Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ενεργητική» πολιτική αναβάθμισης του ρόλου της αστικής τάξης στην περιοχή

Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε χτες στην Αθήνα η 2η Διεθνής Διάσκεψη για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, παρουσία εκπροσώπων κυβερνήσεων από χώρες της ΕΕ και του αραβικού κόσμου, προκαθημένων Εκκλησιών και θρησκειών. Μια πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σε μια ακόμα προσπάθεια της κυβέρνησης προς γεωστρατηγική αναβάθμιση του ρόλου της ντόπιας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, μέσα και από τη λεγόμενη «θρησκευτική διπλωματία».

Αλλωστε, στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, είχε σειρά διμερών συναντήσεων, όπως με τους ομολόγους του των Αιγύπτου, Κύπρου, Παλαιστίνης, Ουγγαρίας κ.ά., ενώ, όπως έλεγε ο ίδιος αργότερα, η Διάσκεψη είναι ένα από τα 14 σχήματα πολυμερούς περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας που έχει αναπτύξει με άλλες χώρες η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της «πολυδιάστατης», «ενεργητικής» εξωτερικής πολιτικής της.

Σε δηλώσεις του με το πέρας της Διάσκεψης, διευκρίνισε ότι στις διμερείς συναντήσεις ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογό του για τα πρόσφατα ταξίδια του στις ΗΠΑ και την Τουρκία, και αντάλλαξαν γνώμες για την παραπέρα πορεία του Κυπριακού. Ακόμα, ότι συζήτησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του την εξέλιξη του τριμερούς σχήματος συνεργασίας που έχουν στήσει με την Κύπρο για την προώθηση των μπίζνες σε Ενέργεια, Τουρισμό, διαμετακόμιση και άλλα κερδοφόρα πεδία, όπως στην ανοικοδόμηση της Συρίας.

Στο φόντο των συζητήσεων αυτών δεν περνά απαρατήρητο ότι προς ενίσχυση του άξονα Αθήνας - Καΐρου, βρίσκεται σε εξέλιξη και η διακλαδική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου, με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 5», που ολοκληρώνεται στις 4/11 και στο πλαίσιό της έχει συγκεντρωθεί πλήθος μέσων με μεγάλη ισχύ πυρός.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν και παρατηρητές από Κύπρο, Ιταλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ΗΠΑ, αντικατοπτρίζοντας το έντονο ενδιαφέρον και του αμερικανικού παράγοντα για τα τεκταινόμενα στην εν λόγω ζώνη. Αλλωστε, την πρώτη μέρα της Διάσκεψης στην Αθήνα παρακολούθησε αυτοπροσώπως ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ.

«Συντονισμένη δράση» από τη «διεθνή κοινότητα»

Προηγουμένως, ανοίγοντας τις χτεσινές εργασίες και σκιαγραφώντας το περίγραμμα της Διάσκεψης, ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, Σ. Σούκρι, περιέγραψε την αποφασιστικότητα (και) της κυβέρνησής του να στηρίξει την υλοποίηση σχεδιασμών στη Μέση Ανατολή με διάφορα προσχήματα, όπως την αντιμετώπιση του ISIS. Κάλεσε άλλωστε τη «διεθνή κοινότητα» να υιοθετήσει μια «ξεκάθαρη συντονισμένη στάση κατά της τρομοκρατίας», καθώς «καμιά χώρα δεν είναι ασφαλής...».

Σε ενεργοποίηση της «διεθνούς κοινότητας» κάλεσε και ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης, επικαλούμενος την αιχμαλωσία εκατοντάδων χιλιάδων γυναικόπαιδων από τους ισλαμιστές του ISIS.

Μεταξύ άλλων εκφράστηκαν και παράπονα για την εικόνα που προπαγανδίζεται από διάφορα κέντρα σε βάρος άλλων κρατών, στο πλαίσιο αντιθέσεων. Π.χ. ο εκπρόσωπος του Ιράν εμφανίστηκε ενοχλημένος για το γεγονός ότι δεν προβάλλεται διεθνώς η εικόνα θρησκευτικής ελευθερίας που, όπως είπε, υπάρχει στη χώρα του.

Δέσμευση και για άλλες «πρωτοβουλίες»

Η «Διακήρυξη» που υιοθετήθηκε από τους συμμετέχοντες τονίζει τον «ενεργό» ρόλο που μπορούν να παίξουν οι λεγόμενοι θρησκευτικοί ηγέτες στην «επανεισδοχή» ξεριζωμένων στις χώρες καταγωγής τους, ζήτημα που καίει μια σειρά από χώρες της λεγόμενης Δύσης. Σε άλλο σημείο, που επιδέχεται πολλών αναγνώσεων, παρουσιάζεται ως πρόβλημα το ότι η «απουσία αρχών, συμπεριλαμβανομένων και θρησκευτικών, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα κενά εξουσίας, όπου αρνητικές τάσεις, όπως η ριζοσπαστικοποίηση, μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος».

Κλείνοντας ο Ελληνας ΥΠΕΞ τις εργασίες έθεσε προς συμφωνία με τους λοιπούς συμμετέχοντες όσα συζήτησαν (ανθρώπινα δικαιώματα, προστασία πολιτισμών κ.λπ.) να τα προωθήσουν για παραπέρα συζήτηση σε ΟΗΕ και ΕΕ και όποιο κράτος ή θεσμός θέλει να συμμετάσχει στην επόμενη Διάσκεψη, τον Οκτώβρη 2019, να το δεχτούν. Τέλος, να αναληφθούν κι άλλες «πρωτοβουλίες» πάνω στα ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών, διαθρησκειακού διαλόγου και πολιτισμού.

  • Στο μεταξύ, χτες, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, είχε διαδοχικές συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι, της Παλαιστίνης, Ριάντ Μαλκί, καθώς και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Βαρθολομαίο, οι οποίοι βρέθηκαν στην Αθήνα στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στη Διεθνή Διάσκεψη.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε Κύπρο και Αίγυπτο(15/9/2018)
Παζάρια και εντάσεις γύρω από το μεγάλο αιθιοπικό φράγμα(28/12/2017)
Αναβαθμισμένο ρόλο στην ιμπεριαλιστική δράση διεκδικεί η κυβέρνηση(7/9/2016)
Συνεχίζει στις ίδιες ράγες των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών(21/2/2015)
Ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ(27/9/2013)
Το «πολυάσχολο» Στέιτ Ντιπάρτμεντ...(23/12/2003)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org