Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
«Στενές και θερμές»

«Στενή και θερμή» χαρακτήρισε τη σχέση του με τον Ελληνα ομόλογό του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κ. Πάουελ, μετά τη συνάντηση που είχαν προχτές Τρίτη στην Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός υπουργός, είχε κάθε λόγο να πλέξει το εγκώμιο του Γ. Παπανδρέου, αφού η ελληνική κυβέρνηση έχει φροντίσει να ικανοποιήσει τις αμερικανικές απαιτήσεις πριν καν αυτές εκφραστούν και χωρίς ερωτήσεις.

Χαρακτηριστικό της στάσης που κρατά η ελληνική κυβέρνηση, είναι ότι αποδέχτηκε την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, στη συζήτηση που έγινε σε επίπεδο διπλωματών, πριν καν λάβει τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι Αμερικανοί ως αποδείξεις, ότι δέχτηκαν χτύπημα από έξω, και από την οργάνωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Τα στοιχεία αυτά, υποτίθεται, ότι τα διαβίβασε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Ο Γ. Παπανδρέου που βρέθηκε στην Ουάσιγκτον δε χρειάστηκε καμία απόδειξη και κανένα στοιχείο για να δώσει στους Αμερικανούς την αμέριστη συμπαράστασή του σε ό,τι κι αν αποφασίσουν να κάνουν. Αλλωστε, σε πρακτικό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση είχε προσφέρει κάθε τι που ήταν απαραίτητο για την επιχειρησιακή προετοιμασία και ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων.

Μετά τη συνάντηση ο Κ. Πάουελ δήλωσε ότι οι δεσμοί Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι πολύ στενοί και η προσωπική του σχέση με τον Ελληνα ομόλογό του ιδιαίτερα θερμή, και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την υποστήριξη της Ελλάδας. «Στηριζόμαστε στους Ελληνες φίλους μας» σημείωσε ο Κ. Πάουελ, και πρόσθεσε ότι η διεθνής συμμαχία που αναπτύσσεται δεν περιορίζεται μόνο στο στρατιωτικό επίπεδο, αλλά επεκτείνεται και στο οικονομικό και το διπλωματικό. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με κατανόηση την κατάσταση διότι, όπως είπε, έχει αντιμετωπίσει και η ίδια αυτού του είδους το πρόβλημα, και πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον κ. Παπανδρέου το θέμα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα μαθήματα από τη χειμερινή Ολυμπιάδα στο Σολτ Λέικ Σίτι των ΗΠΑ, το Φλεβάρη, θα αποβούν χρήσιμα και για την Αθήνα.

Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε την απόλυτη στήριξη της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ σημειώνοντας ότι οι αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας θα επικρατήσουν, και τόνισε ότι το θέμα της τρομοκρατίας δεν αφορά μια θρησκεία όπως το Ισλάμ, ούτε μόνο τις αραβικές χώρες, αλλά είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί διεθνή αντιμετώπιση.

Ο Γ. Παπανδρέου είχε νωρίτερα συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τη σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού προς τις ΗΠΑ, χαρακτήρισε δεδομένη τη συνεργασία της Ελλάδας, τόνισε ότι ήδη ανταλλάσσονται πληροφορίες για τον εντοπισμό υπόπτων και πρόσθεσε ότι πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση περιφερειακών διενέξεων. Από την πλευρά της, η Κ. Ράις ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για τη στήριξη της Ελλάδας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου έφθασε χτες αργά το βράδυ από την Ουάσιγκτον στη Νέα Υόρκη, και είχε στην Αρχιεπισκοπή συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Τον Γ. Παπανδρέου θα συνοδεύουν ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξ. Φίλων, ο γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη Δημ. Πλατής και στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής και ο υπουργός Εξωτερικών μετέβησαν με πλοιάριο για την περιοχή του «Σημείου Μηδέν» (Ground Zero). Ο αρχιεπίσκοπος τέλεσε ειδική δέηση στα ερείπια του ναού του Αγίου Νικολάου και ακολούθως θα περιηγηθούν τον τόπο της καταστροφής.

Στη συνέχεια ο υπουργός συναντήθηκε με το δήμαρχο Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι και με εκπροσώπους της ομογένειας.

.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ