Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 19 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
Η θετική εξέλιξη δεν προσφέρεται για εφησυχασμό

Προκλητικό «ξέπλυμα» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από την κυβέρνηση

Από την επιστροφή των δύο στρατιωτικών

Eurokinissi

Από την επιστροφή των δύο στρατιωτικών
Αφορμή για έναν νέο γύρο επικίνδυνου εφησυχασμού του λαού σχετικά με την τουρκική επιθετικότητα, τον επικίνδυνο ρόλο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά και την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, έδωσε στην κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία η απελευθέρωση στις 14 Αυγούστου και ο επαναπατρισμός από την Τουρκία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν επί 5μιση μήνες στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Ο ανθυπολοχαγός Αγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης απελευθερώθηκαν αιφνιδιαστικά το απόγευμα της περασμένης Τρίτης 14 Αυγούστου και επέστρεψαν στην Ελλάδα τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου. Επισήμως επρόκειτο για πρόταση του εισαγγελέα, με την οποία συμφώνησε ο δικαστής, υποτίθεται λόγω της ολοκλήρωσης του τεχνικού ελέγχου που έγινε στα κινητά τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν στην Τουρκία για να δικαστούν (μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή), καθώς η διαδικασία αυτή θα γίνει ερήμην τους, και εφόσον επιβληθεί ποινή, αυτή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα των 5,5 μηνών που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης.

Θυμίζουμε ότι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί είχαν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές την 1η Μάρτη, κατά τη διάρκεια περιπολίας στη συνοριογραμμή σε δασική περιοχή των Καστανιών του Εβρου, αφού λόγω των κακών καιρικών συνθηκών βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος.

Η απελευθέρωσή τους αποτελεί θετική εξέλιξη. Στο φόντο όμως της έντασης των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας, όπως και ΝΑΤΟ - Ρωσίας, που συνυπάρχει με τα παζάρια για την «επόμενη μέρα» σε Μ. Ανατολή και Ανατ. Μεσόγειο, επιβεβαιώνει εκείνο που από την πρώτη στιγμή τόνισε το ΚΚΕ: Οτι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί έγιναν «πιόνια» στη σκακιέρα των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή, αλλά και της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας, που κλιμακώθηκαν μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, το Δεκέμβρη του 2017.

Αυτό το επικίνδυνο υπόβαθρο έσπευσε να κρύψει με τις παρεμβάσεις της η κυβέρνηση, με δηλώσεις όπως αυτές του πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε για «πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή». Αλλά και με το ενημερωτικό σημείωμα που έσπευσε να διακινήσει παρουσιάζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, τη θετική εξέλιξη ως αποτέλεσμα των «συνετών» χειρισμών της, της διατήρησης των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία και της «διεθνοποίησης του προβλήματος», όπως βάφτισε τη μεσολάβηση που ζήτησε από ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, τη συμβολή των οποίων εξήρε για την επιτυχή κατάληξη της υπόθεσης. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έσπευσε να παρουσιάσει την απελευθέρωση των δύο ως «ευκαιρία για επανεκκίνηση» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καλλιεργώντας εκ νέου εφησυχασμό για τις πάγιες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε Αιγαίο, Θράκη και Κύπρο.

Την απελευθέρωση των «2» χαιρέτισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. - Κλ. Γιούνκερ, ο οποίος, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του, απευθύνθηκε στην Τουρκία λέγοντας ότι «δεν έχει να φοβάται τίποτα από τους Ευρωπαίους γείτονές της. Τουναντίον, έχει μόνο να κερδίσει από μια σταθερή στρατηγική σχέση με την ΕΕ και τις συνθήκες καλής γειτονίας στην περιοχή».

Την «πολυαναμενόμενη επιστροφή», όπως τη χαρακτήρισε, χαιρέτισαν η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, συγχαίροντας «τον ελληνικό λαό και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας», και ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, που συνεχάρη τους «συναδέλφους» του στο ελληνικό ΥΠΕΞ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ