Τρίτη 20 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ
Ναυάγιο με 16 νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες

Σκάφος του Λιμενικού μεταφέρει στο λιμάνι της Σάμου τους νεκρούς

Copyright 2018 The Associated

Σκάφος του Λιμενικού μεταφέρει στο λιμάνι της Σάμου τους νεκρούς
Νέα τραγωδία στο Αιγαίο, με ναυάγιο που είχε νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, αφγανικής και ιρακινής καταγωγής, σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στο Αγαθονήσι. Τις πρώτες πρωινές ώρες βυθίστηκε ξύλινο σκάφος, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων οχτώ παιδιά και ένα βρέφος. Τρεις από τους επιβαίνοντες, δύο γυναίκες και ένας άνδρας, κατάφεραν να κολυμπήσουν και να βγουν σώοι σε παραλία του Αγαθονησίου. Οι σοροί των άτυχων μεταναστών και προσφύγων αλλά και οι τρεις διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Πυθαγόρειο της Σάμου με σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο γυναίκες, πέντε άνδρες και οχτώ παιδιά (έξι αγόρια, δύο κορίτσια) και ένα βρέφος κορίτσι. Το ξύλινο σκάφος που μετέφερε τους μετανάστες και πρόσφυγες είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια και σε αυτό, σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση, επέβαιναν συνολικά 22 άνθρωποι.

Συγκλονιστική ήταν η περιγραφή γυναίκας που επέζησε. Η ίδια κατάφερε να κολυμπήσει και να βγει ζωντανή στην ακτή. «Χάλασε η μηχανή την ώρα που θήλαζα το μωρό μου. Ανησυχήσαμε και σηκωθήκαμε όρθιοι στη βάρκα. Σε λίγα λεπτά, βρεθήκαμε στο νερό. Το μωρό μου χάθηκε», είπε η γυναίκα. Σύμφωνα με μαρτυρία ψαρά που εντόπισε το ναυάγιο και έφτασε πρώτος στο σημείο, είδε ανθρώπους να τους έχει ξεβράσει η θάλασσα στα βράχια. Παραδίπλα είδε να επιπλέει πνιγμένη μια γυναίκα έγκυος και δίπλα της ήταν και ένα παιδί. Φορούσαν όλοι τους σωσίβια. Αφού μετέφερε στη βάρκα του μερικά άτομα, τα οδήγησε σε σκάφος του Λιμενικού που είχε φτάσει στο σημείο του ναυαγίου.

Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό εξέδωσε NAVTEX για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, που όπως υποστήριζε, έγινε σε τουρκική περιοχή. Ωστόσο, οι έρευνες έγιναν υπό το συντονισμό της ελληνικής πλευράς. Οπως ανέφεραν πηγές του Πενταγώνου, στο σημείο βρίσκονταν μόνο δύο σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής, τα οποία κινούνταν στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Εξάλλου, με αρνητικά αποτελέσματα συνεχίζονταν χτες οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων (τρία άτομα) στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου, από περιπολικό ανοιχτής θάλασσας και περιπολικό του Λιμενικού.

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σχεδόν 4.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχουν φτάσει μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα μέχρι στιγμής φέτος. Αυτό το τραγικό ναυάγιο είναι το πρώτο που συμβαίνει στο Αιγαίο μέσα στο 2018, αλλά τα δύο τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στα νερά του Αιγαίου σχεδόν 500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Μεταναστών και Προσφύγων του ΠΑΜΕ επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα: «Οι νεκροί πρόσφυγες και μετανάστες "φωνάζουν" ότι δεν θα πάρει τέλος η τραγωδία των ξεριζωμένων θυμάτων, δεν θα σταματήσει η Μεσόγειος να μετατρέπεται σε υγρό τάφο των κυνηγημένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την καπιταλιστική εκμετάλλευση, αν δεν δυναμώνει η οργανωμένη πάλη κόντρα στα μονοπώλια και τους ανταγωνισμούς τους, κόντρα στα αιματοβαμμένα σχέδια του ΝΑΤΟ, κόντρα στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

(...) Καλούμε τα συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τον κάθε εργαζόμενο και άνεργο, να μετατρέψει την οργή σε οργανωμένο αγώνα κατά των αιτιών που γεννούν την προσφυγιά και τη μετανάστευση, για απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τούρκοι λιμενικοί προσπαθούσαν να βυθίσουν βάρκα(2016-03-19 00:00:00.0)
Τέσσερα παιδιά νεκρά στο Αιγαίο(2016-01-16 00:00:00.0)
Δίχως τέλος η τραγωδία στο Αιγαίο(2015-10-27 00:00:00.0)
Τέσσερις οι νεκροί, δεκαέξι οι αγνοούμενοι(2015-07-09 00:00:00.0)
Συλλήψεις μεταναστών στα σύνορα(2014-07-29 00:00:00.0)
Οργιάζουν τα δουλεμπορικά κυκλώματα(2012-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ