Πέμπτη 12 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Ο ρόλος των στρατηγείων του ΝΑΤΟ

Η ενεργοποίηση της νέας δομής του ΝΑΤΟ - στα πλαίσια της οποίας οι Τούρκοι ιθύνοντες θέτουν, επισήμως πλέον, την απαίτησή τους να έχει η Τουρκία τον αεροπορικό επιχειρησιακό έλεγχο στο Αιγαίο, σε πάνω από 15 ελληνικά νησιά και 25 ελληνικές βραχονησίδες - σχετίζεται άμεσα με τη λειτουργία των ΝΑΤΟικών στρατηγείων στη χώρα μας και ιδιαίτερα του αεροπορικού που θα εγκατασταθεί στο Κουτσόχερο της Λάρισας.

Οι προετοιμασίες για την εγκατάσταση του αεροπορικού στρατηγείου βρίσκονται σε εξέλιξη. Τον περασμένο Ιούνη υπογράφτηκε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας - και για λογαριασμό του ΝΑΤΟ - η σύμβαση με κοινοπραξία εταιριών για την κατασκευή του CARS (Συνδυασμένο Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων, Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων, Κέντρο Αναγνώρισης Αεροπορικής Εικόνας), η ολοκλήρωση των έργων του οποίου καθορίστηκε σε 1.200 ημερολογιακές ημέρες, οπότε αρχίζει και επισήμως η λειτουργία του αεροπορικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ. Σε μια συνολική επιφάνεια 11.000 τετραγωνικών μέτρων, οι εγκαταστάσεις του στρατηγείου θα καλύπτουν έκταση 1.000 μέτρων εντός σηράγγων σε βάθος από 65 μέχρι 95 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Ταυτόχρονα στη Λάρισα - και συγκεκριμένα στον Τύρναβο - αρχίζει από την 1η Σεπτέμβρη τη λειτουργία του το χερσαίο στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στο οποίο διοικητής θα είναι ο Ελληνας αντιστράτηγος Εμμ. Μαντζάνας και υποδιοικητές του ένας Αμερικανός με το βαθμό του υποστράτηγου κι ένας Τούρκος με τον βαθμό του ταξίαρχου.

Αντιδράσεις στη Θεσσαλία

Η εγκατάσταση και η λειτουργία των ΝΑΤΟικών στρατηγείων προκαλούν τις αντιδράσεις των φορέων και του λαού της Λάρισας και ευρύτερα της Θεσσαλίας. Μαζικοί φορείς του νομού, συνεχίζοντας την αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική δράση που ανέπτυξαν στη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, συγκρότησαν, με απόφαση των διοικητικών συμβουλίων τους στις 26-6-99, Επιτροπή κατά του Πολέμου και καλούν όλους τους μαζικούς φορείς της Θεσσαλίας να πάρουν θέση εναντίον της εγκατάστασης των στρατηγείων του ΝΑΤΟ στην περιοχή και να μη νομιμοποιήσουν τη λειτουργία τους στη χώρα μας.

Σε διακήρυξή τους οι φορείς που συγκρότησαν την Επιτροπή κατά του Πολέμου ανάμεσα στ' άλλα επισημαίνουν: "... Τα γεγονότα στην περιοχή μας έδειξαν ότι οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προωθούν στην πράξη ένα διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με το οποίο το ΝΑΤΟ θα μπορεί να επεμβαίνει στα εσωτερικά κάθε χώρας και θα καταργεί, με οποιοδήποτε πρόσχημα, την εθνική ανεξαρτησία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Φαίνεται ότι αυτή την τακτική ακολουθεί, εκτός των άλλων, και για την προώθηση της διχοτόμησης του Αιγαίου και της Κύπρου...". Και αναφερόμενη η διακήρυξη στο θέμα των ΝΑΤΟικών στρατηγείων, υπογραμμίζει: "Είναι γνωστό ότι με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης η χώρα μας συμβάλλει ουσιαστικά στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, εκτός των άλλων και με την ενεργοποίηση των ΝΑΤΟικών στρατηγείων. Η λειτουργία του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Λάρισα, μαζί με τον προσανατολισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα αποτελούν την ουσιαστική προσαρμογή της Ελλάδας στο νέο ρόλο του ΝΑΤΟ και την ουσιαστική υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή. Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, στη σταδιακή κατάργηση της εθνικής ανεξαρτησίας και στην υπονόμευση της Εθνικής Αμυνας και, σε τελευταία ανάλυση, όλα αυτά θα στραφούν κατά των συμφερόντων του ελληνικού λαού και της χώρας.

Μόνο ο ενωτικός, μαζικός αγώνας του λαού μπορεί να βάλει φρένο και να εμποδίσει την εφαρμογή μιας υποτελούς πολιτικής, που ενισχύει τον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό".

Αγωνιστικές εκδηλώσεις

Στα πλαίσια της προσπάθειας των μαζικών φορέων για την ενημέρωση του λαού σχετικά με τους κινδύνους και τις επιπτώσεις για τη χώρα μας από τη λειτουργία των ΝΑΤΟικών στρατηγείων, καθορίστηκε πρόγραμμα δράσης στη Λάρισα, που περιλαμβάνει:

  • Μεγάλη συναυλία με τοπικά συγκροτήματα, μέσα στον Αύγουστο, στην κεντρική πλατεία της πόλης.
  • Συζήτηση "στρογγυλής τραπέζης", με τη συμμετοχή γνωστών παραγόντων της δημόσιας ζωής και θέμα: "Ο ρόλος των στρατηγείων στη νέα δομή του ΝΑΤΟ και οι επιπτώσεις από τη λειτουργία τους στην εθνική ανεξαρτησία, την ειρήνη, το φυσικό περιβάλλον, την κοινωνική και πολιτική ζωή της περιοχής και της χώρας".
  • Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο έξω από το στρατόπεδο του χερσαίου στρατηγείου στον Τύρναβο, στις 31 Αυγούστου, παραμονή της επίσημης έναρξης του στρατηγείου.
  • Διαμαρτυρία των φορέων κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του χερσαίου στρατηγείου την 1η Σεπτέμβρη.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ