Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Τα σωματεία δεν ευθύνονται για το χρέος της ΕΔΟΘ προς τον ΟΑΣΘ

Ανακοίνωση - τοποθέτηση για το θέμα που προέκυψε σχετικά με τα χρωστούμενα της Ενωσης για μηνιαίες κάρτες

Το ποσό των 120.000 ευρώ απαιτεί ο ΟΑΣΘ από την Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), για χρέος που έχει προκύψει από τη διαχείριση των μηνιαίων καρτών του Οργανισμού. Τα χρήματα δεν αποδόθηκαν στον ΟΑΣΘ από το 2012 έως και το 2017, αν και τα μέλη των σωματείων πλήρωναν κανονικά.

Η απαίτηση του ΟΑΣΘ έγινε γνωστή στα μέλη της ΕΕ της ΕΔΟΘ στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη και μετά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τη μεριά της ΕΔΟΘ σε κινήσεις λογαριασμών και στοιχείων του ΟΑΣΘ, το χρέος επιβεβαιώθηκε. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος ή κάποιοι πήραν κάρτες από τον ΟΑΣΘ και δεν απέδωσαν τα χρήματα που καταβλήθηκαν από τους εργαζόμενους.

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία», στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΕΔΟΘ που συζήτησε το θέμα, ξεκαθάρισε ότι «σε καμία περίπτωση το χρέος δεν πρέπει να φορτωθεί στην ΕΔΟΘ και να πληρωθεί από τα σωματεία - μέλη της. Πρέπει αυτοί που είχαν τη διαχείριση των καρτών του ΟΑΣΘ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και το ίδιο πρέπει να πράξουν και οι παρατάξεις τους».

Η ΔΑΣ στην ΕΔΟΘ καταγγέλλει τα εκφυλιστικά φαινόμενα και καλεί τους εργαζόμενους να απομονώσουν αυτούς που τα προκαλούν, να γυρίσουν την πλάτη στον κυβερνητικό συνδικαλισμό και τις παρατάξεις του, να συμπορευτούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Τα χρήματα για τις κάρτες του ΟΑΣΘ δεν έχουν καμία σχέση με το ταμείο της ΕΔΟΘ. Δεν εμπίπτουν δηλαδή στους οικονομικούς απολογισμούς και στον έλεγχο που γίνεται. Ως εκ τούτου, αυτοί που τα διαχειρίζονταν, δεν ελέγχθηκαν ποτέ από εκλεγμένα όργανα της ΕΔΟΘ. Αυτό που όλοι γνωρίζαμε, είναι ότι τα σωματεία παρέδιδαν χρήματα από τα μέλη τους και έπαιρναν τις κάρτες από την ΕΔΟΘ. Καμία καταγγελία δεν υπήρξε μέχρι σήμερα ότι κάποιοι δεν πήραν κάρτες.

Μέχρι τον φετινό Σεπτέμβρη κανένα θέμα σε σχέση με τις κάρτες του ΟΑΣΘ δεν συζητήθηκε στην ΕΕ ή το ΓΣ της ΕΔΟΘ ούτε υπήρξε κάποια ενημέρωση για το πρόβλημα από το προεδρείο της ΕΔΟΘ ή τον ΟΑΣΘ. Τη διαχείριση των καρτών όλα αυτά τα χρόνια την είχαν συγκεκριμένα πρόσωπα του προεδρείου της ΕΔΟΘ (στο οποίο κανένα μέλος της παράταξής μας δεν συμμετείχε). Προεδρείο συγκροτούνταν από τις παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) και τους δορυφόρους τους. Τα πρόσωπα που είχαν τη διαχείριση των καρτών, φαίνονται σε διάφορα έγγραφα και καταθέσεις χρημάτων στο λογαριασμό του ΟΑΣΘ.

Οι συνάδελφοι της "Ενωτικής Αγωνιστικής Εκ-κίνησης" μπορεί τώρα σωστά να καταγγέλλουν, δεν πρέπει να ξεχνούν όμως ότι όλα αυτά τα χρόνια ήταν στο προεδρείο της ΕΔΟΘ, μαζί με τις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Κατείχαν τη θέση του γραμματέα και ήταν έτοιμοι να ξανασυγκροτήσουν προεδρείο με αυτούς που τώρα καταγγέλλουν - την ΠΑΣΚΕ - αλλά τους πρόλαβε το "σκάνδαλο", όπως γράφουν. Αξιοποιούν μάλιστα την αφορμή για να ευθυγραμμιστούν με την κυβέρνηση στην "επιχείρηση καθαρά χέρια" και στη δήθεν "εξυγίανση" του ΟΑΣΘ. Το τι πραγματικά συμβαίνει και ποια είναι η κατάσταση στον ΟΑΣΘ, το βιώνει ο λαός της πόλης καθημερινά.

Το χρέος λοιπόν δημιουργήθηκε γιατί κάποιος ή κάποιοι πήραν κάρτες από τον ΟΑΣΘ και δεν απέδωσαν τα χρήματα που καταβλήθηκαν από τους συναδέλφους. Πέρα από τις νομικές ή και ποινικές προεκτάσεις που έχει το θέμα, είναι και πολιτικό. Οταν σε διάφορα σωματεία και ομοσπονδίες, όπως η ΕΔΟΘ, όλες οι διαδικασίες είναι αδιαφανείς και μακριά από τους εργαζόμενους, όταν οι συναλλαγές και ο καβγάς μεταξύ των παρατάξεων της πλειοψηφίας είναι πώς θα μοιραστούν οι καρέκλες και δεν γίνεται καμία ουσιαστική συζήτηση για την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων και για τα προβλήματα που τους αφορούν, όταν συνδικαλιστικά όργανα χρησιμοποιούνται ως μέσο για το ατομικό βόλεμα και την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών, επόμενο είναι να υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα. Η σαπίλα του κυβερνητικού συνδικαλισμού σε όλο της το μεγαλείο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ