Τετάρτη 28 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώνονται οι συναυλίες του Θ. Μικρούτσικου για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

Από τη συναυλία στην Πάτρα
Από τη συναυλία στην Πάτρα
Στη Θεσσαλονίκη θα ολοκληρωθεί ο κύκλος συναυλιών, μετά την Πάτρα και την Αθήνα, που δίνει φέτος ο Θάνος Μικρούτσικος και είναι αφιερωμένες στα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Η συναυλία θα δοθεί την Κυριακή 1η Απρίλη, στο «Παλαί Ντε Σπορ» στις 19.00. Θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Ο Θ. Μικρούτσικος, μαζί με τους εξαίρετους μουσικούς του και τους τραγουδιστές Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστα Θωμαΐδη και Μίλτο Πασχαλίδη, πραγματοποιούν ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι σε τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη. Από το «Ξελάσπωσε το μέλλον» στον «Ντικ» και το «Χρέος» και από τον «Μικρόκοσμο» και το «Αννα μην κλαις» στην «Πιρόγα» και τη «Ρόζα».

Στο Α' μέρος της συναυλίας παρουσιάζεται το έργο που έγραψε ο συνθέτης το 1976, «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη», σε ποιητική απόδοση Γιάννη Ρίτσου. Ακολουθεί το έργο «Καντάτα για τη Μακρόνησο», πάλι του 1976, σε ποίηση Γ. Ρίτσου. Το συγκεκριμένο έργο έχουμε την τύχη να παρουσιάζεται ολόκληρο για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια σε αυτές τις συναυλίες του ΚΚΕ. Τα ποιήματα αυτά τα έγραψε ο Γ. Ρίτσος το 1949 στο Δ' Τάγμα Πολιτικών Εξορίστων στη Μακρόνησο. Μέσα από τη μελοποίηση που τους έχει κάνει ο Θ. Μικρούτσικος, ο ακροατής είναι σαν να ζει τον τρόμο και τη φρίκη της Μακρονήσου, αλλά και το ηθικό μεγαλείο, την ανάταση των κομμουνιστών κρατουμένων, «που δε σηκώνουν τ' άδικο».

Στο Β' μέρος θα παρουσιαστούν επιλογές πολιτικών τραγουδιών από τη μουσική του πορεία, σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Αλκη Αλκαίου, Κώστα Τριπολίτη, Βολφ Μπίρμαν, Οδυσσέα Ιωάννου και Φώντα Λάδη. Ξεχωριστή στιγμή είναι η παρουσίαση του ανέκδοτου τραγουδιού «Ρόδι», σε στίχους Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή, που είχε παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση που είχε γίνει στο 7ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και είναι αφιερωμένο στο Κόμμα.

Η είσοδος θα γίνεται μόνο με προσκλήσεις από τις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις.

  • Η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ θα δρομολογήσει λεωφορεία από την περιοχή. Για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2461040217.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ