Τρίτη 27 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Οι μαχητές στο Βίτσι δεν λύγισαν ποτέ!

Πορεία στους δρόμους της Φλώρινας και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της μάχης του ΔΣΕ

Οι διήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με πορεία προς το επιβλητικό μνημείο το οποίο έχει στηθεί για τους μαχητές του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας, όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων.

Μέσα σε πυκνή χιονόπτωση, εκατοντάδες μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, επιζώντες μαχητές του ΔΣΕ και απόγονοί τους πορεύτηκαν φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Οι μαχητές στο Βίτσι δεν λύγισαν ποτέ, δόξα και τιμή στον ΔΣΕ», και σάλπισαν «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ επίθεση και πάλη».

Στο χώρο του μνημείου, ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ, που με τη δράση τους και το παράδειγμά τους έγραψαν λαμπρές σελίδες ηρωισμού στην Ιστορία αυτού του τόπου. Μίλησε για τη μάχη της Φλώρινας το διάστημα 11 - 14 Φλεβάρη του 1949, που πέρασε στην Ιστορία όχι τόσο γι' αυτήν καθαυτή τη στρατιωτική πλευρά της, αλλά για τη φρίκη που αναδύεται από το γεγονός ότι μετά τη μάχη, ο αστικός στρατός παράχωσε με μπουλντόζες πεθαμένους και τραυματίες μαχητές του ΔΣΕ φροντίζοντας, όσο μπορούσε, να εξαφανίσει τα ίχνη τους.

Αναφέρθηκε στις διαρκείς πρωτοβουλίες του Κόμματος, για να εκπληρωθεί ένα χρέος τιμής προς τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας, ο τάφος τους να γίνει μνημείο, να τους αποδοθούν επιτέλους οι τιμές που τους πρέπουν. Και σημείωσε: «Ο λάκκος, το χωράφι που δεν οργώθηκε ποτέ και που μέσα του είναι θαμμένοι οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΔΣΕ, απέκτησε πριν από δύο χρόνια ένα ξεχωριστό μνημείο, που παραπέμπει στις μορφές των μαχητών που νίκησαν το θάνατο. (...) Η ανάδειξη του αγώνα του ΔΣΕ έχει τεράστια σημασία. Τιμάμε τον ΔΣΕ, την προσφορά του και εμπνεόμαστε από τον τιτάνιο αγώνα του. Μελετάμε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε (...) Τιμή και δόξα στο ΔΣΕ, τιμή και δόξα στο ΚΚΕ».


Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, και την Τίνα Κουζιάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση με αφορμή τη Μάχη της Φλώρινας (2017-02-10 00:00:00.0)
Μυριόστομη απόδοση τιμής σ' αυτούς που νίκησαν το θάνατο πέφτοντας για του λαού τη λευτεριά (2016-02-17 00:00:00.0)
Εκδήλωση τιμής στους μαχητές του ΔΣΕ (2015-02-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2013-02-19 00:00:00.0)
Το μνημείο για τους μαχητές του ΔΣΕ θα στηθεί στον τόπο της θυσίας τους (2009-10-18 00:00:00.0)
Εδωσαν υπόσχεση... (2008-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org