Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Επιστροφή στις εχθροπραξίες;

Μια «μυστηριώδης» έκρηξη προκάλεσε το θάνατο μιας γυναίκας χτες στα Σκόπια

Associated Press

Μια «μυστηριώδης» έκρηξη προκάλεσε το θάνατο μιας γυναίκας χτες στα Σκόπια
ΣΚΟΠΙΑ.-

Η έκρηξη, χτες το απόγευμα, σε ένα αυτοκίνητο που κινούνταν σε κεντρική οδική αρτηρία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, από την οποία χάθηκε η ζωή μιας γυναίκας και τραυματίστηκε άλλος ένας επιβαίνων σε αυτό, απασχολούσε τις αρχές της χώρας: Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Αστυνομίας, η οποία έσπευσε στην περιοχή, δεν είχε ανακοινώσει έως χτες βράδυ αν επρόκειτο για βόμβα ή έκρηξη από άλλη αιτία.

Στο μεταξύ, η «ειρηνευτική διαδικασία» και η προώθηση της Συμφωνίας της Οχρίδας εξακολουθούσε να αποτελεί το πρώτιστο μέλημα της Δύσης. Οι δυτικοί διπλωμάτες «ανησυχούσαν» χτες από το σχέδιο των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας να ανακαταλάβουν τις περιοχές που εξακολουθούν να κατέχουν οι άνδρες του (επισήμως... αυτοδιαλυμένου) «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Λιούμπε Μπόσκοσκι, «από αύριο (σ.σ. σήμερα, Πέμπτη) οι δυνάμεις ασφαλείας, με ελαφρύ οπλισμό και μεικτές περιπολίες (ομάδες που θα αποτελούνται από Σλαβομακεδόνες και Αλβανούς) θα εισέλθουν στις περιφέρειες του Τέτοβου και των Σκοπίων».

Δυτικός διπλωμάτης, μιλώντας στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» υπό τον όρο της ανωνυμίας, εκτίμησε πως «μια πρόωρη επιστροφή των δυνάμεων ασφαλείας θα μπορούσε να αναστρέψει την ειρηνευτική διαδικασία».

Ο Μπόσκοσκι δηλώνει ότι η έναρξη της επιχείρησης είναι αναγκαία διότι υπάρχει «τεράστια πίεση από τους εσωτερικούς πρόσφυγες» να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Εκτιμά πως δε θα υπάρξουν προβλήματα με τους αντάρτες, αν και «μπορεί να μην εξελιχθούν όλα όπως σχεδιάζουμε».

Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Μαρκ Λάιτι, εξέφρασε σαφέστατα την αντίθεσή του στην κίνηση των αρχών: «Δεν έχουμε καμία συμφωνία γι' αυτό», είπε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Αλλος δυτικός διπλωμάτης επαναλάμβανε, μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς», πως «το γεύμα δεν είναι δωρεάν, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς θυσίες. (Η ειρήνη) δεν μπορεί να διαρκέσει αν οι Μακεδόνες δεν κάνουν όσα έχουν δεσμευτεί να κάνουν στη συμφωνία του Αυγούστου». Ο ίδιος - που δεν κατονομάζεται - είπε πως «το αίσθημα απογοήτευσης διεθνώς αυξάνεται». Ο Χαβιέ Σολάνα και ο Κρις Πάτεν, οι αξιωματούχοι της ΕΕ που φθάνουν αύριο στην ΠΓΔΜ, αναμένεται να πιέσουν προκειμένου να υπάρξει συνέχιση της διαδικασίας στο Κοινοβούλιο κι, επίσης, για να περάσει η γενική αμνηστία. «Είναι προφανές ότι η αμνηστία πρέπει να υπάρξει. Για χάρη της ειρήνης... είναι αναπόφευκτη. Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά στις ευαισθησίες του κοινού. Οι εκλογές είναι στον ορίζοντα (το Γενάρη)», έλεγε ο δυτικός διπλωμάτης.

Τα Σκόπια μοιάζουν να ανησυχούν ότι στόχος των Αλβανών αυτονομιστών είναι να ιδρύσουν ένα de facto μίνι κράτος υπό την προστασία των ΝΑΤΟικών, πράγμα που οι δυτικοί θα προσπαθήσουν να «διασκεδάσουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ