Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Πολύμηνος δίκαιος αγώνας για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας

Απέναντι στη συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, παλιάς και νέας, οι εργαζόμενοι της «Καρυπίδης» ξεκαθαρίζουν ότι δεν κάνουν πίσω μέχρι να δικαιωθούν

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων της «Καρυπίδης» έξω από κατάστημα της «Market In» στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων της «Καρυπίδης» έξω από κατάστημα της «Market In» στη Θεσσαλονίκη
Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης») από το 2012 βρίσκονται σε ένα διαρκή αγώνα για την καταβολή των δεδουλευμένων τους, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Απέναντί τους έχουν την εργοδοσία, παλιά και νέα, την κυβέρνηση, το αστικό κράτος και όλους τους μηχανισμούς του.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν ήδη από το 2012, με την προηγούμενη εργοδοσία, την επιχείρηση «Αρβανιτίδης» και κλιμακώθηκαν τα επόμενα χρόνια, με καθυστερήσεις στις πληρωμές, απολύσεις, προσπάθεια επιβολής ατομικών συμβάσεων με μειώσεις μισθών. Οι εργαζόμενοι στην επίθεση της εργοδοσίας απάντησαν με την οργάνωση του αγώνα τους και τη δημιουργία Πανελλαδικού Επιχειρησιακού Σωματείου.

Ακολούθησε η μεταβίβαση της επιχείρησης στην «Καρυπίδης» το 2014 και στη συνέχεια η συμφωνία της νέας εργοδοσίας προκειμένου να λειτουργήσει τα καταστήματα με το σήμα της «Μαρινόπουλος». Η καθυστέρηση των δεδουλευμένων ξεκίνησε από την άνοιξη του 2015 και μήνα με το μήνα αυξανόταν. Η εργοδοσία, ακολουθώντας τις συνήθεις πρακτικές, καθυστερούσε συστηματικά τη μισθοδοσία, έκλεινε καταστήματα και απέλυε, μετέθετε, τρομοκρατούσε και απειλούσε. Η απληρωσιά εντάθηκε μετά τη λύση της σύμβασης δικαιόχρησης με την «Καρυπίδης», σε συνέχεια της συμφωνίας «Μαρινόπουλου» - «Σκλαβενίτη».

Για να μπορέσει να «κουρέψει» τα χρέη της, κυρίως προς το ΙΚΑ και το Δημόσιο, και παίζοντας παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων, μαζί με τον «Μαρινόπουλο», η εταιρεία κατέθεσε αίτημα για υπαγωγή αρχικά στο άρθρο 99 (πτώχευση) και μετά στο 106β (εκκαθάριση εν λειτουργία). Ο «Μαρινόπουλος» δέχτηκε να «κουρέψει» τις οφειλές της «Καρυπίδης» και, λίγες μέρες αργότερα, έκανε και αυτός αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99! Είναι κι αυτό ένα δείγμα των συνεννοήσεων που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες, σε βάρος συνολικά των εργαζομένων...

Ο «Καρυπίδης» καλούσε τους εργαζόμενους να δείξουν ανοχή στην απληρωσιά, με την υπόσχεση ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Μέσα από παρεμβάσεις των εργαζομένων, προς το ΣΕΠΕ, τη Δικαιοσύνη και το υπουργείο Εργασίας, κατά καιρούς η εργοδοσία ανακοίνωνε χρονοδιαγράμματα πληρωμής των δεδουλευμένων που όμως δεν τηρούσε.

Στο μεταξύ, ορισμένα στελέχη των κατά τόπους ΣΕΠΕ καλούσαν τους εργαζόμενους να κάνουν υπομονή, να μην προχωρήσουν σε καταγγελίες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ενημέρωναν την εργοδοσία «καρφώνοντας» τους εργαζόμενους.

Από τον Απρίλη του 2016 και πιο μαζικά από το Μάη, η πλειοψηφία των εργαζομένων (περίπου 800) προχώρησε σε επίσχεση εργασίας.

Το Νοέμβρη του 2016 αποκαλύφθηκε το βρώμικο παιχνίδι που παιζόταν στις πλάτες των εργαζομένων και στόχευε στη διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών του λιανικού εμπορίου «Καρυπίδης» και «Market In», με το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με σχέδια για απολύσεις, μειώσεις μισθών και ατομικές συμβάσεις εργασίας. Στήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του υπουργείου, της επιχείρησης «Market In» και δικηγόροι μερίδας εργαζομένων. Εκεί έγινε γνωστό ότι η «Market In» θέλει να διατηρήσει μέρος των καταστημάτων και των εργαζομένων της επιχείρησης, με μειώσεις μισθών 20% και υπογραφή ατομικών συμβάσεων.

Το Δεκέμβρη του 2016 στήθηκαν φιέστες από την εργοδοσία σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Βέροια, Κατερίνη και αλλού, με στόχο την παγίδευση των εργαζομένων στα σχέδια των επιχειρηματιών. Σε αυτές παρουσιάστηκε η εκβιαστική πρόταση, η οποία περιελάμβανε: «Κούρεμα» κατά 50% των δεδουλευμένων που τους οφείλει, υπογραφή ατομικής σύμβασης με μείωση μισθών 20% και μαζικές απολύσεις για μείωση του προσωπικού από 1.400 σε 1.000 εργαζόμενους. Στις συναντήσεις αυτές, εκπρόσωποι της «Καρυπίδης» και της «Market In» από κοινού ενημέρωναν τους εργαζόμενους για το σχέδιο σφαγής μισθών και δικαιωμάτων. Λίγες μέρες αργότερα απέσυραν την πρότασή τους, μετά την καθολική άρνηση των εργαζομένων.

Στο μεταξύ, ήδη η «Market In» είχε αρχίσει να υπογράφει συμβόλαια με ιδιοκτήτες ακινήτων που στεγάζονται καταστήματα της «Καρυπίδης», έχοντας εξοφλήσει χρέη για μισθώματα. Και στη συνέχεια, μέχρι και σήμερα άρχισε να τα στήνει και να τα λειτουργεί χωρίς όμως τους εργαζόμενους της «Καρυπίδης», τσαλαπατώντας το ΠΔ 178/2002 που αφορά στην προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και πάλι στήριξε την εργοδοσία στέλνοντας αστυνομία και ΜΑΤ, έξω από καταστήματα του «Καρυπίδη», προκειμένου να διευκολύνει τη μεταφορά εμπορευμάτων και εξοπλισμού προς όφελος των διαδόχων επιχειρήσεων.

Το υπουργείο και πάλι με τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς δεν κούνησε δαχτυλάκι για την προστασία των εργαζομένων, αντίθετα άρχισε να δείχνει στους εργαζόμενους το δρόμο της απόλυσης για να έχουν, λέει, ένα ελάχιστο εισόδημα μέσω του επιδόματος ανεργίας...

Απέναντι σε αυτήν τη συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης - εργοδοτών, οι εργαζόμενοι της «Καρυπίδης», συσπειρωμένοι στο Πανελλαδικό Σωματείο τους, δηλώνουν ότι δεν κάνουν πίσω μέχρι να δικαιωθεί ο πολύμηνος αγώνας τους, για τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται από το Φλεβάρη του 2016, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και για άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των οικογενειών τους.

Το σωματείο, παράλληλα με κινητοποιήσεις σε υπουργεία, εργοδοσία, ΟΑΕΔ, καταγράφει τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι εξαιτίας της πολύμηνης απληρωσιάς και οργανώνει παρεμβάσεις, μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές, σε ΔΕΗ, ΕΥΑΘ και τράπεζες, μέσα από τις οποίες απαιτεί να μη γίνουν διακοπές ρεύματος, νερού, αλλά και κατασχέσεις.

Οι εργαζόμενοι στο πλευρό τους όλους αυτούς τους μήνες είχαν τους εργαζόμενους άλλων κλάδων, καθώς εκφράστηκε πολύμορφα η αλληλεγγύη και η στήριξη του αγώνα τους από σωματεία και εργαζόμενους, ενώ κυκλοφόρησε και κουπόνι ενίσχυσης από το ΠΑΜΕ και το Πανελλαδικό Σωματείο τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ