Τρίτη 27 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Εγερτήριο πάλης ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την εμπλοκή της Ελλάδας τα συλλαλητήρια του ΚΚΕ

Αρθρο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη «Real News»

Στη «γειτονιά» μας, για άλλη μια φορά, «βράζει ο τόπος». Στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης, στο πέρασμα της Ευρώπης προς την Ασία, χύνεται και πάλι «ποτάμι το αίμα». Στη Συρία, με τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας, συνεχίζεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, σφαγιάζονται αθώοι. Οπως και στην Παλαιστίνη, στην Υεμένη, στη Λιβύη, αλλά και πιο πάνω στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Στρατιωτικά σώματα, επίσημοι στρατοί και μισθοφορικά στρατιωτικά τμήματα παρεμβαίνουν στοχευμένα με σύγχρονο εξοπλισμό και ισχυρή δύναμη πυρός, κάνοντας επίδειξη της ισχύος τους. Από κοντά, παράλληλα, διπλωματικά σώματα κάνουν τη δική τους δουλειά, χρησιμοποιούν απειλές, ελιγμούς, συγκροτούν «ιερές» και «ανίερες» συμμαχίες.

Μπορεί σ' αυτές τις συνθήκες κάποιος να επαναπαυθεί με το κυβερνητικό «παραμύθι» πως δήθεν η χώρα μας είναι ένας «πυλώνας σταθερότητας σε ένα τρίγωνο αστάθειας»; Αν πάλι κάποιος το πιστεύει αυτό, σίγουρα δεν έχει πάρει χαμπάρι πως κάθε χρόνο τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος της Ελλάδας γίνονται «σουρωτήρι» από τις τουρκικές παραβιάσεις των πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων της, κατά τ' άλλα «συμμάχου» μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκίας.

Μπορεί κάποιος στα σοβαρά να πιστεύει πως η χώρα μας δεν κινδυνεύει επειδή τα σύνορά μας είναι - όπως λένε - «ευρωπαϊκά», ή επειδή είμαστε στο ΝΑΤΟ; Μα στο ΝΑΤΟ δεν ήμασταν όταν συνέβηκε η τραγωδία της Κύπρου; Στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν είμαστε τώρα που η τουρκική αστική τάξη «γκριζάρει» το Αιγαίο, αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου; Δεν γνωρίζουμε πως οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως είναι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, αλλά και οι λεγόμενοι «στρατηγικοί σύμμαχοί» μας, δηλαδή οι ΗΠΑ, ποτέ δεν βάζουν στο «ζύγι» το δίκαιο των λαών, ακόμα και το «Διεθνές Δίκαιο», αλλά πάντα «πυξίδα» έχουν το κέρδος των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων; Από την πείρα μας ξέρουμε πως είναι αυτά τα συμφέροντα που διαμελίζουν χώρες και αιματοκυλούν λαούς. Αυτά τα συμφέροντα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, υπηρετούσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτά τα συμφέροντα εξυπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που παρά τις «κορόνες» περί «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», αποδεικνύεται πως για να υπηρετήσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης γίνεται «μαθητευόμενος μάγος» ή καλύτερα το «τσιράκι» των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή. Εδώ, άλλωστε, εντάσσεται η «σπουδή» της κυβέρνησης να «κλείσει» ζητήματα με την ΠΓΔΜ, χωρίς τους αναγκαίους όρους και εγγυήσεις, όπως είναι η απάλειψη του αλυτρωτισμού από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, όπως και τα ζητήματα με την Αλβανία. Ο στόχος είναι να εμποδιστεί η προσέγγιση των κρατών της περιοχής με άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα, με την επιτάχυνση της ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, κάτι από το οποίο προσδοκά να κερδίσει και ένα τμήμα της αστικής τάξης της χώρας μας.

Βεβαίως, οι κυβερνήσεις, οι επιχειρηματίες, οι ιμπεριαλιστές παίζουν τα «παιχνίδια» τους, προκαλώντας πάντα ανείπωτες καταστροφές και πόνο στους λαούς, για το πώς θα βάλουν στο χέρι τις πρώτες ύλες, την Ενέργεια, πώς θα χαραχτούν οι δρόμοι μεταφοράς των κάθε είδους εμπορευμάτων, πώς θα μοιράσουν τα μερίδια των αγορών, τα κέρδη τους. Οπως, όμως, λέει ένα ρητό «το κέρδος κι η ζημιά είναι αδέλφια». Κι αυτό το βλέπουμε σήμερα πεντακάθαρα μπροστά μας. Οι λαοί, οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί επαγγελματίες κι αγρότες είναι αυτοί που «πληρώνουν το μάρμαρο» στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που γίνονται «κρέας για τα κανόνια», για τα συμφέροντα μιας χούφτας εκμεταλλευτών.

Αυτό είναι ένα βασικό μήνυμα που θέλει να στείλει το ΚΚΕ με τα μεγάλα συλλαλητήρια, που διοργανώνει στην Αθήνα (27 Φλεβάρη) και στη Θεσσαλονίκη (6 Μάρτη), με αντικείμενο τα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, των διεθνών εξελίξεων. Είναι ένα προσκλητήριο ενάντια στον εφησυχασμό, που καλλιεργεί η κυβέρνηση, αλλά και στην αδιαφορία και στον αποπροσανατολισμό, που καλλιεργούν όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, για να τυφλώσουν το λαό μας. Ενα εγερτήριο πάλης ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, ενάντια στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή μας. Το ΚΚΕ θα παρουσιάσει στο λαό τις θέσεις του για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό.

Επιπλέον, τώρα, που οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τα λόγια του Αμερικανού πρέσβη, θέλουν τη χώρα μας ως «μεντεσέ» στα σχέδιά τους, πρέπει ο λαός μας να μην πάει σαν «πρόβατο στη σφαγή». Να απαιτήσει με την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία να μην υπάρξει καμία συμμετοχή της Ελλάδας στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα. Να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων, να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Στη συγκέντρωση και πορεία του ΚΚΕ έχουν τη δική τους θέση όλοι οι άνθρωποι καλής θέλησης. Ολοι αυτοί που, άσχετα από επιμέρους διαφορετικές προσεγγίσεις, συμφωνούν με το ΚΚΕ στα παραπάνω. Ολοι όσοι δεν έχουν τυφλωθεί από το πρόσφατο κλίμα της πατριδοκαπηλίας, αλλά και του κοσμοπολιτισμού. Οσοι και όσες θέλουν να αποτινάξουν το φόβο του σημερινού αρνητικού διεθνώς συσχετισμού δύναμης, μιας και καταλαβαίνουν πως η πραγματική τελικά «υπερδύναμη» είναι η πάλη και η αποφασιστικότητα των λαών.

Απευθυνόμαστε σε αυτούς που ανησυχούν για τις εξελίξεις, για την πατρίδα μας, αλλά δεν σκύβουν το κεφάλι στη μοιρολατρία, μιας και συνειδητοποιούν πως μπορούμε οι λαοί να βαδίσουμε το δικό μας μοναδικά ελπιδοφόρο δρόμο: Του κοινού αγώνα ενάντια στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, για να ανατρέψουμε το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα που γεννά ανεργία, φτώχεια και πολέμους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ