Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Στο στόχαστρο οι λαοί
Σε εμπόλεμη κατάσταση η Ελλάδα

Στη διάθεση των ΗΠΑ και των τυχοδιωκτικών πολεμικών τους σχεδίων έχει τεθεί η Ελλάδα. Η κυβέρνηση, υποθηκεύοντας το μέλλον του ελληνικού λαού και την ίδια την υπόσταση της χώρας, έχει κάνει κουρελόχαρτο κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας και δηλώνει άγνοια, παραπέμποντας στα όργανα του ΝΑΤΟ, για τα ποια θα είναι η ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο που ξεκινάνε οι ιμπεριαλιστές. Στην ουσία θέλει να συγκαλύψει την ενοχή της και δεν τολμάει να παραδεχτεί ότι τα έχει δώσει όλα.

Αυτό που δε λέει η κυβέρνηση, που όμως το κάνει, είναι ότι έχει θέσει την Ελλάδα, με την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, σε εμπόλεμη κατάσταση. Ασχετα από το τι έχει διαμειφθεί στα ΝΑΤΟικά επιτελεία, είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι ΗΠΑ έχουν απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση ετοιμότητα για να διαθέσει η Ελλάδα ό,τι χρειαστεί στις επικείμενες πολεμικές επιχειρήσεις. Ηδη έχει διατεθεί επίσημα ο εναέριος χώρος στα αμερικανικά αεροσκάφη, μεταγωγικά και μαχητικά. Η αεροπορική και ναυτική βάση της Σούδας καθώς και ολόκληρη η Κρήτη βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αεροπορικό και ναυτικό ορμητήριο των ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο. Είναι η βάση ανεφοδιασμού σε καύσιμα και πυρομαχικά των πολεμικών πλοίων, όπως και εναλλακτικό αεροδρόμιο για τα αεροσκάφη των αεροπλανοφόρων. Η βάση στο Ακτιο αποτελεί προκεχωρημένη βάση εξόρμησης των ιπταμένων ραντάρ (ΑΒΑΚΣ). Στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ έχουν τεθεί και τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας, από τα οποία παρέχεται κατ' ευθείαν εικόνα στα ΝΑΤΟικά επιτελεία μέσω του αεροπορικού στρατηγείου της Νάπολης. Την ίδια ώρα λειτουργεί στην Ελλάδα το ΝΑΤΟικό περιφερειακό στρατηγείο της Λάρισας.

Και οι ίδιες οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι στη διάθεση του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα το Β` Σώμα Στρατού που εδρεύει στη Βέροια (υπάγονται όλες οι μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων και η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών), που έχει μετεξελιχθεί σε Δύναμη Ταχείας Επέμβασης, έχει διατεθεί στο ΝΑΤΟ. Το ίδιο και το Γ` Σώμα Στρατού, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Μετεξελίσσεται και αυτό σε ΝΑΤΟικό στρατηγείο και οι μονάδες που υπάγονται σ' αυτό είναι διαθέσιμες στο ΝΑΤΟ.

Ενδεικτικές είναι οι χτεσινές δηλώσεις, σχετικά με τα στοιχεία που προσκόμισαν οι Αμερικανοί, του υπουργού Εθνικής Αμυνας Α.Τσοχατζόπουλου, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «δεν έχω ο ίδιος ακόμα πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία». Και συμπλήρωσε ότι «υπήρξε ενημέρωση για αυτά», μέσα από την οποία προκύπτει ενοχή της οργάνωσης «Αλ Κάιντα» του Μπιν Λάντεν. Και αναιρώντας το ρόλο του ως υπουργού, πρόσθεσε: «Εκανε σχετικές δηλώσεις ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και υπουργοί άλλων χωρών, που εκφράζουν την πραγματικότητα». Ενημερώθηκαν δηλαδή άλλοι αντί γι' αυτόν και αυτό τον καλύπτει... Οσο δε για την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, η ενέργεια αυτή είπε ο υπουργός Αμυνας «εκφράζει την αλληλεγγύη προς τις ΗΠΑ και τη διάθεση στήριξης τους εκ μέρους των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ». Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «ο τρόπος συμμετοχής της κάθε χώρας είναι ανοιχτός προς συζήτηση στο ΝΑΤΟ». Διευκρίνισε ακόμα ότι «δε ζητήθηκε από τις ΗΠΑ στρατιωτική συμβολή», προφανώς εννοώντας ότι έχει ζητηθεί η διάθεση χερσαίων δυνάμεων από την Ελλάδα.

«Δε μας ρώτησε και κανείς»!!!

Ωστόσο, ανώτατες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, αρκετές ώρες μετά τις ανακοινώσεις του εκπροσώπου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αποδεικνύονταν ακόμα μια φορά πιο Αμερικανοί κι από τους Αμερικάνους! Στις ερωτήσεις για το τι πρακτικά ζήτησαν από την Ελλάδα οι ΗΠΑ, τη μια απαντούσαν λέγοντας πως δεν έχουν επίσημη ενημέρωση και πως μόνο να «φανταστούν» (!!!) μπορούν τα «αιτήματα» των ΗΠΑ, την άλλη έλεγαν πώς ό,τι και να ζήτησαν συγκεκριμένα οι ΗΠΑ δεν έχει και πολλή σημασία γιατί «εμείς έτσι κι αλλιώς τα έχουμε δώσει» από την πρώτη μέρα!

Οι κυβερνητικοί κύκλοι ισχυρίζονταν ότι η κυβέρνηση δεν είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή λεπτομερή ενημέρωση για τα «αιτήματα». Για να μην απαντήσουν προφασίζονταν, δε, είτε ότι η συζήτηση στο ΝΑΤΟ συνεχιζόταν, είτε ότι επειδή είχαν κατατεθεί στο ΝΑΤΟ τα «αιτήματα», δεν είχαν ακόμα διαβιβαστεί στην Ελλάδα... Ταυτόχρονα βέβαια μιλούσαν για «διευκολύνσεις», για παραχώρηση του εθνικού εναέριου χώρου, για πλήρη ενεργοποίηση της Σούδας κλπ. Εκείνο που πάντως με κατηγορηματικότητα ήθελαν να αποκλείσουν ήταν ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν στρατιωτικές δυνάμεις από την Ελλάδα (σ.σ.: πώς το ήξεραν αφού δεν ήξεραν τα «αιτήματα»;...).

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αντίδραση των εν λόγω κυβερνητικών πηγών στο θέμα των περιβόητων «αποδείξεων» για τους ενόχους, που κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και που υποτίθεται ότι έφτασαν χτες και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Οπως τόνιζαν τα εν λόγω «στοιχεία» συνιστούν «επανάληψη των γνωστών θέσεων των ΗΠΑ», αλλά, συμπλήρωναν, από τη στιγμή που «οι Ρώσοι και οι Γάλλοι τα αποδέχτηκαν, εμείς τι θα κάναμε»! Αλλωστε, κατέληγαν, «δε μας ρώτησε και κανείς»!!!

Ο Κ.Σημίτης

Σε χτεσινές του δηλώσεις μετά το τέλος του ΕΓ, ο Κ. Σημίτης ανέφερε ότι υπάρχουν οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη, ωστόσο υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε «καλύτερη θέση» από άλλους και έκανε λόγο για την «ισχυρή οικονομία και το κύρος» της... Παράλληλα, θέλησε να εμφανίσει την κυβέρνηση του ως συμμετέχουσα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, συμπληρώνοντας ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολεμική αρμάδα τα ελληνικά πλοία(2005-05-04 00:00:00.0)
Ο ρόλος των στρατηγείων του ΝΑΤΟ(1999-08-12 00:00:00.0)
Βιασύνη για τη λειτουργία των ΝΑΤΟικών Στρατηγείων(1998-12-09 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικός στρατηγός στη Λάρισα(1998-11-11 00:00:00.0)
Ολα έτοιμα για τη λειτουργία του στρατηγείου του ΝΑΤΟ(1998-04-17 00:00:00.0)
Το Αιγαίο περνάει στο στρατηγείο της Νάπολης(1997-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ