Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ημερίδα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων

Ημερίδα - εκδήλωση με θέμα «Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο», οργανώνει αύριο, Παρασκευή, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, από τις 18.00 έως τις 21.15, στην αίθουσα εκδηλώσεών του. Σκοπός της ημερίδας είναι να αναδειχτούν η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και οι επιπτώσεις τους στην υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς και η ανάγκη οργάνωσης της δράσης του εργατικού κινήματος για το θέμα αυτό.

Εισηγήσεις θα κάνουν οι: Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ, Εύη Γεωργιάδου, μηχανικός ασφάλειας, μέλος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Χρήστος Παπάζογλου, γιατρός εργασίας, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Το ΕΚΛ καλεί όλα τα ΔΣ των Σωματείων, τις Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας και κάθε εργαζόμενο να παραβρεθούν και να συμμετάσχουν ενεργά στη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Στην ανακοίνωση - πρόσκληση επισημαίνει: «Η απουσία μέτρων ασφάλειας στους περισσότερους χώρους δουλειάς, η εντατικοποίηση, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η εργασιακή ανασφάλεια οδηγούν καθημερινά σε εργατικά ατυχήματα, ορισμένα θανατηφόρα. Στο νομό Λάρισας, το 2016 καταγράφηκαν 111 εργατικά ατυχήματα (1 θανατηφόρο), μέχρι 20/11/17 καταγράφηκαν άλλα 111 (4 θανατηφόρα), ενώ αρκετά δεν δηλώνονται υπό τον φόβο της απόλυσης (...) Αυτή η κατάσταση συνδέεται με τη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ - ΔΝΤ - επιχειρηματικών ομίλων, που θυσιάζουν εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή την κατάσταση! Απαιτούμε ουσιαστική προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας!».

Παράσταση διαμαρτυρίας για την ανεργία

Χτες επίσης, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργάνωσε παράσταση διαμαρτυρίας για την ανεργία στην Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ. Αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΕΚΛ συναντήθηκε με την περιφερειακή διευθύντρια, στην οποία επέδωσε υπόμνημα με τις διεκδικήσεις του για τα ζητήματα της ανεργίας, ζητώντας να το μεταβιβάσει στα κεντρικά του ΟΑΕΔ και στο υπουργείο Εργασίας.

Οπως επισημαίνει το ΕΚΛ, σε αντίθεση με όσα λέει η κυβέρνηση περί μείωσης της ανεργίας, στο νομό Λάρισας πάνω από 23.000 είναι οι άνεργοι καταγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, ενώ πολλές χιλιάδες ακόμα είναι αυτοί που πραγματοποιούν ελάχιστα ημερομίσθια σε ετήσια βάση ή εργάζονται με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Ταυτόχρονα, πάνω από 6.000 υπολογίζονται οι εργαζόμενοι στο νομό Λάρισας που παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες και πολλοί απ' αυτούς στο τέλος μένουν άνεργοι, χωρίς να πληρωθούν ποτέ τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις απόλυσης, καθώς οι επιχειρήσεις δηλώνουν πτώχευση.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org