Τρίτη 20 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας

Στις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Αντ. Γκιόκα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα:

-- Η κατάσταση στο Αιγαίο και την Κύπρο μυρίζει μπαρούτι, καθώς η τουρκική προκλητικότητα έχει ενταθεί. Φοβάστε ότι μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο;

-- Το ΚΚΕ σταθερά το τελευταίο διάστημα εκφράζει την ανησυχία του για την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, αναδεικνύει τις αιτίες όλων αυτών, σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που ακολουθεί την τακτική του εφησυχασμού και της συγκάλυψης. Γιατί πίσω από τα περί «εσωτερικής κατανάλωσης» του Ερντογάν, που λένε τα κυβερνητικά στελέχη, βρίσκεται η προσπάθεια της τουρκικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει τη θέση της, σε αντιπαράθεση με την ελληνική αστική τάξη, σε μια περιοχή όπου έχουν «βγει τα μαχαίρια» ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Κίνα, η Ρωσία και άλλες. Κι αυτό σε απλή μετάφραση σημαίνει κίνδυνος άμεσης πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας.

-- Είστε ο μοναδικός αρχηγός που πιστεύει ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης και όχι ασφάλειας για τη χώρα μας...

-- Πάντως η στάση Πόντιου Πιλάτου του ΝΑΤΟ, αυτήν τη φορά στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτών, που κρατούνται στους τουρκικές φυλακές, μόνο ασφάλεια και σταθερότητα δεν εμπνέουν στον ελληνικό λαό, ο οποίος ανησυχεί από τις εξελίξεις. Το αντίθετο συμβαίνει. Γιατί ο ελληνικός λαός έχει και την πείρα του ρόλου που έπαιξε το ΝΑΤΟ διαχρονικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Το ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη δικτατορία '67 - '74, στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο; Τα διχοτομικά «σχέδια Ανάν»; Τα θέματα του Αιγαίου από το '74 έως το Γενάρη του '96 και την κρίση των Ιμίων; Με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ η Τουρκία έχει «γκριζάρει» το Αιγαίο, αφού ο επικίνδυνος αυτός οργανισμός δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα μέλη του, θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. Για όλα αυτά τσιμουδιά απ' την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έχει γίνει σημαιοφόρος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, αλλά και από τη ΝΔ, που έχασε την ίδια σημαία μέσα από τα χέρια της. Και σε όσους αναμασούν τη γνωστή «καραμέλα» ότι «η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ασφάλειας», τους θυμίζουμε ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν χαράξει δυο και τρεις φορές με το αίμα των λαών τα σύνορα στην περιοχή, από τη δεκαετία του '90 και μετά.

-- Εντονη κινητικότητα υπάρχει και στα βόρεια. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει λύση στο Σκοπιανό;

-- Σήμερα γίνεται προσπάθεια, πίσω από το «δέντρο», το όνομα δηλαδή της ΠΓΔΜ, να κρυφτεί το «δάσος», που είναι η ένταξή της στο ΝΑΤΟ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς, όχι μόνο της γειτονικής χώρας, συνολικά των Βαλκανίων. Πραγματική λύση σημαίνει εγγυήσεις για εξάλειψη του αλυτρωτισμού, του εθνικισμού, των διεκδικήσεων, εξασφάλιση του απαραβίαστου των συνόρων. Σημαίνει αλλαγές τώρα στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και όχι στο απώτερο μέλλον, σημαίνει ότι η όποια σύνθετη ονομασία erga omnes πρέπει να ορίζεται με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό. Εγγύηση για πραγματική λύση είναι να μην ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

-- Αρα, μου λέτε επί της ουσίας ότι οι κυβερνητικές προσπάθειες για εξεύρεση λύσης αποτελούν τον ευσεβή πόθο των ΗΠΑ και της ΕΕ...

-- Κάτι πολύ περισσότερο. Με τη σύμφωνη γνώμη βέβαια της κυβέρνησης, απ' ό,τι όλα δείχνουν, η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και σε επόμενο χρόνο στην ΕΕ υπηρετεί τους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους στα Βαλκάνια, σε μια περιοχή όπου οι ΗΠΑ ανταγωνίζονται με άλλα κράτη για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, για το ποιος θα πουλήσει τα εξοπλιστικά του προγράμματα, ποιος θα εξασφαλίσει στρατιωτικά στηρίγματα με αντίστοιχες βάσεις και ανεπτυγμένη στρατιωτική συνεργασία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το «παιδί» για όλες τις βρωμοδουλειές ΝΑΤΟ - ΗΠΑ (2018-07-13 00:00:00.0)
Οι παράγοντες που καθορίζουν τις εξελίξεις (2017-03-05 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα στο πλαίσιο των ανταγωνισμών (2016-12-02 00:00:00.0)
Η αυξανόμενη εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αιγαίο εγκυμονεί επικίνδυνες εξελίξεις (2016-04-16 00:00:00.0)
Οι επιλογές της κυβέρνησης βάζουν φωτιές στο λαό (2015-05-24 00:00:00.0)
Καμιά επανάπαυση (2010-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org