Τετάρτη 8 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
«Βιαστικός» ο διαμεσολαβητής

Να κλείσει η υπόθεση μέχρι το χειμώνα, ζητά η Ουάσιγκτον

Με στόχο να κλείσει την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ μέχρι τις αρχές του προσεχούς χειμώνα συνεχίζει σήμερα στην Αθήνα έναν ακόμη γύρο διαβουλεύσεων ο Αμερικανός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Η βιασύνη του Νίμιτς θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρακολουθεί τους ρυθμούς που επιβάλλει η αμερικανική κυβέρνηση, που πιέζει για την ταχύτατη διευθέτηση της εκκρεμότητας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά και την ΕΕ.

Σήμερα το πρωί, ο Νίμιτς θα συναντηθεί με την Ντόρα Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών. Χτες, ο διαμεσολαβητής ολοκλήρωσε τις συνομιλίες του με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, «ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μάθιου Νίμιτς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια, τις τελευταίες δυο μέρες, πραγματοποίησε εποικοδομητικές συναντήσεις για το θέμα της ονομασίας με τον πρωθυπουργό της χώρας, τον Πρόεδρο, τον υπουργό Εξωτερικών και άλλους αξιωματούχους». Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι «ο Νίμιτς παρουσίασε στους συνομιλητές του ορισμένες αλλαγές στις προτάσεις που είχε υποβάλει στα δυο μέρη τον περασμένο Οκτώβρη, για να τις μελετήσουν».

Βάση των προτάσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, εξακολουθεί να είναι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Οι «λεπτομέρειες» για τις οποίες γίνεται λόγος έχουν να κάνουν με το εύρος της χρήσης της ονομασίας που θα συμφωνηθεί.

Οπως είναι γνωστό, η ελληνική κυβέρνηση έχει δημοσίως υπογραμμίσει ότι θα συμφωνήσει σε μια λύση που θα περιλαμβάνει μια σύνθετη ονομασία, η οποία, όμως, θα χρησιμοποιείται για το σύνολο των Διεθνών Σχέσεων και συναλλαγών του κράτους της ΠΓΔΜ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επισκέψεις Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια πραγματοποιούνται μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, στις 22 Ιούνη στη Ζυρίχη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ