Τρίτη 20 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Στα Σκόπια ο επόμενος γύρος της διαπραγμάτευσης

Στα Σκόπια μεταβαίνει την Πέμπτη ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, όπου αναμένεται να παρουσιάσει το προσχέδιο συμφωνίας που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ενσωμάτωσή της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ο Ν. Κοτζιάς δήλωνε χτες ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει φτιάξει «ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την ΠΓΔΜ, όσο και μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την έχω στείλει εδώ και πολλές μέρες στα Σκόπια».

Σύμφωνα με ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, το 20σέλιδο προσχέδιο συμφωνίας περιέχει ρυθμίσεις σε μια σειρά ζητήματα, όπως όνομα και παράγωγά του, εύρος χρήσης του καθώς και πρόνοιες για συνταγματική αναθεώρηση, αν και όλα δείχνουν ότι αναζητούνται τρόποι ώστε να παρακαμφθεί το κρίσιμο αυτό ζήτημα της απάλειψης των αλυτρωτικών αναφορών για κάποια στιγμή στο αόριστο μέλλον, με τους Σκοπιανούς να αντιπροβάλλουν την άποψη ότι αρκεί μια «δεσμευτική διεθνής συμφωνία». Θέση που προπαγανδίζουν και μια σειρά παράγοντες στην Αθήνα, όπως και στο ΝΑΤΟ. Π.χ. ο αναπ. υπουργός Αμυνας, Φ. Κουβέλης, έλεγε στην εφημερίδα «Real News» ότι «μια διεθνής συνθήκη, με καταγεγραμμένες τις δεσμεύσεις σχετικά με τον αλυτρωτισμό, στις πολλές εκφάνσεις του, την αμφισβήτηση των συνόρων, την ονομασία, υπερισχύει του υπάρχοντος ή μελλοντικού Συντάγματος».

Την ίδια ώρα, με δηλώσεις του στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ χαρακτήριζε την επικείμενη επίσκεψη Κοτζιά, όπως και τις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν αργότερα υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ευκαιρία να πλησιάσουν οι δύο πλευρές πιο κοντά στην επίλυση του ονοματολογικού.

«Πιστεύω ότι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση και είμαι αισιόδοξος αν σε αυτό λάβουμε υπόψη ότι η λύση θα είναι αξιοπρεπής και θα σέβεται θέματα που άπτονται της ταυτότητας», σημείωσε προσθέτοντας ότι «για μένα είναι σημαντικό πώς αυτό θα το υποδεχτεί η ελληνική κοινή γνώμη και αν θα είναι αποδεκτό από τους ελληνικούς θεσμούς. Πιστεύω ότι και για τους Ελληνες πολιτικούς και για τον πρωθυπουργό Τσίπρα είναι σημαντικό πώς αυτό θα γίνει αποδεκτό εδώ, από τους πολίτες της "Μακεδονίας", αλλά και πώς θα περάσει από τα θεσμικά όργανα της χώρας μας», πρόσθεσε ο Ζάεφ, σημειώνοντας ότι «μπορεί να γίνει βήμα, ίσως όχι να λυθεί μέχρι τέλους, αλλά οπωσδήποτε να έρθουμε πιο κοντά, επειδή οι μέρες και οι μήνες περνούν και εμείς θέλουμε μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε λύσει αυτό το πρόβλημα».

Ο Ζάεφ πρόσθεσε ότι μετά την επόμενη συνάντηση υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητή Νίμιτς πιθανόν θα ακολουθήσει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, μιλώντας χτες σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής (βλ. σελ. 6), κατήγγειλε ότι «μοιράστηκαν στους Ελληνες βουλευτές κείμενα από εκπροσώπους Παμμακεδονικών Οργανώσεων, οι οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ μας εγκαλούν για εσχάτη προδοσία και λένε ότι θα πρέπει να επιβληθεί η ποινή του θανάτου ή των ισοβίων σε όσους τολμήσουν να ψηφίσουν την πρόταση που θα φέρει η κυβέρνηση για την ονομασία των Σκοπίων εάν εμπεριέχει μέσα της σύνθετη ονομασία». Σύμφωνα δε με δημοσίευμα στα «Νέα Σαββατοκύριακο», στις αρχές της περασμένης βδομάδας, φάκελος με μία σφαίρα και απειλητική επιστολή σχετική με τις διαπραγματεύσεις για την ΠΓΔΜ εστάλη στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Την υπόθεση διερευνά η Αστυνομία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αφοσιωμένοι» για διευθέτηση σε «ράγες» ΝΑΤΟ και ΕΕ(2018-04-28 00:00:00.0)
«Με τόλμη» για την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών(2018-04-11 00:00:00.0)
Επιταχύνονται οι εξελίξεις για να «τρέξουν» οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί(2018-01-04 00:00:00.0)
«Βιαστικός» ο διαμεσολαβητής(2009-07-08 00:00:00.0)
«Κρίσιμο» δεκαήμερο(2008-10-09 00:00:00.0)
Ονοματολογίας... συνέχεια(2008-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ