Πέμπτη 12 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα χρηματιστήρια και η πραγματικότητα

Αν κανείς διαβάζει μόνο τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων θα βγάλει το συμπέρασμα ότι όλος ο κόσμος επί Γης... χρηματιστηρίζεται και ευημερεί. Ολες οι ειδήσεις αφορούν στα χρηματιστήρια των αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών και στα μεγάλα κέρδη των πολυεθνικών. Πολλές σελίδες καταλαμβάνουν τα γενόμενα στη Σοφοκλέους και μαζί "πληροφορίες" για τα "καλά χαρτιά" των μετοχών. (Αλήθεια, η διασπορά φημών για μετοχές του χρηματιστηρίου συνάδει με τη δημοσιογραφική δεοντολογία; Και τι κάνει επ' αυτού η ΕΣΗΕΑ;).

Μόνο που η Ελλάδα και ο κόσμος ολόκληρος δεν είναι μόνο τα χρηματιστήρια και οι πολυεθνικές. Υπάρχει και η ανεργία που πλήττει τη χώρα μας και τους εργαζόμενους των μεγάλων καπιταλιστικών χωρών, είναι και η φτώχεια, η πείνα, η εξαθλίωση, η παιδική θνησιμότητα, η εγκληματικότητα, που χαρακτηρίζουν τις κοινωνίες του λεγόμενου "τρίτου κόσμου", οι πόλεμοι που ξεκληρίζουν λαούς.

Καπιταλισμός δεν υπάρχει μόνο στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία, αλλά και στην Ινδία, στο Πακιστάν, στην Ινδονησία, στη Λατινική Αμερική και στην Αφρική. Κι εκεί τα περί δεικτών του χρηματιστηρίου και τα περί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας ακούγονται, μάλλον, σαν ανέκδοτο...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ