Τρίτη 20 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μικρογραφία

Την τιμητική της έχει η Σύρος αυτές τις μέρες, καθώς στο νησί βρέθηκαν διαδοχικά μια Αμερικανίδα αξιωματούχος, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και βέβαια ο πρωθυπουργός. Καθένας για διαφορετικούς λόγους, όλοι όμως «κομίζοντας γλαύκας» για την «ανάπτυξη» του νησιού και συνολικότερα των Κυκλάδων. Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, η διασύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της ηπειρωτικής Ελλάδας θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στη Σύρο και στις Κυκλάδες. Δηλαδή, μεγάλοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ θα βρουν έτοιμη την υποδομή για μεταφορά της Ενέργειας στην ηπειρωτική Ελλάδα κι από κει σε όλη την Ευρώπη, μέσα από τη διασύνδεση των δικτύων. Οι άλλες δυο επισκέψεις, της Αμερικανίδας αξιωματούχου και του πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ, προβάλλονται ως επιβεβαίωση του αμερικανικού «ενδιαφέροντος» για το νησί, που θα συντελέσει στην «αναβάθμισή» του. Μόνο που οι Αμερικανοί δεν κρύβουν ότι θέλουν να μετατρέψουν το Ναυπηγείο Σύρου και το λιμάνι της Ερμούπολης σε ορμητήρια για τα πολεμικά τους σχέδια, κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Αμερικανός πρέσβης προειδοποιούσε πριν από λίγους μήνες ότι το Ναυπηγείο δεν μπορεί να περάσει σε χέρια ανταγωνιστών του ΝΑΤΟ. Σε κάθε περίπτωση, τόσο η Σύρος όσο και οι Κυκλάδες «αναβαθμίζονται» οικονομικά και γεωπολιτικά όχι προς όφελος του λαού, ούτε με κριτήριο τις ανάγκες του, αλλά για την τόνωση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και την εξυπηρέτηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή. Μια μικρογραφία δηλαδή της «δίκαιης ανάπτυξης» που υπόσχεται η κυβέρνηση για όλη τη χώρα...

Τους πήρε ο πόνος

Κροκοδείλια δάκρυα για τη μείωση των μισθών σε χώρες της ΕΕ και στη χώρα μας χύνουν η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ). Με δελτίο Τύπου, η ΓΣΕΕ αναδημοσιεύει σχετική έρευνα της ΣΕΣ, που καταγράφει «σημαντική πτώση μισθών στην ΕΕ από το 2010 και μετά...», με τον ανάλογο δακρύβρεχτο σχολιασμό. Μόνο που τόσο η ΓΣΕΕ όσο και η ΣΕΣ, στην οποία ανήκει, έχουν συμβάλει τα μέγιστα για την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην ΕΕ. Μαζί με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της, οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες είναι συνυπεύθυνες και για τη μείωση των μισθών, καθώς η στρατηγική της «ανταγωνιστικότητας» που υπηρετούν, σε συνεργασία με τα όργανα της ΕΕ και τους εργοδοτικούς φορείς, είναι αυτή που συμπιέζει τους μισθούς και τσακίζει τους εργαζόμενους. Αλλωστε, την ώρα που η ΓΣΕΕ εκδίδει τέτοια δελτία Τύπου, σπεύδει να συμφωνήσει με τους εργοδότες τη «νέα» Εθνική Γενική ΣΣΕ, με την οποία, για άλλη μια χρονιά, νομιμοποιούνται οι κατώτεροι μισθοί των 586 και 511 ευρώ μεικτά, που επιβλήθηκαν από το 2012. Την ώρα που συνδικάτα και εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη για να σπάσει η αδιαλλαξία των εργοδοτών και να υπογραφούν νέες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ «τα 'χει κάνει πλακάκια» με τους εργοδότες, στήνει νέες παγίδες ανανεώνοντας τους περίφημους «κοινωνικούς διαλόγους». Απ' αυτό το αντεργατικό μπλοκ οι εργαζόμενοι πρέπει να διαχωρίσουν εντελώς τη θέση τους, να ακυρώσουν με την πάλη τους το βρώμικο ρόλο της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας.

Κοροϊδία+

Με ανακοίνωσή της, η λεγόμενη «Πρωτοβουλία 53+», που εμφανίζεται ως «εσωτερική αντιπολίτευση» στον ΣΥΡΙΖΑ, καταδικάζει τη βία των ΜΑΤ στις κινητοποιήσεις κατά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. «Να σε κάψω Γιάννη να σ' αλείψω μέλι», λέει η παροιμία, και όπως φαίνεται, εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάει σε άλλα επίπεδα την κοροϊδία και την εξαπάτηση του λαού. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι βουλευτές της συγκεκριμένης ομάδας, όπως όλοι οι κυβερνητικοί βουλευτές, ψήφισαν σούμπιτοι τα μνημόνια και τα βάρβαρα μέτρα που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, ενώ τον περασμένο Δεκέμβρη σήκωσαν κι αυτοί το χεράκι τους για να ψηφίσουν τη μετατροπή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς σε «ιδιώνυμο» αδίκημα. Με βάση αυτόν το νόμο χτυπιούνται τώρα και διώκονται αυτεπάγγελτα όσοι αγωνίζονται ενάντια στους πλειστηριασμούς. Και επιπλέον, κανένας απ' αυτούς δεν αμφισβητεί την «ανάγκη» των τραπεζών να απαλλαγούν από τα «κόκκινα» δάνεια, με εκβιασμούς και κατασχέσεις σε βάρος του λαού, για να μπορεί το τραπεζικό σύστημα να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις του κεφαλαίου. Γι' αυτό τη μια μέρα δεσμεύονται για δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών, νομοθετούν γι' αυτά, και την άλλη κάνουν ότι δεν μπορούν να βλέπουν «τα αίματα»...

Καλό πάτο...

Ενα άρθρο που θα το ζήλευαν οι πιο γραφικές φασιστοφυλλάδες φιλοξένησε η «Εφημερίδα των Συντακτών» του περασμένου Σαββατοκύριακου (17 - 18/3). Αλλωστε, το θέμα με το οποίο καταπιάστηκε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, η «Σφαγή του Κατίν», είναι από τα πιο αγαπημένα των φασιστοειδών. Παρουσιάζοντας ένα βιβλίο, το οποίο αποφαίνεται ανιστόρητα ότι το Κατίν είναι έγκλημα των Σοβιετικών, η εφημερίδα ξεσπάει σε έναν εμετικό αντισοβιετισμό και αντικομμουνισμό. Είναι γνωστό ότι στην υπόθεση του Κατίν δοκιμάστηκε όλη η μεθοδευμένη ιστορική παραχάραξη, αρχικά από τους ναζί και στη συνέχεια από την ΕΕ και ότι αποτελεί ένα από τα θεμέλια του δόγματος της εξίσωσης φασισμού - κομμουνισμού. Ενα δόγμα, η αναπαραγωγή του οποίου επιδοτείται αδρά από διάφορα αστικά επιτελεία και προφανώς από την ίδια την ΕΕ, μέσω «επιμορφωτικών προγραμμάτων» και άλλων καναλιών. Ομως, οι κύριοι της «Εφ.Συν» ξεπέρασαν τα όρια, και με το περιεχόμενο του κειμένου τους απέδειξαν ότι σκοπός τους δεν είναι μόνο η παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας. Απέδειξαν ότι στόχος τους είναι το ΚΚΕ που την υπερασπίζεται, γι' αυτό και το κείμενο βρίθει από αντιΚΚΕ επιθέσεις, με χαρακτηρισμούς δανεισμένους από τη γνωστή φασιστική «φιλολογία», όπως «νεοσταλινικοί δημοσιολόγοι του ΚΚΕ», για το ΚΚΕ που «δικαιολογεί τα στρατόπεδα συγκέντρωσης», για «δογματική τύφλωση» κ.λπ. Ευχόμαστε λοιπόν στην «Εφ.Συν» καλό πάτο. Αν και είναι δύσκολο να υπάρξει τέτοιος στον αντικομμουνιστικό της κατήφορο...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1727 Πεθαίνει ο Αγγλος μαθηματικός, φυσικός και αστρονόμος Ισαάκ Νεύτων, ο οποίος με τις μελέτες και τα πειράματά του έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης επιστήμης.

1828 Γεννιέται ο Νορβηγός θεατρικός συγγραφέας και ποιητής Ερρίκος Ιψεν.

1834 Οι οπλαρχηγοί της Επανάστασης του 1821 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Δημήτριος Πλαπούτας παραπέμπονται σε δίκη με τις κατηγορίες της συνωμοσίας και της εσχάτης προδοσίας. Στις 25/5 καταδικάζονται σε θάνατο, ποινή που ωστόσο δεν εκτελείται, αφού δεν υπογράφτηκε από τους δικαστές Γεώργιο Τερτσέτη και Αναστάσιο Πολυζωίδη.

1933 Εκτελείται στην ηλεκτρική καρέκλα ο Ιταλοαμερικανός οικοδόμος Τζουζέπε Ζανγκάρα, ο οποίος στις 15 Φλεβάρη 1933 αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούσβελτ.

1947 Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Ζέβγος, αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ.

1962 Απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ, με την οποία την χαρακτήριζε «διακρατική ένωση των μεγαλύτερων μονοπωλίων της Δυτικής Ευρώπης για την ανακατανομή της παγκόσμιας καπιταλιστικής αγοράς, των πηγών πρώτων υλών και των σφαιρών εξαγωγής κεφαλαίου, για τη μεγαλύτερη διείσδυσή τους στην οικονομία των πιο αδύνατων συνεταίρων τους και την αρπαγή του εθνικού τους πλούτου, για την εντατικότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων».

1968 Στον απόηχο της ρήξης που επήλθε με την αναθεωρητική ομάδα Παρτσαλίδη - Ζωγράφου - Δημητρίου στη 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Σταύρος Καρράς και άλλοι αναθεωρητές κλέβουν μεγάλο μέρος του Αρχείου του Κόμματος στο Σιμπίου της Ρουμανίας (με τη συνδρομή και της ρουμανικής αστυνομίας). Μετά από ένα διάστημα, οι αναθεωρητές μετέφεραν το κλεμμένο υλικό στα Σκόπια και το 1988 στην Ελλάδα. Η δήθεν ιδιοκτησία του «ΚΚΕ εσωτερικού» έγινε στη συνέχεια «ιδιοκτησία» του ΣΥΝ. Εδώ και χρόνια, αυτό το αρχειακό υλικό του ΚΚΕ αποτελεί το βασικό τμήμα των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία, κατ' ουσίαν αποτελεί «ιδιοκτησία» του ΣΥΝ και μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ.

1971 Οι Αυστραλοί λιμενεργάτες κηρύσσουν βδομάδα αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό που δοκιμαζόταν από τη χούντα.

1972 Δικάζεται στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας για παράβαση του Ν.509 ο Νίκος Καλούδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

1973 Δυόμιση χιλιάδες φοιτητές συγκεντρώνονται στο κτίριο της Νομικής και κατόπιν ανεβαίνουν στην ταράτσα, όπου φωνάζουν συνθήματα κατά της δικτατορίας. Η χούντα απαντά με επίθεση της Αστυνομίας, της ΕΣΑ και των ΛΟΚ. Πολλοί φοιτητές συλλαμβάνονται.

1977 Πανωλεθρία υφίσταται η Ιντιρα Γκάντι στις βουλευτικές εκλογές της Ινδίας, που διεξάγονται εν μέσω βιαιοτήτων και κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Το Κόμμα του Κογκρέσου χάνει την εξουσία και η ίδια δεν εκλέγεται καν βουλευτής.

1990 Πεθαίνει ο Σοβιετικός τερματοφύλακας Λεβ Γιασίν, που θεωρείται ο καλύτερος τερματοφύλακας του 20ού αιώνα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής Ποδοσφαίρου (χρυσός ολυμπιονίκης με την Εθνική Ομάδα της ΕΣΣΔ στους Ολυμπιακούς του 1956, πρωταθλητής Ευρώπης το 1960 κ.ά.).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org