Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Επίσκεψη του Σαλμάν με στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας - διάδοχος στον θρόνο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ξεκίνησε χτες επίσκεψη στην Τουρκία, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν στο Ριάντ τον περασμένο Απρίλη.

Φτάνοντας στην Αγκυρα από την Ιορδανία, όπου συναντήθηκε με τον μονάρχη Αμπντάλα Β', ο Σαλμάν θα είχε συναντήσεις με τον Ερντογάν και άλλους αξιωματούχους. Στόχος είναι η αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, μετά τις αντιπαραθέσεις των προηγούμενων χρόνων, οι οποίες εντάθηκαν με αφορμή την δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζ. Κασόγκι το 2018 στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Είχε προηγηθεί αντιπαράθεση με το Ριάντ ήδη από το 2013, όταν η Αγκυρα στήριξε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μ. Μόρσι, που προερχόταν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ενώ νέο λάδι στη φωτιά έριξε ο οικονομικός αποκλεισμός που επέβαλε η Σαουδική Αραβία το 2014 στο Κατάρ, σύμμαχο της Τουρκίας (διήρκεσε μέχρι το 2017).

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Σαλμάν στην Τουρκία αναμένεται η υπογραφή σημαντικών συμφωνιών στην Ενέργεια, στην ασφάλεια, στο εμπόριο και στην οικονομία. Δεν είναι ξεκάθαρο ωστόσο αν θα ξεπεραστούν σύντομα τα εμπόδια που φρενάρουν διαδικασίες σε ό,τι αφορά τη δημιουργία «συναλλαγματικής γραμμής» για διμερείς εμπορικές συναλλαγές με τα νομίσματα των δύο χωρών, παρακάμπτοντας το δολάριο.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στη Βρετανία, η υπουργός Εμπορίου Αν - Μαρί Τρεβέλιαν ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί σύντομα στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με στόχο μία νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με έξι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC - Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία). Στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης εκτιμούν ότι μία συμφωνία με το GCC θα μπορούσε να μειώσει ή να εξαλείψει τους δασμούς που επιβάλλονται στις βρετανικές εξαγωγές προϊόντων διατροφής και ποτών προς την αναφερόμενη περιοχή.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ