Πέμπτη 12 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επέτειος των Συνθηκών της Γενεύης

Συμπληρώνονται σήμερα 50 χρόνια από την υπογραφή στις 12 Αυγούστου 1949 των τεσσάρων Συμβάσεων της Γενεύης για το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, οι οποίες αποτελούν το βασικό κορμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, που εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια ενόπλων συρράξεων. Ωστόσο, 50 χρόνια μετά την υπογραφή τους, οι Συμβάσεις της Γενεύης καθώς και τα δυο Πρωτόκολλα της Γενεύης του 1977, που αποτελούν προσθήκες τους, αν και έχουν γίνει οικουμενικά δεκτές από 188 κράτη του κόσμου, παραβιάζονται με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο.

Οι διατάξεις των Συμβάσεων της Γενεύης δέχτηκαν ισχυρά πλήγματα κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, όπου στις 78 μέρες που διάρκεσαν οι φονικές επιδρομές, ταυτόχρονα με τους αθώους αμάχους που δολοφονήθηκαν, στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ τέθηκαν όλες οι διατάξεις τους.

Παρ' όλα αυτά, χτες, η ελληνική κυβέρνηση, μία εκ των 19 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ που συμμετείχαν στη συμμαχική επιχείρηση κατά της Γιουγκοσλαβίας, εξέδωσε διά του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Στ. Περράκη, ανακοίνωση με αφορμή την επέτειο, στην οποία υποστηρίζεται ότι "η Ελλάδα παραδοσιακά στηρίζει και μάχεται για τις ανθρωπιστικές αξίες". Παράλληλα, ο Στ. Περράκης αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην"ταχεία επικύρωση" του καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ