Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΙΝΔΙΑ
«Πόλεμο κατά του Πακιστάν» ζητά ο πρωθυπουργός του Κασμίρ

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-

Ο πρωθυπουργός της κρατιδιακής κυβέρνησης του Κασμίρ, Φαρούκ Αμπντουλάχ, κάλεσε χθες την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας να κηρύξει πόλεμο εναντίον των τρομοκρατών στο Κασμίρ και εναντίον του Πακιστάν.

«Είναι καιρός να διεξάγουμε έναν πόλεμο κατά του Πακιστάν», είπε στο Κοινοβούλιο, σε μια ημέρα έντονης φόρτισης - μόλις 48 ώρες μετά την επίθεση ανταρτών στο τοπικό Κοινοβούλιο, που κόστισε 38 ζωές - ο Αμπντουλάχ.

Η οργάνωση Τζάις - ε - Μοχαμάντ, που αρχικά είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης κατονομάζοντας έναν Πακιστανό υπήκοο ως μέλος της που συμμετείχε σ' αυτήν, χθες, πάντως, απέσυρε τον ισχυρισμό.

Η κίνηση ενδέχεται να συνδέεται με τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ότι γεγονότα όπως αυτά στο Σριναγκάρ θα μπορούσαν να ληφθούν υπ' όψιν στην «παγκόσμια καμπάνια» των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας.

Η φορτισμένη ομιλία του Αμπντουλάχ, που μίλαγε δακρυσμένος από το βήμα σε ένα βαρύ κλίμα, κάλεσε την Ινδία «να ξυπνήσει και να μας προστατεύσει».

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας, Λαλ Κρίσνα Αντβάνι, έφθασε χθες στο Σριναγκάρ για να συζητήσει τα γεγονότα και τις συνέπειές τους με τους τοπικούς πολιτικούς. Η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Οι ΗΠΑ, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, καταδίκασαν ως «φρικτή τρομοκρατική ενέργεια» την επίθεση, αποφεύγοντας πάντως να αναμειχθούν στην παρτίδα της απόδοσης ευθυνών, καθώς το Πακιστάν ίσως αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο της αντι-Αφγανικής τους εκστρατείας. Πάντως ο Πάουελ, μετά από συνάντησή του με τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών Τζασουάντ Σινχ, είπε πως «αυτό είναι ένα είδος τρομοκρατίας εναντίον του οποίου είμαστε ενωμένοι».

Το Πακιστάν, από την πλευρά του, διατυπώνει ισχυρές επιφυλάξεις για μια «εκστρατεία κατά των τρομοκρατών» στο Κασμίρ, τους οποίους δηλώνει ότι υποστηρίζει πολιτικά, αρνούμενο πάντως την ινδική κατηγορία ότι τους εξοπλίζει. Η Ινδία έχει κάνει λόγο για «σύνδεση» μεταξύ των αυτονομιστικών μουσουλμανικών οργανώσεων στο Κασμίρ και της Αλ Κα' έντα του Οσάμα μπιν Λάντεν, κάτι που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν «επιφυλακτικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ