Τρίτη 27 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Με συνοπτικές διαδικασίες η παραχώρηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα μονοπώλια

Με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση προωθεί για ψήφιση στη Βουλή την παράδοση 4 εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε εγχώριους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους. Οι σχετικές συμβάσεις κατατέθηκαν με μορφή 4 αντίστοιχων νομοσχεδίων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ήδη επικυρώθηκαν χτες από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και αύριο, Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί να ψηφιστούν στην Ολομέλεια.

Αφορούν την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων: Της θαλάσσιας περιοχής «2» του Ιονίου Πελάγους στις εταιρείες «Total E&P Greece BV», «Edison International SpA» και ΕΛΠΕ. Της χερσαίας περιοχής Αρτα - Πρέβεζα στην εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια». Της χερσαίας περιοχής Αιτωλοακαρνανία στην εταιρεία «Energean Oil & Gas - Ενεργειακή Αιγαίου ΑΕ Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων». Της χερσαίας περιοχής Βορειοδυτική Πελοπόννησος στην εταιρεία ΕΛΠΕ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, δείχνοντας ότι κύρια επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να φανεί αντάξια των απαιτήσεων της αστικής τάξης για την προώθηση των σχεδιασμών της, σημείωσε ότι «η Ελλάδα πέρα από κόμβος μεταφοράς Ενέργειας, με τους σημαντικούς αγωγούς φυσικού αερίου, τις αντίστοιχες υποδομές, τη μετατροπή σε έναν κόμβο σταθμών LNG από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Ρεβυθούσα κ.ο.κ., σήμερα είμαστε στο σημείο η Ελλάδα να γίνει και χώρα παραγωγής».

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, δείχνοντας ότι μπροστά στην προώθηση των άμεσων στόχων του κεφαλαίου δεν χωρούν κοκορομαχίες, συντάχθηκαν πλήρως με την κυβέρνηση εκφράζοντας κάποιες επιμέρους διαχειριστικού τύπου παρατηρήσεις, όπως το τίμημα κ.λπ. Ετσι, υπέρ ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ Ενωση Κεντρώων, Ποτάμι και ναζιστική Χρυσή Αυγή εξέφρασαν επιφύλαξη χωρίς να διαφωνούν με την ουσία.

Καταψήφισε και κατήγγειλε τις συμβάσεις το ΚΚΕ

Μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε ως απαράδεκτες τις συμβάσεις. Οπως ανέφερε η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου, αφού επισήμανε ότι πρόκειται για τυπική έγκριση καθώς οι σχετικές συμφωνίες είχαν κλείσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «η κυβέρνηση υπηρετεί με συνέπεια τους στόχους της ελληνικής αστικής τάξης να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων, στην ευρύτερη περιοχή, να αναβαθμίσει τη χώρα σε κόμβο Ενέργειας και εμπορευμάτων και να αποσπάσει μερίδιο από τα κέρδη. Επιβεβαιώνεται ότι κάθε αστική κυβέρνηση διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με γνώμονα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Εξάλλου, για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, η κυβέρνηση αναλαμβάνει επικίνδυνο ρόλο, σημαιοφόρου, στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή».

Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σοβαρό πως «η κυβέρνηση προχωρά σε συμβάσεις παραχώρησης και ξεκινά τις διαδικασίες για νέες έρευνες στα υπόλοιπα οικόπεδα, χωρίς να προχωρά η διαδικασία ανακήρυξης ΑΟΖ, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ακολουθεί, δηλαδή, τη σχετική αμερικανική συμβουλή, στην ουσία υπόδειξη, την ώρα που κλιμακώνεται η επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας», η οποία «επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο» και «απαιτεί συγκυριαρχία στο Αιγαίο και στην εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων».

Αναφερόμενη στους όρους των συμβάσεων σημείωσε ότι «εξασφαλίζουν στους ομίλους τεράστια κέρδη και ελάχιστες υποχρεώσεις και δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για εξασφάλιση υδρογονανθράκων, ακόμα και σε περίπτωση πολέμου. Δηλαδή, παραδίδεται ο πλούτος του ελληνικού λαού στους ομίλους, με μόνιμη απώλεια ενός πολύτιμου πόρου, που δεν αναπληρώνεται».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα πανηγύρια δεν αφορούν το λαό (2018-03-07 00:00:00.0)
Ψηφίστηκε η παραπέρα παράδοση του ορυκτού πλούτου της χώρας στα μονοπώλια (2014-09-19 00:00:00.0)
Παραχωρούν έρευνα και εκμετάλλευση στα μονοπώλια (2014-09-13 00:00:00.0)
Επισπεύδονται οι διαδικασίες παραχώρησης (2014-08-05 00:00:00.0)
Εκτιμήσεις για ενεργειακές επενδύσεις και κέρδη στη Δυτική Ελλάδα (2014-06-13 00:00:00.0)
Στην 25ετία η διάρκεια εκμετάλλευσης (2012-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org