Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Προσκλητήριο δράσης
  • Ανοιχτή σύσκεψη την Πέμπτη, 18 Οκτώβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα Προπυλαίων του Πανεπιστημίου της Αθήνας
  • Πανελλαδική συνάντηση, στα μέσα Νοέμβρη, όλων των κινήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υπεράσπισης των ατομικών ελευθεριών

«Αυταρχικό καθεστώς, αστυνομικού τύπου, επιχειρείται να επιβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά και τις αποφάσεις της έκτακτης συνόδου των υπουργών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, οι οποίες επικυρώθηκαν πολιτικά από τη Σύνοδο Κορυφής. Η αυταρχική πορεία επιταχύνεται - στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ΕΕ για τους εγκληματικούς πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς του ΝΑΤΟ - μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της Ατλαντικής Συμμαχίας».

Αυτά τονίστηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε χτες η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» και δόθηκε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας. Κατά τη διάρκειά της, αναπτύχθηκαν οι θέσεις και οι πρωτοβουλίες της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» για τις τελευταίες εξελίξεις και τη διαφαινόμενη νέα επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες και απευθύνθηκε πανδημοκρατικό προσκλητήριο δράσης για την υπεράσπισή τους.

Στη συνέντευξη υπογραμμίστηκε ότι τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στις ΗΠΑ, στις 11 Σεπτέμβρη, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες αθώους πολίτες, αξιοποιούνται για την επιτάχυνση της πολιτικής των επεμβάσεων, για την εξυπηρέτηση γεωστρατηγικών συμφερόντων, για την επιβολή της «νέας τάξης πραγμάτων» και την καταπάτηση του διεθνούς δικαίου και τη χειραγώγηση του ΟΗΕ.

Μαζική δράση

Ο Δ. Καλτσώνης τόνισε ότι, για να αντιμετωπιστεί η επίθεση στα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, δεν αρκούν ευχολόγια και διακηρύξεις. Απαιτείται μαζική δράση. «Αυτή είναι η μέγιστη επιταγή των καιρών και η "Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες" θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή», είπε. Ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη, στις 18 Οκτώβρη, διοργανώνει ανοιχτή σύσκεψη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα Προπυλαίων του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Επίσης στα μέσα του Νοέμβρη, τις ημέρες του γιορτασμού της επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, θα διοργανώσει πανελλαδική συνάντηση όλων των κινήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υπεράσπισης των ατομικών ελευθεριών. Ετσι θα δοθεί ένα μήνυμα πανελλαδικού συντονισμού, αφού μόνο ο μαζικός ενωτικός αγώνας του λαού, μπορεί να ορθώσει φραγμούς στις αντιδημοκρατικές εξελίξεις και να ανοίξει νέους δρόμους.

Στην ομιλία του ο κεντρικός εισηγητής, συνταγματολόγος, Δ. Μπελαντής, ανέφερε ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 5 του συμφώνου του ΝΑΤΟ, για αλληλοϋποστήριξη των μελών της Συμμαχίας, σημαίνει ουσιαστικά κήρυξη πολέμου και από την Ελλάδα κατά της «τρομοκρατίας» και των χωρών που εικάζεται ότι την υποστηρίζουν.

«Ποιος είναι, όμως, ο κατονομαζόμενος εχθρός;», αναρωτήθηκε. Ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ απαγορεύει τη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις, με εξαίρεση την άμυνα, αλλά και τη συλλογική δράση των κρατών του ΟΗΕ για την προστασία της ειρήνης. Απαγορεύεται ο επιθετικός πόλεμος και επιτρέπεται μόνο η αμυντική δράση. «Ομως», πρόσθεσε ο ομιλητής, «δεν είναι από κανένα στοιχείο σαφές ότι ένα ορισμένο κράτος έχει προσβάλει με εχθροπραξίες τις ΗΠΑ ή κάποιο άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, ούτε, βεβαίως αποτελεί εχθροπραξία η έκδοση ή μη κάποιου καταζητούμενου ατόμου σε άλλη χώρα. Η χώρα σύρεται, λοιπόν, σε απρόκλητες πράξεις πολέμου από το ΝΑΤΟ, χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Χάρτη του ΟΗΕ, αλλά και αυτού ακόμη του συμφώνου ΝΑΤΟ. Και ετοιμάζονται στρατιωτικές επιθέσεις και κατά αμάχων κατά σαφή παραβίαση των διεθνών συμβάσεων του ΟΗΕ».

Αλλού ανέφερε ότι η εμπλοκή σε πράξεις πολέμου χωρίς συζήτηση και έγκριση από το Κοινοβούλιο και χωρίς καμιά συζήτηση γενικότερα στην ελληνική κοινωνία για τις αιτίες, τους στόχους και τα μέσα αυτής της εμπλοκής, αποτελεί σκάνδαλο. Πολύ περισσότερο που η χώρα πιθανότατα θα παράσχει στρατιωτικές διευκολύνσεις, θα ανεχθεί τη διέλευση ξένου στρατού και ενδεχομένως θα στείλει και η ίδια ένοπλες δυνάμεις, χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων των άρθρων 27 και 28 του Συντάγματος, αλλά και χωρίς «κήρυξη πολέμου» κατά τη διάταξη του άρθρου 36 παρ. 1 του Συντάγματος.

Ευρωτρομονόμος

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον ορισμό για την τρομοκρατία, του Συμβουλίου των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ. Αναφέρεται σε πράξεις ατόμων ή ομάδων, με στόχο «να απειλήσουν, να βλάψουν βαρύτατα ή και να καταστρέψουν τις πολιτικές, οικονομικές ή κοινωνικές δομές των κρατών αυτών». Ανεξάρτητα από τον κατάλογο συγκεκριμένων πράξεων, η γενική αυτή αναφορά ανοίγει το δρόμο στην ανοιχτή ποινικοποίηση και δίωξη αντιλήψεων και πολιτικών στάσεων ακόμη και πολιτικών κομμάτων, τα οποία είναι κριτικά προς την εξουσία και τις ισχύουσες κοινωνικοοικονομικές σχέσεις. «Η τόσο ευρεία ενιαία ποινικοποίηση της "τρομοκρατίας" παραβιάζει όλες εκείνες τις αρχές του κράτους δικαίου, οι οποίες απαιτούν σαφή ορισμό των ποινικών αδικημάτων και ορίζουν εγγυήσεις υπέρ της προσωπικής ασφάλειας», είπε ο Δ. Μπελαντής.

Αναφερόμενος στο ευρωένταλμα τόνισε ότι γίνεται πολύ εύκολη η διαδικασία έκδοσης ατόμων που πιθανότατα έχουν πολιτικές στάσεις μη αρεστές σε κυβερνήσεις της ΕΕ και θα γενικευτεί η κατάργηση του πολιτικού ασύλου. Οσον αφορά την ευρωπαϊκή αντιτρομοκρατική αρχή (Ευροπόλ), θα αναλάβει δράση για την καθολική επιτήρηση των πολιτών, τη δίωξη και παρακολούθηση «υπόπτων» και το ηλεκτρονικό φακέλωμα όλης της κοινωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ