Τρίτη 27 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Ανοίγουμε νέους δρόμους μαζί με αυτούς που δημιουργούν όλο τον πλούτο

Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους της ΚΕ στην εκδήλωση στη Φλώρινα

«100 χρόνια ΚΚΕ. Ενας αιώνας αγώνων και θυσιών, αταλάντευτα στον επαναστατικό δρόμο για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό». Αυτός ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα, με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων ανέφερε το στέλεχος του Κόμματος:

«Η καθιερωμένη πια χρονιάτικη εκδήλωση εδώ στη Φλώρινα, προς τιμήν των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που έπεσαν στη Μάχη της Φλώρινας, φέτος συμπίπτει με την έναρξη των εκδηλώσεων γιορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και των 50 χρόνων της ΚΝΕ.

Τιμάμε τη μεγάλη αυτή επέτειο, έχοντας βαθιά στο μυαλό και στην καρδιά μας την αυριανή Ελλάδα της εργατικής εξουσίας, τη νέα κοινωνία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Συνεχίζουμε αυτήν τη μεγάλη πορεία που ξεκίνησε πριν από 100 χρόνια, παραμένοντας αμετακίνητοι στο στόχο μας, πιο έμπειροι και καλύτερα προετοιμασμένοι.

Το ΚΚΕ, όλοι εμείς, έχουμε πλήρη συνείδηση ότι πάμε κόντρα στο ρεύμα, χωρίς να υπολογίζουμε κόπους και θυσίες.

Προχωρούμε, όμως, με πυξίδα και σχέδιο, ανοίγουμε νέους δρόμους, γράφουμε Ιστορία, γιατί είμαστε με το μέρος αυτών που γράφουν την Ιστορία, με αυτούς που δημιουργούν όλο τον πλούτο της κοινωνίας, τους εκμεταλλευόμενους, κόντρα στους εκμεταλλευτές και ληστές του λαού. Τους καπιταλιστές και όλο το σύστημά τους.

Εχουμε πλήρη συνείδηση ότι απέναντί μας ορθώνεται ένας πολύ αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων στην Ελλάδα, την περιοχή μας, διεθνώς.

Εχουμε όμως και βαθιά γνώση, μεγάλη πείρα και ακράδαντη την πεποίθηση ότι αυτοί οι συσχετισμοί δυνάμεων δεν είναι ούτε αιώνιοι, ούτε παντοδύναμοι.

Σε πείσμα όλων όσοι κηρύσσουν την παντοδυναμία του καπιταλισμού και την αιωνιότητά του, εμείς βλέπουμε, με την καθοδήγηση της θεωρίας μας, ότι κάτω από τα πόδια μας και μπροστά στα μάτια μας διεξάγεται μια ιστορικών διαστάσεων πάλη ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο.

Ο Δ. Γόντικας στο βήμα της εκδήλωσης
Ο Δ. Γόντικας στο βήμα της εκδήλωσης
Η βαρβαρότητα που μας περιβάλλει, όλη αυτή η ασχήμια που ζούμε, δεν είναι μια παρέκκλιση της Ιστορίας, έργα ανίκανων ή ανήθικων ανθρώπων ή μια προσωρινή κατάσταση. Είναι το αποτέλεσμα και η κορύφωση της εξέλιξης του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής και μια τρανή απόδειξη ότι αυτός ο τρόπος παραγωγής έφαγε τα ψωμιά του, είναι σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες των εργαζομένων, της κοινωνίας, της κοινωνικής εξέλιξης.

Το καινούργιο που γεννιέται το φέρνει η εργατική τάξη. Είναι αυτή που έχει δημιουργήσει και δημιουργεί τον τεράστιο πλούτο που βλέπουμε γύρω μας, την τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί στα μέσα παραγωγής, στα ασύλληπτα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα. Αυτός είναι ο πραγματικός δημιουργός και όχι τα παράσιτα που κλέβουν και καρπώνονται όλο αυτόν τον πλούτο.

Είναι η μόνη παραγωγική τάξη και ταυτόχρονα η μόνη τάξη που αναπτύσσεται ποσοτικά και ποιοτικά και αποτελεί την πλειοψηφία του πληθυσμού σε κάθε καπιταλιστική χώρα και στην Ελλάδα.

Το αίτημα της εποχής μας, το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που έχει τεθεί μπροστά μας, είναι η κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και η σχεδιασμένη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων προς όφελος αυτών που παράγουν, προς όφελος όλης της κοινωνίας, με εργατική εξουσία και έλεγχο. Αυτό είναι το καινούργιο που γεννιέται και είναι υπερώριμο ιστορικά να λυθεί: Η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η δύναμη των ιδεών και η ιστορική πείρα


Είμαστε Κόμμα επαναστατικό και δεν εξαρτούμε την υπόθεσή μας από το αστικό κοινοβούλιο ή τους συσχετισμούς που υπάρχουν σήμερα. Αυτά καλούμαστε να ανατρέψουμε με τη δύναμη της οργάνωσης και του οργανωμένου ξεσηκωμού της εργατικής τάξης. Αυτό το ανατρεπτικό κίνημα δεν ωριμάζει και δεν αναπτύσσεται με μάχες από εκλογές σε εκλογές και με τη λογική διαμέσου του κοινοβουλίου. Μας ενδιαφέρει να έχουμε μεγάλη δύναμη και στο κοινοβούλιο και στους άλλους κρατικούς θεσμούς, για να ενισχύουμε το κύριο μέτωπο, την ταξική πάλη σε όλα τα μέτωπα. Από την πάλη για τα μεροκάματα, την απόλυση, την πάλη ενάντια στους πλειστηριασμούς και τη φοροληστεία, έως την πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας, εκεί που βρίσκεται πραγματικά η εξουσία των καπιταλιστών, στον τόπο δουλειάς.

Η ιστορική πείρα του ΚΚΕ διδάσκει ότι όλα τα μεγάλα βήματα που έγιναν για τη συνδικαλιστική οργάνωση της εργατικής τάξης και την εδραίωση του ταξικού προσανατολισμού του κινήματός της, στην απόσπαση κατακτήσεων και την οργάνωση μεγάλων ιστορικών αγώνων, έγιναν χάρη σε αυτό το επίμονο και σταθερό του προσανατολισμό, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Και όταν ακόμα ο αγώνας για το μεροκάματο συνεπαγόταν νεκρούς, τραυματίες, φυλακισμένους, το Κόμμα οικοδομούσε Οργανώσεις και αύξανε την επιρροή και τη δύναμή του στην εργατική τάξη.

Να γιατί άντεξε το Κόμμα μας στις διάφορες φουρτούνες. Γιατί έβαλε γερές και βαθιές ρίζες. Κάθε αδυνάτισμα αυτών των σχέσεων είχε πολύ αρνητικές συνέπειες για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Στην Ιστορία μας έχουμε τέτοιες στιγμές.

Εξοπλισμένοι με την πείρα αυτή και τη σύγχρονη πείρα μας, αντιπαλεύουμε μαχητικά τις δυσκολίες που έχει το καθήκον αυτό. Παλεύουμε με αυτοθυσία και σύγχρονο ηρωισμό για να οικοδομήσουμε, με τη δύναμη των ιδεών μας και τη σύγχρονη στρατηγική μας, με την πρωτοπόρα δράση μας, με θαρραλέες πρωτοβουλίες, αλλά και με έξυπνη και μελετημένη τακτική απέναντι στην αγριότητα της εργοδοσίας και του κράτους.

Παλεύουμε με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, αλλά και μαζί με χιλιάδες πρωτοπόρους που μας ακολουθούν και δεν είναι λίγοι.

Εμπνέουμε με το παράδειγμα

Με αυτές τις προϋποθέσεις δίνουμε τη μάχη για την οικοδόμηση. Δεν αναζητάμε έτοιμους κομμουνιστές. Δεν υπάρχουν τέτοιοι. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις με το τράβηγμα στον αγώνα όλο και νέων μαζών και ιδιαίτερα νέων ηλικιών, εμπνέουμε με το παράδειγμά μας και τις ιδέες μας, κόντρα στη μοιρολατρία, το συμβιβασμό, την παραίτηση.

Να συνεχίσουμε και να εμπλουτίζουμε διαρκώς τη μεγάλη μας παράδοση. Οι κομμουνιστές, όλα τα μέλη του ΚΚΕ, οι οπαδοί και οι φίλοι του Κόμματος, ως πρωτοπόροι αγωνιστές, είναι παντού παρόντες, σε κάθε πρόβλημα και ανάγκη της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, οργανωτές και καθοδηγητές για τα δικά τους συμφέροντα, ακούραστα. Να αναγνωρίζονται παντού ως ηγέτες και στήριγμα του λαού.

Εδώ γεννιέται και δυναμώνει ο σύγχρονος ηρωισμός των κομμουνιστών. Εδώ θα κρίνεται η συνέπεια λόγων και έργων. Εδώ θα κριθεί και η αποκατάσταση της τιμής των κομμουνιστών από τη συκοφαντία, αλλά και τις συνέπειες λαθών και άστοχων χειρισμών. Καθοδηγητής, μοναδικός και αναντικατάστατος, είναι ο καθημερινός "Ριζοσπάστης". Χωρίς την καθημερινή μελέτη του "Ριζοσπάστη" και τη διάδοσή του, δεν υπάρχει ούτε πρωτόβουλη δράση, ούτε μαχητική δράση.

Ακούμε συχνά ότι αυτά που λέμε δεν μπορούν να γίνουν. Δεν μπορούμε να τα βάλουμε με την εργοδοσία, το κράτος, τους ιμπεριαλιστές. Είναι αλήθεια ότι αυτός ο αγώνας δεν είναι εύκολος και δεν μπορούμε να κρύβουμε ούτε τις δυσκολίες, ούτε τη σκληρότητα της ταξικής πάλης, ιδιαίτερα σήμερα.

Ακριβώς εδώ βρίσκεται και ο δικός μας ρόλος, να ανατρέψουμε αυτές τις αντιλήψεις και τις διάφορες δυσκολίες.

Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ορισμένα ζητήματα. Εμείς καλούμε την εργατική τάξη να μη στρατεύεται κάτω από ξένες σημαίες. Τι ακριβώς εννοούμε; Οτι δεν πρέπει καταρχήν να ταυτίζει τη ζωή της, τα συμφέροντά της, το μέλλον της και το μέλλον των παιδιών της με τα συμφέροντα των εργοδοτών, των καπιταλιστών, να μην εγκλωβίζεται στα συμφέροντα του κάθε ξεχωριστού εργοδότη, μικρού ή μεγαλύτερου, και τα τσιράκια τους.

Είναι το πρώτο και μεγάλο βήμα στη χειραφέτησή τους. Αν αυτό συνειδητοποιηθεί, τότε θα έρθουν και τα επόμενα βήματα, αλλά με εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ και μαζί με το ΚΚΕ. Αυτήν τη μεγάλη ανατροπή πρέπει να φέρουμε σε πρώτη φάση με τις πρωτοπόρες ιδέες μας και την ακούραστη πρακτική δουλειά».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org