Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Συστηματική η κλιμάκωση της κρατικής καταστολής

Το χτεσινό απαράδεκτο αστυνομικό χτύπημα στα Γιάννενα δεν είναι το πρώτο σε βάρος των εργαζομένων της «Καρυπίδης», καθώς για την υπηρέτηση των αντεργατικών εργοδοτικών σχεδιασμών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «φροντίζει» για τη συστηματική ένταση της κρατικής καταστολής.

Πριν από ένα μήνα, στην κινητοποίηση που είχε γίνει στις 26/10 στο «Market In» στα Γιάννενα, η εργοδοσία προχώρησε σε κατάθεση μηνύσεων εναντίον συνδικαλιστών. Αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν γκλομπς και έριξαν κροτίδες εναντίον των συγκεντρωμένων, ενώ προχώρησαν και σε τρεις συλλήψεις συνδικαλιστών. Συνελήφθησαν τότε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, Νίκος Εξαρχος, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και ένα ακόμα μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.

Την περασμένη Κυριακή, στις 26/11, η αστυνομία προχώρησε ξανά σε δύο συλλήψεις εργαζομένων στον «Καρυπίδη» στα Γιάννενα, με τη διαδικασία του αυτόφωρου, ενώ με τον ίδιο τρόπο προσπάθησε να συλλάβει άλλους έξι, μεταξύ αυτών και την πρόεδρο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ύστερα από μηνύσεις που έκανε και πάλι η εργοδοσία της «Market In». Οι μηνύσεις της εργοδοσίας και η άμεση «ανταπόκριση» της αστυνομίας ήρθαν μετά από γλέντι αλληλεγγύης των εργαζομένων το Σάββατο έξω από το κατάστημα του «Market In» στα Γιάννενα, το οποίο αποτέλεσε μέρος των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον «Καρυπίδη».

Κρούσματα τρομοκράτησης των εργαζομένων είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και στη Θεσσαλονίκη, με τα ΜΑΤ να συνοδεύουν κάθε τους κινητοποίηση, στα καταστήματα του «Καρυπίδη» και τώρα της «Market In», αλλά και στις άλλες αγωνιστικές τους παρεμβάσεις. Επίσης, με προστασία των ΜΑΤ και αστυνομικών δυνάμεων προσπάθησαν να μεταφέρουν τον εξοπλισμό των καταστημάτων στην Περαία και στον Χορτιάτη.

...και οι προσπάθειες παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης

Η κρατική καταστολή πάει «πακέτο» και με τις υπόλοιπες προσπάθειες παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης από την πλευρά της εργοδοσίας.

Θυμίζουμε ότι το Φλεβάρη του 2012, η εργοδοσία της επιχείρησης «Αρβανιτίδης» (μετέπειτα «Καρυπίδης») είχε στήσει επιχείρηση παρακολούθησης των εργαζομένων, με στόχο την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής τους δράσης. Συγκεκριμένα, είχε στήσει μηχανισμό που κατέγραφε με κάμερα έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τους εργαζομένους που θα συμμετείχαν στη συνέλευση που είχε καλέσει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης για την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων της επιχείρησης, με τη δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου.

Οι εμπλεκόμενοι, ανάμεσά τους και οι δύο πρώην ιδιοκτήτες της επιχείρησης, Γιώργος και Χαρίλαος Αρβανιτίδης, είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα από Γ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης και χτες καταδικάστηκαν και πάλι από το Εφετείο Θεσσαλονίκης, όπου είχαν προσφύγει.

Αντίστοιχα, το 2015, η επιχείρηση «Καρυπίδης» επιχείρησε ωμή παρέμβαση στη λειτουργία του Πανελλαδικού Σωματείου των εργαζομένων, με στόχο να κερδίσει χρόνο για την υλοποίηση των σχεδιασμών της. Με αίτηση στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, είχε ζητήσει να ακυρωθεί η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και η διαδικασία των εκλογών για την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, δηλώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει το Διοικητικό Συμβούλιο και την Επιτροπή.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org