Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ
«Στόχος μόνο η ενίσχυση της αντι-τρομοκρατικής συμμαχίας»
  • Εφθασε, χτες, στη Σαουδική Αραβία ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας
  • Μεταβαίνει, στη συνέχεια, σε Αίγυπτο, Ομάν, Ουζμπεκιστάν

ΡΙΑΝΤ.-

«Δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ τίποτε και με κανέναν. Ο μοναδικός στόχος αυτού του ταξιδιού είναι να κατασταθεί σαφές με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες πραγματικά για έναν μακροχρόνιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και ότι κάτι τέτοιο θα είναι επιτυχημένο μόνο αν συνεργαστούν όλες οι χώρες, όλοι οι σύμμαχοί μας σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στον αραβικό κόσμο».

Αυτές είναι οι μοναδικές δηλώσεις που ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έκανε, σε μια σύντομη στάση στην Ιρλανδία, κατά τη διάρκεια της μετάβασής του στη Σαουδική Αραβία. Κατά την αναχώρησή του από την Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπός του Βικτόρια Κλαρκ είχε αρκεστεί να τονίσει ότι «στόχος της περιοδείας είναι η ενίσχυση της αμερικανικής αντι-τρομοκρατικής εκστρατείας, ενώ θα γίνουν μόνο διαβουλεύσεις ανώτερου επιπέδου». Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, χτες, επαναλάμβανε σχεδόν τα ίδια, τονίζοντας ότι ο υπουργός Αμυνας είναι «ο κατάλληλος άνθρωπος για να μεταφέρει την αποφασιστικότητα της αμερικανικής ηγεσίας».

Για πολλούς αναλυτές, πάντως, το έργο του Ράμσφελντ δυσχεραίνει η νέα κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή καθώς αναμένεται οι συνομιλητές του να θέσουν το θέμα, ενώ την ίδια στιγμή το Ισραήλ εμφανίζεται «δυσαρεστημένο» από την προσέγγιση που επιχειρούν οι ΗΠΑ με χώρες που, κατά το ίδιο, «υποθάλπουν την τρομοκρατία». Αλλωστε, εδώ και μέρες, Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποιούσαν τις ΗΠΑ ότι «η κατανοητή ανάγκη τους να συμμετάσχουν και αραβικές χώρες στο αντι-τρομοκρατικό μέτωπο, οδηγεί σε νομιμοποίηση τρομοκρατικών κρατών και μακροπρόθεσμες σοβαρότατες συνέπειες».

Ο Ράμσφελντ έφτασε, αργά χτες, στο Ριάντ, που είναι και ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του, όπου τον υποδέχτηκε ο Σαουδάραβας ομόλογός του, Πρίγκιπας Σουλτάνος Μπεν Αμπντέλ Αζίζ, ενώ δεν έγιναν δηλώσεις. Αναμένεται να συναντηθεί με τον βασιλιά Φαχντ, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αίγυπτο, στο Ομάν και πιθανότατα στο Ουζμπεκιστάν. Λίγες ώρες πριν την άφιξή του, Σαουδάραβες αξιωματούχοι, τηρώντας την ανωνυμία τους, επαναλάμβαναν ότι παρά τη στενή συνεργασία των δύο χωρών, δε θα δοθεί άδεια χρησιμοποίησης του σαουδαραβικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης «Πρίγκιπας Σουλτάνος», για εξαπόλυση επιθέσεων σε άλλη μουσουλμανική χώρα. Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Αρμιταζ, στο δίκτυο ABC, δήλωνε ότι η σαουδαραβική υποστήριξη έχει, ήδη, εκφραστεί με πολλούς τρόπους, αλλά απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα για τη χρήση των αεροπορικών βάσεων.

Την ίδια στιγμή, πηγή του υπουργείου Εξωτερικών του Ομάν εξέφραζε την ετοιμότητα του εμιράτου να συνεργαστεί στρατιωτικά με τις ΗΠΑ, σε οποιαδήποτε επιχείρηση, διευκρινίζοντας ότι «η συνεργασία αυτή προβλέπεται από τη συμφωνία που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες από το 1980». Η χρησιμοποίηση του εδάφους του εμιράτου έχει κομβική σημασία καθώς βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της αραβικής χερσονήσου και έχει καίρια θέση όσον αφορά το Αφγανιστάν. Στο Ομάν εκτιμάται ότι θα μεταβεί, μέσα στις επόμενες μέρες, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, προκειμένου να παρακολουθήσει μέρος των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των δύο χωρών, που διευκρινίστηκε ότι είχαν αποφασιστεί από το 1998.

Την πρόθεσή του να παραχωρήσει τις βάσεις και τα αεροδρόμιά του στα αμερικανικά στρατεύματα για επιχειρήσεις κατά της «Αλ Κάιντα» του μπιν Λάντεν επανέλαβε, χτες, από την Τασκένδη και ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ. Το Ουζμπεκιστάν διαθέτει όντως αεροδρόμια κατάλληλα για τις επιχειρήσεις, σε αντίθεση με την πενιχρή υποδομή του γειτονικού Τατζικιστάν, που, επιπλέον, δεν έχει προχωρήσει σε τέτοια προσφορά. «Σίγουρα θα έχουμε στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ», διαβεβαίωνε και ο εμίρης του Κατάρ, Σεΐκ Χαμάντ μπιν Καλίφα αλ Τανί, που συναντήθηκε, χτες, στην Ουάσιγκτον με τον Κόλιν Πάουελ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ