Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Η «Μέρα της Γερμανικής Ενωσης»

Με συνοδεία της παρέλασης των νεοναζιστών

Η επέτειος της «Μέρας της Γερμανικής Ενωσης» (χτες, 3/10), δεν υπέστη μόνο τις συνέπειες της αδιάκοπης βροχής, αλλά αμαυρώθηκε από την προκλητική και θρασύτατη παρέλαση του νεοναζιστικού κόμματος «Εθνικό Κόμμα Γερμανίας» (NPD) στο κέντρο του δυτικού τμήματος του Βερολίνου. Η νεοφασιστική αυτή παρέλαση είναι η πρώτη από τη συντριβή του ναζιστικού καθεστώτος, το 1945, κάτω από τα θανατηφόρα χτυπήματα του Κόκκινου Στρατού και των συμμάχων. Παρά τους πασίγνωστους στόχους που επιδιώκει το κόμμα αυτό, το Διοικητικό Δικαστήριο της γερμανικής πρωτεύουσας επέτρεψε τη διαδήλωση με μια μικρή διόρθωση της πορείας και τον όρο να μη δικαιολογήσουν τα πλήγματα του Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Ωστόσο οι νεοναζιστές επιτράπηκε να διαδηλώσουν με το σύνθημά τους, που διατυπώνει επεκτατικές αξιώσεις και είναι: «Η Γερμανία είναι κάτι περισσότερο από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία - Ειρήνη για τη Γερμανία». Εννοείται ότι το δεύτερο σκέλος του συνθήματος είναι εθνικιστικό - δημαγωγικό, για «ψάρεμα» ακατατόπιστων και αφελών ανθρώπων. Πρόκειται για «ανυπόφορη πρόκληση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συνδικάτων του κρατιδίου του Βερολίνου Ντίτερ Σολτς, αναφερόμενος στο σύνθημα των νεοναζί.

Αντιδιαδήλωση

Τις ίδιες ώρες -επίσης στο δυτικό τμήμα της πόλης- οργανώθηκε αντιδιαδήλωση στην οποία είχαν καλέσει συνδικαλιστικές και εκκλησιαστικές οργανώσεις, αριστερές ομάδες και προσωπικότητες της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της πόλης. Επίσης 300 εμπορικά καταστήματα είχαν κλείσει, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, κατά της νεοναζιστικής διαδήλωσης. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του επισκόπου της Ευαγγελικής Εκκλησίας Βόλφγκανγκ Χούμπερ ότι η αντιδιαδήλωση είναι αναγκαία γιατί «δυστυχώς τα κρατικά μέτρα δεν πιάνουν».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η νεοναζιστική ηγεσία του NPD είχε τη δυνατότητα να κινητοποιήσει τους οπαδούς της σε ολόκληρη τη Γερμανία. Την ώρα που γράφτηκαν αυτές οι γραμμές δεν είχαν ακόμη σημειωθεί επεισόδια, αλλά αυτό δεν αποκλείει τη δημιουργία τους αργότερα, δεδομένης της προκλητικότητας των νεοναζί.

Επίσημα η «Μέρα της Γερμανικής Ενωσης» γιορτάστηκε στη δυτικογερμανική πόλη του Μάιντς. Κύριος ομιλητής στην τελετή ήταν ο Πολωνός πρόεδρος Κβασνιέφσκι. Ανάμεσα στους Γερμανούς επίσημους ήταν ο πρόεδρος Ράου και ο καγκελάριος Σρέντερ. Παρέστησαν επίσης οι πρεσβευτές πάνω από 100 χώρες.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πείρα από τις απαγορεύσεις φασιστικών ομάδων(2013-06-30 00:00:00.0)
Σε κρατικές υπηρεσίες νεοναζί;(2011-11-16 00:00:00.0)
Οι νεοφασίστες σχημάτισαν συνασπισμό...(2004-11-02 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις και αστυνομική βία(2001-05-02 00:00:00.0)
Προς απαγόρευση νεοναζιστικού κόμματος(2000-10-27 00:00:00.0)
Αυξάνονται και πληθύνονται!(2000-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ