Τρίτη 27 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Οι ΗΠΑ επισπεύδουν τη μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Μπαράζ εφόδων σε σπίτια, συλλήψεις και δολοφονίες νεαρών Παλαιστινίων, ενώ εντείνεται η επέκταση των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη

Οι ισραηλινές αρχές αυξάνουν συνεχώς τους τρόπους για πολλαπλασιασμό των εβραϊκών εποικισμών στην κατεχόμενη παλαιστινιακή γη...

Copyright 2018 The Associated

Οι ισραηλινές αρχές αυξάνουν συνεχώς τους τρόπους για πολλαπλασιασμό των εβραϊκών εποικισμών στην κατεχόμενη παλαιστινιακή γη...
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την αποφασιστικότητα με την οποία οι ΗΠΑ υπερασπίζονται τα δικά τους γεωπολιτικά σχέδια στη Μέση Ανατολή, σε αντιπαράθεση με άλλες δυνάμεις που έχουν ή διεκδικούν αυξημένο ρόλο (όπως η Ρωσία αλλά και η ΕΕ), αναδεικνύει η επίσπευση της μεταφοράς της αμερικάνικης πρεσβείας στο Ισραήλ, που μέχρι τον ερχόμενο Μάη θα πάει από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Οπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Παρασκευής από την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, η νέα αμερικάνικη πρεσβεία θα μεταφερθεί προσωρινά στο κτίριο όπου στεγάζεται το αμερικανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ, προτού μεταφερθεί σε διαφορετικό κτίριο έως το τέλος του 2019.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Παλαιστινιακής Αρχής, Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, χαρακτήρισε την απόφαση «απαράδεκτη μονομερή ενέργεια, που θα αποτελέσει εμπόδιο στις προσπάθειες για ειρήνη στην περιοχή».

Η είδηση προκάλεσε επίσης έντονες αντιδράσεις σε Αγκυρα και Τεχεράνη, που αντιδρούν στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στο πλαίσιο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκτίμησε ότι η εξέλιξη «φανερώνει την επιμονή (της Ουάσιγκτον) να καταστρέψει τις προϋποθέσεις για την ειρήνη». Αντίστοιχα, στην Τεχεράνη Ιρανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η απόφαση των ΗΠΑ είναι «προβοκάτσια που τραυματίζει τα αισθήματα του Παλαιστινιακού λαού, ισλαμικών και αραβικών χωρών».

Οξύνουν την κατοχή...

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μέσα στο τελευταίο 48ωρο σειρά προκλητικών ενεργειών. Αφενός ισραηλινή υπουργική επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει την επιβολή ισραηλινού νόμου στους εβραϊκούς εποικισμούς της Δυτικής Οχθης και θα αφαιρέσει από το Ανώτατο Δικαστήριο την αρμοδιότητα της εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν την κατάσχεση και αρπαγή ιδιόκτητης γης Παλαιστινίων. Το γεγονός επικρίθηκε έντονα από τις παλαιστινιακές αρχές ως νέα ένδειξη εμβάθυνσης της κατοχής.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν έλειψαν το τελευταίο 48ωρο οι τρομοκρατικές έφοδοι Ισραηλινών στρατιωτών σε σπίτια Παλαιστινίων σε χωριά της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, με αποτέλεσμα τη σύλληψη τουλάχιστον 19 νέων, εκ των οποίων οι 10 ανήλικοι. Οι μισές συλλήψεις έγιναν στο χωριό Νάμπιλ Σάλεχ της 17χρονης Παλαιστίνιας αγωνίστριας Αχέντ Ταμίμι, καθώς οι κατοχικές αρχές συνέλαβαν 10 άτομα της ευρύτερης οικογένειάς της, μεταξύ των οποίων και ο 15χρονος ξάδελφός της Μοχάμεντ Ταμίμι που είχε τραυματιστεί στις αρχές Δεκέμβρη από σφαίρα των Ισραηλινών στο κεφάλι. Επιπλέον, την Κυριακή, ισραηλινά πυρά σε αλιευτικό σκάφος που έπλεε ανοικτά της Γάζας προκάλεσαν το θάνατο 18χρονου Παλαιστίνιου ψαρά, Σάλεχ Αμπού Ρεγιάλα.

Επίσης, χτες οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι από σήμερα θα επιβάλουν τετραήμερο αποκλεισμό των παλαιστινιακών εδαφών σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη, με αφορμή την εβραϊκή γιορτή «Πουρίμ» (σε ανάμνηση της απελευθέρωσης των Εβραίων από την Περσία τον 5ο π.Χ. αιώνα).

Κλειστός ο Ναός της Αναστάσεως

Τέλος, εντάσεις προκαλεί στην ιεραρχία χριστιανικών δογμάτων στην Ιερουσαλήμ η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να άρει την εξαίρεση της περιουσίας των χριστιανικών εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ, να τους επιβάλει φόρους επιχειρήσεων και να αποκτήσει τη δυνατότητα να κατασχέσει και να διαχειριστεί γη, περιουσία και επιχορηγήσεις των Εκκλησιών.

Ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Νιρ Μπάρκατ υποστήριξε ότι οι φόροι δεν αφορούν χριστιανικούς ναούς, αλλά επιχειρήσεις και κτίρια που λειτουργούν υπό την ιδιοκτησία της Ορθόδοξης, Καθολικής και Αρμένικης Εκκλησίας. Ωστόσο, η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ιεραρχίας των χριστιανικών δογμάτων, με αποτέλεσμα να κλείσει από την Κυριακή «μέχρι νεοτέρας» ο Ναός της Αναστάσεως.

Ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, σχολίασε την εξέλιξη τονίζοντας ότι αποτελεί «κλιμάκωση» των ενεργειών της ισραηλινής κυβέρνησης για υπονόμευση της χριστιανικής παρουσίας στην Ιερουσαλήμ... «που αποσκοπούν στον έλεγχο της κατεχόμενης πόλης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ