύτερους μισθούς, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, Κοινωνική Ασφάλιση».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org