Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Κράτος και εργοδοσία να πληρώσουν για τον ΕΔΟΕΑΠ

Ανακοίνωση με αφορμή τη δημοσιοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για το Ταμείο

Από πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ
Από πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ
Σε οργάνωση και αγώνα, για ένα ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και παροχές για όλους, αντίστοιχες των σύγχρονων αναγκών, καλεί το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ με αφορμή τη δημοσιοποίηση της πρότασης για τον ΕΔΟΕΑΠ.

Σχολιάζοντας το «Σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για τον ΕΔΟΕΑΠ», το οποίο ετοίμασε η κυβέρνηση και εγκρίνει η εργοδοτική - κυβερνητική πλειοψηφία στις ενώσεις των εργαζομένων, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ σημειώνει πως «όλος ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός πανηγυρίζει από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το "Σχέδιο" γιατί ήρθε τάχα η σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ. Αντίστροφα, κατακεραυνώνει όσους έχουν αντίθετη γνώμη και εκθειάζει την τακτική της συνδιαλλαγής του, πρωταρχικά με την κυβέρνηση αλλά και με την εργοδοσία».

«Αλήθεια - ρωτά το ΠΑΜΕ - για ποια σωτηρία ποιου ΕΔΟΕΑΠ γίνεται λόγος; Και γιατί καμιά απ' όλες τις κυβερνητικές - εργοδοτικές συνδικαλιστικές δυνάμεις που πανηγυρίζουν, δε λέει κουβέντα για την τύχη των έως τώρα παροχών του Ταμείου σε εργαζόμενους συνταξιούχους, ανέργους;».

Τι προβλέπει το «Σχέδιο»

Το «Σχέδιο» για τον ΕΔΟΕΑΠ που συνέταξε η κυβέρνηση προβλέπει:

  • Αύξηση των εισφορών των εργαζομένων (2,55% για Υγεία, 3,5% για επικουρική σύνταξη και 1% για εφάπαξ) στο 7,05%, από 3% που ήταν έως τώρα.
  • Εργοδοτική εισφορά (4,55% για Υγεία, 3,5% για επικουρική σύνταξη) στο 8,05%.
  • Ειδικό πόρο 2% επί του τζίρου όλων των ΜΜΕ, εφημερίδων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και των διαδικτυακών μέσων.
  • Κόβονται από το εφάπαξ όσοι εργαζόμενοι ασφαλίζονται μετά το Σεπτέμβρη του 2016.
  • Οι συνταξιούχοι θα πληρώνουν εισφορά 5% που έως τώρα δεν πλήρωναν.
  • Οι άνεργοι δεν αναφέρονται στο «Σχέδιο» και άρα εμφανίζονται να μην έχουν κάλυψη σε καμιά από τις παροχές του Ταμείου.
  • Η ασφάλιση στον ΕΔΟΕΑΠ θα γίνεται σε ατομική μερίδα με ατομικό λογαριασμό, που σημαίνει ότι εγκαταλείπεται η αλληλεγγύη και ανοίγει ο δρόμος της λεγόμενης «ανταποδοτικότητας».
  • Ολοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί να ενταχθούν στον ΕΔΟΕΑΠ. Παρά τη θετική εξέλιξη, η ένταξή τους γίνεται στη βάση της εκτίμησης για αύξηση των εσόδων, ενώ θα έχουν τις ίδιες και χειρότερες παροχές με τους σημερινούς ασφαλισμένους.
  • Προβλέπεται χρονιάτικη αναλογιστική μελέτη ελέγχου εσόδων - εξόδων για να αναπροσαρμόζονται οι προϋπολογισμοί και να είναι «βιώσιμος» ο ΕΔΟΕΑΠ. Αυτό θα επιβάλλει μείωση εξόδων μέχρι να αντιστοιχιστούν με τα έσοδα (προϋπολογισμός), που προμηνύει νέες περικοπές παροχών από το Ταμείο.
  • Σπάει το ενιαίο στις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ, αφού καθορίζεται ποσοστό εσόδων για κάθε παροχή. Αρα, ανοίγει ο δρόμος ώστε εύκολα να μειώνονται όλες ή να καταργούνται κάποιες απ' αυτές.
  • Προτείνεται «κεφαλαιοποιητικό σύστημα» για αύξηση εσόδων, που προκαλεί νέους κινδύνους, καθώς υπάρχουν μεγάλες απώλειες για τα αποθεματικά των Ταμείων από τέτοιες «επενδύσεις».
  • Προβλέπει, τέλος, τη συμμετοχή των εργοδοτών στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ.
Οι διεκδικήσεις μας θα συνεχιστούν

«Το "Σχέδιο για τον ΕΔΟΕΑΠ" - υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ - είναι βαθιά αντεργατικό, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα κυβέρνησης και εργοδοσίας, που παζαρεύει με την κυβέρνηση, διεκδικώντας κι άλλα αντεργατικά μέτρα και ενισχύσεις, όπως π.χ. το τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες. Αλλωστε, εφημερίδες και κανάλια ανήκουν στους ίδιους επιχειρηματικούς ομίλους (...)».

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ καταλήγει: «Ανεξάρτητα από την τύχη του "Σχεδίου", ακόμη και αν ψηφιστεί, οι διεκδικήσεις μας θα συνεχιστούν. Αντικειμενικά, για όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους του κλάδου ένας δρόμος υπάρχει:

Συνεχής αγώνας για ένα ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και όλες τις άλλες παροχές για όλους, αντίστοιχες των αναγκών μας.

Που σημαίνει:

  • Εντελώς δωρεάν παροχές όλων των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους. Καμιά μείωση σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ για όλους.
  • Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία. Οι εισφορές τους να βρίσκονται στο ύψος που να πληρούν τουλάχιστον τις σημερινές παροχές (αν όχι ακόμη περισσότερες) σε Υγεία, σύνταξη, εφάπαξ.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, που θα συμβάλουν στην αύξηση των εσόδων του Ταμείου.
  • Να μην αυξηθούν οι εισφορές των εργαζομένων, αντίθετα να βαίνουν μειούμενες έως την κατάργησή τους.
  • Να μην τεθούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ οι άνεργοι.
  • Να επιστραφούν όλα τα "κλεμμένα" από το "κούρεμα" και όλα τα χρωστούμενα των εργοδοτών στο Ταμείο».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ