Τρίτη 27 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
4η «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»
«Ανοιξε» η συζήτηση, με «πρώτο πιάτο» τα Ενεργειακά

Στα «γεμάτα» ξεκίνησε χτες στην Αθήνα ο 4ος κύκλος «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου, ενώ την ίδια ώρα «προ των πυλών» εμφανίζεται και η νέα φουρνιά των αντιλαϊκών μέτρων.

Η ατζέντα των χτεσινών συναντήσεων της κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του «κουαρτέτου» εστίασε στα ζητήματα της Ενέργειας, καθώς και στην «επισκόπηση» του αντιλαϊκού προγραμματισμού αναφορικά με τα επιπλέον 88 προαπαιτούμενα που προβλέπονται σε αυτήν τη φάση. Οπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, στα μέσα Μάρτη θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης της ΔΕΗ. Την ίδια ώρα, στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται οι «εκκρεμότητες» που αφορούν το περαιτέρω άνοιγμα στην αγορά λιανικού ρεύματος, καθώς βέβαια και την εκχώρηση σε ιδιώτες κρατικών μετοχικών πακέτων στις εταιρείες ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ.

Σχετικά με το περαιτέρω άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος, ο Γ. Σταθάκης επεσήμανε ότι υπάρχει σε εξέλιξη η «αποτίμηση της μέχρι τώρα προόδου», ενώ αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ σημείωσε πως θα υπάρξει συνάντηση των «θεσμών» με τη διοίκηση της εταιρείας.

Από την πλευρά του, υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι στόχος είναι ο εντοπισμός δυνητικών «προβλημάτων» στη λίστα με τα προαπαιτούμενα, με στόχο βέβαια την «επίλυσή» τους στη συνέχεια. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, εντοπίζονται «αντικειμενικές δυσκολίες» σε ζητήματα που αφορούν την κρατική διοίκηση, ειδικότερα στην τοποθέτηση νέων μόνιμων γενικών γραμματέων και διευθυντών, όπου αναμένεται πως θα χρειαστεί αρκετά περισσότερος χρόνος σε σχέση με το ορόσημο του Ιούνη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, η υποδόση ύψους 5,7 δισ. ευρώ για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος, θα εκταμιευθεί μέσα στο Μάρτη.

Τέλος, σε αυτήν τη φάση, η αποστολή του «κουαρτέτου» στην Αθήνα θα διαρκέσει μέχρι μεθαύριο Πέμπτη, ενώ ο επόμενος γύρος προγραμματίζεται να ξεκινήσει μετά το Πάσχα.

Αντιλαϊκό σφαγείο

Στο μεταξύ, η «πρέσα» διαρκείας στα κονδύλια που απομένουν για την κάλυψη στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της φοροληστείας του λαού, αποτυπώνεται και στα νέα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, για το μήνα Γενάρη του 2018 τα λεγόμενα πρωτογενή πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό έφτασαν σε 1,85 δισ. ευρώ (από περίπου 1 δισ. το Γενάρη του 2017) και μάλιστα με «υπέρβαση» από τον αντιλαϊκό στόχο ύψους 722 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) καρατομήθηκαν στα 3,1 δισ. ευρώ (από περίπου 3,3δισ. πέρυσι), και μάλιστα είναι χαμηλότερες ακόμη και από το στόχο κατά 123 εκατ.

Την ίδια ώρα, τα φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε περίπου 3,98 δισ. ευρώ και μάλιστα με υπέρβαση από το στόχο ύψους 235 εκατ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ