Τρίτη 27 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Μόνιμη η μνημονιακή επιτροπεία, σημαντική η προσπάθεια ανασύνταξης του εργατικού κινήματος

Σε ερωτήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στην οικονομία αλλά και για τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα». Ακολουθούν τα σχετικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη.

-- Παρότι κάνετε προσπάθειες για τη συγκρότηση ενός μεγάλου εργατικού κινήματος, αυτό δεν φαίνεται να ευοδώνεται...

-- Στην ελληνική κοινωνία είναι ζωντανές και δραστήριες οι εργατικές - λαϊκές δυνάμεις που αγωνιούν, που κινητοποιούνται σε καθημερινή βάση. Στο εργατικό κίνημα, αυτήν την ώρα που μιλάμε, σε εκατοντάδες εργατικούς χώρους, σε κλάδους, σε δεκάδες πόλεις της χώρας γίνονται καθημερινά απεργίες, στάσεις εργασίας, συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, πικετοφορίες, καταλήψεις χώρων, πορείες.

Στο αγροτικό κίνημα, εκτός από τη βδομάδα των μπλόκων και των τρακτέρ, καθημερινά γίνονται συγκεντρώσεις σε χωριά, συνελεύσεις αγροτικών επιτροπών και μπλόκων, συμμετοχή σε εκδηλώσεις άλλων φορέων του κινήματος, ετοιμάζουν την εκδήλωση του Κιλελέρ σε 2 βδομάδες κ.ά.

Αντίστοιχα συμβαίνουν σε άλλους φορείς και τμήματα του λαού, όπως οι αυτοαπασχολούμενοι με τη συμμετοχή τους στην πάλη κατά των πλειστηριασμών. Αναμφίβολα, αυτά δεν έχουν χαρακτηριστικά εξέγερσης σήμερα. Ούτε κάποιος στα σοβαρά μπορεί να ισχυριστεί ότι βρισκόμαστε σε περίοδο επαναστατικής κατάστασης.

Ομως, σε συνθήκες συνολικά αρνητικού συσχετισμού δύναμης και ιστορικού πισωγυρίσματος, που βιώνουμε αυτά τα χρόνια, είναι σημαντική η προετοιμασία δυνάμεων, η προσπάθεια ανασύνταξής τους, το κράτημα αναμμένης της σπίθας μπορεί να γίνει τελικά φλόγα και φως ανάστασης.

-- Επίσης, για το κίνημα των πλειστηριασμών, μπήκατε δυναμικά πρόσφατα στη μάχη, ενώ άλλες δυνάμεις πρωταγωνιστούσαν έως τώρα.

-- Ειλικρινά μακάρι και «άλλες δυνάμεις να πρωτοστατούσαν». Αν κάποιος είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την απόκρουση μέτρων και την ανακούφιση του λαού μας από τα άμεσα και καθημερινά του προβλήματα, αυτό είναι οπωσδήποτε το ΚΚΕ. Αλλά και στο συγκεκριμένο ερώτημά σας: Το Σεπτέμβρη του 2012 ξαναφέραμε στη Βουλή τις δυο παλιότερες προτάσεις νόμου του ΚΚΕ για την προστασία των ανέργων και την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που προέβλεπαν προστασία από τους πλειστηριασμούς. Ενώ, το 2013 καταθέσαμε τροπολογία - και ξανά το Σεπτέμβρη του 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ - με τη ρητή πρόβλεψη για «απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμών σε βάρος των λαϊκών οικογενειών». Τον Ιούλη του 2015, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε μεγαλειώδη συγκέντρωση την ώρα που συζητιόταν στη Βουλή η γενίκευση των πλειστηριασμών και δεκάδες ήταν οι αντίστοιχες παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα εκείνες τις μέρες. Και τότε τα πολύ γνωστά πρόσωπα αυτών των σημερινών αντιπολιτευόμενων δυνάμεων στρογγυλοκάθονταν στους υπουργικούς θώκους. Αρα μάλλον άλλους θα έπρεπε να ρωτήσετε γιατί άργησαν τόσο να συμπαραταχθούν με όσα ξεκίνησε να κάνει το ΚΚΕ και μάλιστα όχι συμβολικά με 50 και 100 άτομα, αλλά μαζικά και καθημερινά σε όλη τη χώρα, ασταμάτητα από τότε...

Αδίστακτη η κυβέρνηση

-- Βλέπετε έξοδο από το μνημόνιο το καλοκαίρι;

-- Πραγματική έξοδος από το μνημόνιο σημαίνει κατάργηση όλων των μνημονίων και των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν πλήξει το λαϊκό εισόδημα για 8 συνεχή χρόνια τώρα. Αυτά και μετά το φετινό καλοκαίρι θα είναι σε ισχύ. «Εξοδος» επίσης σημαίνει ότι δεν θα υλοποιηθούν, θα ληφθούν πίσω τα μέτρα που ψηφίστηκαν τελευταία και θα ψηφίζονται μέχρι τον Αύγουστο, που θα ισχύουν μετά το υποτιθέμενο τέλος των μνημονίων.

Αλλωστε, οι ίδιοι οι κυβερνώντες έχουν συμφωνήσει έως το 2060 σε μόνιμα μνημονιακή επιτροπεία και άλλα σχετικά.

Βέβαια, για να είμαστε και δίκαιοι με τους κυβερνώντες θα αλλάξει το όνομα. Δεν θα ονομάζεται πλέον μνημόνιο, αλλά «πρόγραμμα», «μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής», όπως πριν η τρόικα έγινε κουαρτέτο ή «θεσμοί», σε δουλειά να βρισκόμαστε.

-- Εχετε μιλήσει σκληρά για τον Τσίπρα και την κυβέρνηση. Τελικά τι κυβέρνηση έχει σήμερα η χώρα μας;

-- Σκληρή και αντιλαϊκή είναι η πολιτική του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του και όχι οι πολιτικοί επιθετικοί προσδιορισμοί που χρησιμοποιεί κάποιος για να χαρακτηρίσει αυτήν την πολιτική.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι μια αστική κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης, με τον οπορτουνισμό να τον κουβαλάει στο DNA της, απολύτως πλέον αποφασισμένη να συμβιβαστεί με όλες τις επιταγές όσων έχουν πραγματικά την εξουσία σε αυτήν τη χώρα, εγχώριους και ξένους, αδίστακτη στο να γονατίζει το λαό για να αυξάνονται τα κέρδη των λίγων, αλλά και επικίνδυνα ευέλικτη στο να αξιοποιεί τις προοδευτικές ιστορικές καταβολές και μνήμες, ενσωματώνοντας και αποπροσανατολίζοντας λαϊκές δυνάμεις.

-- Πότε, αλήθεια, βλέπετε εκλογές;

-- Στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, μπορεί να αξιοποιηθεί η πείρα που λέει πως η επιλογή του μικρότερου κακού οδήγησε στο μεγαλύτερο. Κι αντί οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων να δώσουν άφεση αμαρτιών στον ΣΥΡΙΖΑ ή συγχωροχάρτι στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μπορούν να βαδίσουν μπροστά, να δυναμώσουν παντού το ΚΚΕ. Γιατί είναι το μόνο πολιτικό κόμμα στην ελληνική κοινωνία που μπορεί να ηγηθεί της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της προώθησης της συμμαχίας των αντικαπιταλιστικών - αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, να ηγηθεί στην πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, των επεμβάσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία, να οικοδομήσει τη νέα κοινωνία που δεν μπορεί παρά να είναι σοσιαλιστική - κομμουνιστική.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org