Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Στην 7η ΥΠΕ κινητοποιήθηκαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ΠαΓΝΗ
Στην 7η ΥΠΕ κινητοποιήθηκαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ΠαΓΝΗ
Η προσχηματική «κατανόηση» για το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά, που «όμως σκοντάφτει στις μνημονιακές δεσμεύσεις και στην οικονομική κρίση», ήταν η «καραμέλα» που άκουσαν οι εργαζόμενοι από τα διορισμένα κυβερνητικά στελέχη στις διοικήσεις νοσοκομείων, υγειονομικών περιφερειών, στον ΟΑΕΔ κι όπου αλλού αναπτύχθηκαν χτες πολύμορφες δράσεις, στο πλαίσιο της παναττικής τρίωρης στάσης εργασίας για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και της 24ωρης απεργίας για το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων που εργάζεται με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί να «κουκουλώσει» το γεγονός ότι, συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων της, εφαρμόζει τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ για παραπέρα χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας και τη γιγάντωση της «ελαστικής απασχόλησης».

Αντιμέτωποι με απολύσεις επικουρικοί και συμβασιούχοι

Στα δημόσια νοσοκομεία, οι συνέπειες της «ευέλικτης εργασίας» για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς είναι πλέον παραπάνω από ορατές. Εκατοντάδες επικουρικοί γιατροί κι άλλοι συμβασιούχοι είναι απλήρωτοι. Μέχρι το τέλος του 2018 αναμένεται να έχουν απολυθεί περίπου 15.000 εργαζόμενοι από τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018 φέρνει νέο «τσεκούρι» της κρατικής χρηματοδότησης κατά 363 εκατ. ευρώ.

Ηδη χτες κλήθηκαν δύο εργαζόμενες επικουρικές από το στρατιωτικό νοσοκομείο «251 Αεροπορίας» να υπογράψουν την απόλυσή τους, ενώ τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν άλλοι 37 εργαζόμενοι από τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Τον ερχόμενο μήνα θα απολυθούν 3 εργαζόμενοι (νοσηλευτές) συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ από το Νοσοκομείο Πρέβεζας, ενώ αναμένεται να μείνουν άνεργοι άλλοι 35 εργαζόμενοι συμβασιούχοι που δουλεύουν στο νοσοκομείο. Τη μονιμοποίησή τους απαίτησαν ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας, τα Σωματεία ΟΤΑ και Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νομού και συνταξιούχοι κατά τη διάρκεια διαδοχικών παραστάσεων διαμαρτυρίας που έγιναν χτες στις διοικήσεις του ΟΑΕΔ και του νοσοκομείου.

Παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων του ΠαΓΝΗ, με την παρουσία επικουρικών εργαζομένων, συμβασιούχων με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και εργαζομένων με μπλοκάκι από την Παιδοψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου. Μόνο στο ΠαΓΝΗ δουλεύουν 300 εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ συνολικά στα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης είναι 800.

Κινητοποίηση έγινε και στο υπουργείο Υγείας, όπου επικράτησε ένταση μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και εργαζομένων.

Τέλος, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» καλεί σε σύσκεψη τους επικουρικούς και τους συμβασιούχους ΟΑΕΔ όλων των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής, τη Δευτέρα 4/12, στις 4.30 μ.μ., για να αποφασίσουν από κοινού την παραπέρα δράση τους.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org