Πέμπτη 12 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η διχοτόμηση του Αιγαίου

Φαίνεται ότι ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία είχε πολλαπλούς στόχους και πολλούς αποδέκτες, πέρα από την επιδίωξη υποταγής στον ευρωατλαντισμό της Γιουγκοσλαβίας. Και, βεβαίως, είναι γεγονός ότι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί έχουν ανοιχτά ζητήματα για διευθέτηση στην πρώην Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ και νυν τμήμα της Νότιας Πτέρυγας, με τη νέα δομή του. Ετσι, δεν πρόφτασε να στεγνώσει το μελάνι του Τύπου από την ασύδοτη δράση των Αμερικανών πρακτόρων για την προετοιμασία του ταξιδιού του Κλίντον στην Ελλάδα και, σύμφωνα με ρεπορτάζ του "Βήματος" (11/8/99), "ο διοικητής της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, Αμερικανός πτέραρχος κ. Μάικλ Σορτ, που συναντήθηκε με την ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας (σ.σ. της Ελλάδας), μετέφερε το τουρκικό σχέδιο για τον επιχειρησιακό έλεγχο στο Αιγαίο". Ούτε λίγο - ούτε πολύ, το συγκεκριμένο σχέδιο που κατατέθηκε στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, απαιτεί τον έλεγχο από την Τουρκία του μισού Αιγαίου, 15 νησιών από τη Λήμνο έως την Κάρπαθο και 25 βραχονησίδων. Απαιτήσεις, που υποστήριζε ο Αμερικανός, αφού μόνο που δεν επέπληξε την ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, λέγοντας: "Αφού γνωρίζετε ότι τα αεροσκάφη που εισέρχονται στο FIR Αθηνών είναι τουρκικά και το γνωρίζετε από το IFF που διαθέτουν (συσκευή ηλεκτρονικής αναγνωρίσεως των αεροσκαφών), γιατί τα αναχαιτίζετε και δημιουργείτε κινδύνους στην περιοχή"; Εδώ ίσως ταιριάζει η παροιμία "εκεί που μας χρωστάγανε μας παίρνουν και το βόδι", ή ότι μας "ζητάνε τα ρέστα" οι Αμερικανοί για τη διαφύλαξη κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά με τις παροιμίες δεν ασκείται πολιτική. Σ' αυτήν την υπόθεση, βρίσκεται ένας βασικός παράγοντας των ελληνοτουρκικών αντιπαραθέσεων, που λειτουργεί προς όφελος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και ζητά την τυπική παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού μας. Είναι ένα από τα ζητήματα, που το ΚΚΕ από το 1996 ακόμη πρόβαλε ως τα πλέον επικίνδυνα για τον ελληνικό λαό. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του στο παρελθόν, είχε αναφέρει: "Είμαστε της άποψης ότι κάθε χώρα - μέλος, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα, όταν κάποια στρατιωτική άσκηση ή δράση αποφασίζεται και η διοίκηση της συγκεκριμένης άσκησης ή δράσης συζητείται, τα κράτη - μέλη να εκθέτουν τις απόψεις του στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, η οποία και θα αποφασίζει επί των διαφορών τους, σύμφωνα με τις αρχές που εφαρμόζονται στις αποφάσεις της Στρατιωτικής Επιτροπής". Κυνικός τρόπος ομολογίας, που δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ θα αποφασίζει για όλα.

Χαρακτηριστικές ήταν, επίσης, δηλώσεις, τόσο του Α. Τσοχατζόπουλου σχετικές με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη που χαρακτήριζε το "νέο" ΝΑΤΟ ως "ένα νέο οργανισμό συλλογικής ασφάλειας ευρωατλαντικής εμβέλειας", όσο και του τότε ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλου, ο οποίος είχε μιλήσει για ανάδειξη του "ρόλου της χώρας μας" μέσα στις "νέες συνθήκες".

Η συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα δομή του ΝΑΤΟ και η αποδοχή της κατάργησης των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης στο Αιγαίο είναι ειλημμένες αποφάσεις για την κυβέρνηση. Ο Δ. Ρέππας, σε δηλώσεις του επίσης την ίδια περίοδο, είπε ότι "η Ελλάδα συμμετέχει στη νέα δομή του ΝΑΤΟ", αποδίδοντας την επιλογή στην... "αλλαγή των συνθηκών" που έχουν επηρεάσει και το... "χαρακτήρα του ΝΑΤΟ, που, από αμυντικό σύμφωνο, αποτελεί πλέον ένα συλλογικό οργανισμό για την αντιμετώπιση κρίσεων που προκαλούν αστάθεια σε διάφορες περιοχές του κόσμου". Στο όνομα, λοιπόν, αυτής της "αλλαγής", δεν προβλέπονται όρια επιχειρησιακής ευθύνης, αφού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, "δεν υπάρχει εχθρός, ώστε να οριστούν και όρια επιχειρησιακής ευθύνης".

* * *

Στην απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας (10/7/99), αναφέρονται τα εξής:

"Το ΚΚΕ επισημαίνει στον ελληνικό λαό ότι τα γεγονότα αυτά έχουν κάθε άλλο παρά τοπική σημασία. Δημιουργούν το έδαφος για την πλήρη νομιμοποίηση ενός νέου Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με το οποίο ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος καθαγιάζεται, καταργούνται και τυπικά οι αρχές της μη επέμβασης στο εσωτερικό της κάθε χώρας, καταργείται κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας, κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ο κίνδυνος για τη χώρα μας είναι άμεσος, καθώς με την ενεργό συνδρομή και συμμόρφωση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και τη συναίνεση της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων, ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου για νέες επεμβάσεις στην περιοχή και σε βάρος της Ελλάδας: Με την αξιοποίηση, ανάμεσα στα άλλα, των όποιων διαφορών υπάρχουν και καλλιεργούνται με γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, αλλά και στα βόρεια σύνορα της χώρας μας, καθώς δημιουργούνται κράτη - προτεκτοράτα. Δρομολογούνται διαδικασίες, που οδηγούν στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης του Αιγαίου και της Κύπρου.

Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη η στάση της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων κομμάτων, που τελικά υιοθετούν, με τη μια ή την άλλη μορφή, τη θέση ότι η συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων πρέπει να συνοδεύεται από ανταλλάγματα στη λογική της συμμετοχής στη λεία. Μόνο η ελληνική πλουτοκρατία μπορεί να κερδίσει από τον πόλεμο ή την πολιτική με το πιστόλι στον κρόταφο. Ο ελληνικός λαός και οι γειτονικοί λαοί θα χάσουν, θα βρεθούν μπροστά σε νέους κινδύνους".

* * *

Η επισήμανση αυτή επιβεβαιώνεται, τόσο από τον εξέλιξη της υπόθεσης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, αλλά και την επίσκεψη του Αμερικανού διοικητή της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, όσο κυρίως από την προετοιμασία της επίσκεψης του αρχιφονιά των λαών Αμερικανού Προέδρου Κλίντον στην Ελλάδα και το περιεχόμενο των συνομιλιών του με την ελληνική κυβέρνηση, που περιλαμβάνει τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική ολιγαρχία και το Κυπριακό. Δηλαδή, τα πιο κρίσιμα ανοιχτά για τους Ευρωατλαντικούς ζητήματα, που πρέπει να λυθούν στα πλαίσια της "νέας τάξης πραγμάτων", προκειμένου οι αμερικανοΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές να παγιώσουν τις στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντά τους θέσεις, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο. Αλλωστε, με τη συμβολή και της ελληνικής κυβέρνησης, δρομολόγησαν έτσι τις εξελίξεις, ώστε να υπάρχει αλληλοδιαπλοκή σ' αυτά τα κρίσιμης σημασίας ζητήματα. Ουσιαστικά, η Νότια Πτέρυγα του ΝΑΤΟ πρέπει να λειτουργεί ομαλά και με βάση το νέο δόγμα του και την επιχειρησιακή του δράση για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών στην ευαίσθητη γεωστρατηγικά αυτή περιοχή. Στόχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι το οριστικό κλείσιμο αυτών των προβλημάτων, χωρίς το οποίο η προώθηση της "νέας τάξης" δεν μπορεί να γίνεται απρόσκοπτα. Με σκοπό την προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων τους από τα Βαλκάνια έως την Κασπία και τη Μέση Ανατολή. Ας μην ξεχνάμε ότι το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ προβλέπει συγκυριαρχία των δύο κρατών στο Αιγαίο, με επικυριαρχία των ΗΠΑ.

Το Αιγαίο, στη διαπλοκή του με το Κυπριακό, αποτελεί στρατηγικής σημασίας ζήτημα για τις ΗΠΑ. Απτεται, όμως, κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού και, αντίστοιχα αμερικανοΝΑΤΟικής επικυριαρχίας, του κυπριακού λαού και των δύο κοινοτήτων. Η προώθηση της οριστικής διχοτόμησης και της ΝΑΤΟποίησης γίνεται με μοχλό την τουρκική ολιγαρχία και την ανοχή της ελληνικής.

* * *

Η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κινείται στον ωμό ρεαλισμό των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Υπενθυμίζουμε πρόσφατες δηλώσεις του Κ. Σκανδαλίδη: "Δεν τρέφουμε παράλογες ελπίδες και προσδοκίες. Ομως, είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες εκλογίκευσης της Αγκυρας... Σ' έναν ευρύτερο στρατηγικό διακανονισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βαλκανική και την Αν. Μεσόγειο, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και να αναδεικνύει κάθε φορά τη θέση της σαν παράγοντας σταθερότητας, ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή". Στα πλαίσια αυτά, η κυβέρνηση επιδιώκει την "ανάπτυξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων" και "την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή".

Ο ελληνικός λαός, όχι μόνο πρέπει να επαγρυπνεί, αλλά να οργανώνει το δικό του κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης, αξιοποιώντας κάθε πτυχή των εξελίξεων, ενάντια στην πολιτική του ευρωατλαντισμού στην Ελλάδα έως την οριστική ανατροπή της.

Σ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ