Τετάρτη 4 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολεμική αρμάδα τα ελληνικά πλοία

Ελληνικά εμπορικά πλοία αναλαμβάνουν τη μεταφορά ΝΑΤΟικών όπλων στο Ιράκ

Ακόμα πιο άμεση γίνεται η ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο κατά του Ιράκ, αλλά και τους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που ετοιμάζονται, με την ενεργοποίηση του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών, το οποίο λειτουργεί ήδη στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας.

Οπως έγινε γνωστό, το στρατηγείο αυτό εξασφάλισε και την «πρώτη δουλιά» του, αναλαμβάνοντας τη μεταφορά από λιμάνι της Σλοβενίας σε ιρακινό λιμάνι δεκάδων αρμάτων μάχης που προσφέρει η Ουγγαρία στον «ιρακινό στρατό». Μάλιστα, το κόστος της μεταφοράς, που ανέρχεται στα 1,5 εκατ. ευρώ, είναι μία ...προσφορά της ελληνικής κυβέρνησης προς το ΝΑΤΟ. Να σημειωθεί ότι τη συνοδεία των, κατά πάσα πιθανότητα δύο, ναυλωμένων από το εν λόγω πολυεθνικό κέντρο, πλοίων, θα αναλάβουν, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, ελληνικά πολεμικά πλοία.

Η κίνηση αυτή, όπως εκτιμάται, αποτελεί μια «χειρονομία» προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζ. Μπους, ενόψει της επίσκεψης στις ΗΠΑ του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, στις 20 Μάη. Παράλληλα, προετοιμάζεται και η ελληνική προσφορά σε όπλα προς τον «ιρακινό στρατό», που εκτός από τα ρωσικής προέλευσης τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, θα περιλαμβάνει και άλλα οπλικά συστήματα που θα προσφέρουν τα τρία επιτελεία. Εξάλλου, τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στις επαφές που είχε πρόσφατα στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Την ίδια ώρα, ενισχύεται η ελληνική εμπλοκή και στο Αφγανιστάν, όπου ήδη η Ελλάδα έχει αναλάβει για το διάστημα Δεκέμβρης 2005 - Ιούνης 2006 τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ, με επιπλέον 15 - 20 άτομα, ενώ για το 2006 έχει προγραμματιστεί και η μετάβαση στο Αφγανιστάν του ΝΑΤΟικού Πολυεθνικού Στρατηγείου Θεσσαλονίκης, με 500 - 600 στελέχη. Επίσης, στην ίδια χώρα θα σταλεί και ένα κινητό χειρουργείο με περίπου 40 γιατρούς και νοσηλευτές, για διάστημα 18 μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα με την ενεργοποίηση του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών, το ελληνικό ΓΕΕΘΑ ξεκινά, το επόμενο διάστημα, την κατασκευή στη Σούδα του ΝΑΤΟικού κέντρου «αντιτρομοκρατικής» ναυτικής εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ