Τρίτη 20 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Την Παρασκευή η συναυλία του Θ. Μικρούτσικου στην Πάτρα

Ο Γ. Ρίτσος στη Μακρόνησο, όπου έγραψε την «Καντάτα». Δίπλα του ο Μ. Κατράκης
Ο Γ. Ρίτσος στη Μακρόνησο, όπου έγραψε την «Καντάτα». Δίπλα του ο Μ. Κατράκης
Στην Πάτρα, την Παρασκευή 23 Μάρτη, στο Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος», στις 20.00, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συναυλία που αφιερώνει ο Θάνος Μικρούτσικος στα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Δυτικής Ελλάδας.

Η τρίτη συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Απρίλη, στη Θεσσαλονίκη, στο Παλαί Ντε Σπορ, στις 19.00. Για τη συναυλία της Θεσσαλονίκης λεωφορεία θα δρομολογήσει η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Οποιος επιθυμεί, μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στο τηλέφωνο 24610-40217.

Θα είμαστε όλοι εκεί!

Την Παρασκευή 23 Μάρτη οι κομμουνιστές, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος θα είναι όλοι εκεί, στην Πάτρα, για να τιμήσουν τα 100 χρόνια ηρωικής ζωής και δράσης του τιμημένου ΚΚΕ, αλλά και έναν μεγάλο συνθέτη, που με το έργο του πρόσφερε πολλά όχι μόνο στην καλλιτεχνική παραγωγή αυτού του τόπου, αλλά και στο ίδιο το κίνημα, μέσα από το έργο του. Γι' αυτό είμαστε και διπλά χαρούμενοι, που σε αυτές τις συναυλίες που αφιερώνει ο Θ. Μικρούτσικος στο ΚΚΕ, θα παρουσιαστούν εμβληματικά έργα που τα έχουμε τραγουδήσει όλοι, μας έχουν συντροφεύσει στις πορείες, τις συγκεντρώσεις, τα Φεστιβάλ.

Τραγούδια που μέσα και από αυτά ήρθαμε σε επαφή με τον επαναστατικό λόγο του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι και του Γιάννη Ρίτσου. Τραγούδια που μιλάνε για τις ανάγκες του καιρού μας. Αλλωστε, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο συνθέτης στον «Ριζοσπάστη», σχετικά με την παρουσίαση ολόκληρης της «Καντάτας για τη Μακρόνησο», μετά από 42 ολόκληρα χρόνια: «Παρότι είχα σκεφτεί να το κάνω αυτό το έργο εδώ και κάποια χρόνια, κάτι με φρενάριζε, σαν κάτι να μου έλειπε. Είμαι πραγματικά ευτυχής που η "Καντάτα" ανεβαίνει για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και με το ΚΚΕ δίπλα. Είναι η καλύτερη δυνατή συγκυρία».


Αξίζει να προμηθευτεί κανείς και το καλαίσθητο 34σέλιδο πρόγραμμα που θα διακινείται στις συναυλίες και περιλαμβάνει: Κείμενο του Θάνου Μικρούτσικου, ειδικά γραμμένο για τις συναυλίες που αφιερώνει στα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Απόσπασμα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην πρώτη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Το αναλυτικό πρόγραμμα με όλα τα τραγούδια, τους στίχους τους, καθώς και το δίσκο στον οποίο περιλαμβάνονται. Επίσης πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την 50χρονη διαδρομή του συνθέτη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της συναυλίας έχει ως εξής:

Στο Α' μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί το έργο που έγραψε ο συνθέτης το 1976, «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη», σε ποιητική απόδοση Γιάννη Ρίτσου, καθώς και το έργο «Καντάτα για τη Μακρόνησο», πάλι του 1976, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου. Στην «Καντάτα» ο Θ. Μικρούτσικος μελοποιεί ποιήματα που έγραψε ο Γ. Ρίτσος ενώ ήταν εξόριστος στη Μακρόνησο, τον Αύγουστο και το Φλεβάρη του 1949.

Στο Β' μέρος θα παρουσιαστούν επιλογές πολιτικών τραγουδιών από τη μουσική του πορεία, σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Αλκη Αλκαίου, Κώστα Τριπολίτη, Βολφ Μπίρμαν, Οδυσσέα Ιωάννου, Φώντα Λάδη και Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή. Ξεχωριστή στιγμή είναι η παρουσίαση του ανέκδοτου τραγουδιού «Το Ρόδι», σε στίχους του Δ. Ραβάνη - Ρεντή, που μελοποίησε ο συνθέτης για εκδήλωση που είχε παρουσιαστεί στο 7ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με τη φωνή της αξέχαστης Μαρίας Δημητριάδη.

Ερμηνεύουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης, Μίλτος Πασχαλίδης.

Η είσοδος θα γίνεται μόνο με προσκλήσεις από τις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις.


Από τη συναυλία της Αθήνας
Από τη συναυλία της Αθήνας
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη η συναυλία του Θ. Μικρούτσικου(30/3/2018)
Στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώνονται οι συναυλίες του Θ. Μικρούτσικου για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ(28/3/2018)
Την ερχόμενη Παρασκευή στην Πάτρα η συναυλία του Θ. Μικρούτσικου(16/3/2018)
Σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη οι επόμενες συναυλίες του Θάνου Μικρούτσικου(14/3/2018)
Ενα ξεχωριστό «αναμνηστικό»(10/3/2018)
Τρεις μεγάλες συναυλίες αφιερωμένες στα 100 χρόνια του ΚΚΕ(27/2/2018)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org