Πέμπτη 12 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξόρμηση ειρήνης στους γιαλούς

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Γέμισαν οι ακρογιαλιές, οι όρμοι και οι θαλασσινοί κόρφοι με το μήνυμα της Ειρήνης. Κι άστραψ' ο γιαλός κι άστραψ' ο κόσμος όλος. Η ...εξόρμηση άρχισε σαν παιχνίδι με τα βότσαλα, τις κροκάλες και τις στρογγυλεμένες πλάκες "παρά θίν' αλός". Εκεί, στην υδρόεσσα και ανεμόεσσα Ανδρο, των καραβοκυραίων, των "τσούρμων", των ανέμων, αλλά και των σχιστολιθικών πετρωμάτων που έδωσαν το αυτογενές υλικό γι' αυτούς τους ποιητικούς περιστερώνες και τις ιδιόμορφες ξερολιθιές που έζωναν χτήματα και πεζούλες.Αυτές ακριβώς οι σχιστολιθικές πλάκες, σμιλεμένες από το αέναο κύμα, βρίσκονται κατάσπαρτες στους γιαλούς του νησιού, μαζί με τη χοντρόκοκκη ασημόχρωμη άμμο και τα βότσαλα. Λείες πλατυσμένες, με χρώματα γαιώδη, κιτρινορόδινα, ως και γαλαζοπράσινα, αυτές οι σχιστολιθικές πλάκες, προσφέρονται για... ζωγραφική, σε όλες τις αμμουδιές, από τον Αγιο Πέτρο, την ψιλή άμμο, το Μπατσί, την παραλία του Φελλού, τον Αγιο Κυπριανό, το Λιόπεσι, κοντά στο Γαύριο, το Βιτάλι, τα Γιάλια, κάτω από τις Στενιές των καπεταναίων.

Προσφέρονται αυτές οι πλάκες, ως παλέτα για ζωγραφική. Κι αμέσως το παιχνίδι άρχισε. Αδειασαν τα μαγαζιά από χρωματιστούς μαρκαδόρους και με το παράδειγμα μιας μικρής ομάδας παραθεριστών, η λέξη ΕΙΡΗΝΗ, αποτυπώθηκε στις λείες πέτρινες πλάκες, όπου κατά το μύθο, και ο Μωυσής μετέφερε τις Δέκα Εντολές, που στους σύγχρονους καιρούς παραμένουν... πέτρινες και αζήτητες.

Το παιχνίδι προκάλεσε άμιλλα. Παιδιά, έφηβοι και οι παλιοί επιδόθηκαν με ένθερμο, λόγω και του καύσωνα, ζήλο. Η λέξη ΕΙΡΗΝΗ πλαισιώθηκε με καράβια, αστερίες, κοχύλια, γοργόνες, άγκυρες, λουλούδια και πουλιά. Οι πιο προχωρημένοι ζωγράφισαν το "ποτέ άλλη Χιροσίμα".

Και εκτός από τη ζωγραφική, τα μηνύματα μεταφέρθηκαν, με χρωματιστά βότσαλα, στην άμμο και με συνθέσεις από ασπρισμένα από τη θάλασσα ξερόκλαδα, κρεμάστηκαν τους "απορώγες" βράχους, όπου η κάππαρη, αυτή την εποχή, θρεμμένη μόνο από την αλισάχνη, σκορπίζει στη στεγνή πέτρα τα αχνορόδινα λουλούδια της.

Καλές θάλασσες και υπάρχει ακόμη καιρός, Αύγουστο και Σεπτέμβρη για παιχνίδια στην άμμο, πριν κατεβούμε, πάλι και πάλι στους δρόμους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ