Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12861

ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ - 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Από σήμερα η 19η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Συμμετέχει αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της, Δημήτρη Κουτσούμπα


ΣΕΛ.  3
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2018
Ενσωματώνει προβλέψεις για «υπεραπόδοση» της αντιλαϊκής πολιτικής

Παρεμβάσεις βουλευτών του ΚΚΕ κατά τη χτεσινή συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής


ΣΕΛ.  4

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη για το λαό τα σενάρια της «επόμενης μέρας»

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να απαντήσουν με ένταση της πάλης και μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 9 Νοέμβρη

  • Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους «θεσμούς» τίθεται η «επόμενη μέρα» για το κεφάλαιο, μετά το τυπικό τέλος του 3ου μνημονίου και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας.
  • Ανεξάρτητα από το τι θα διαδεχτεί το μνημόνιο, η αποκατάσταση της «πιστοληπτικής αξιοπιστίας» και η παραπέρα διευθέτηση του χρέους απαιτούν την ολόπλευρη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και την προσθήκη νέων, με «μνημόνια διαρκείας».
  • Ηδη, για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018, «τρέχουν» η νέα περικοπή στις συντάξεις από το 2019 και η παραπέρα καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου, από το 2020. Σ' αυτά προστίθεται ο στόχος για αιματηρά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060!

ΣΕΛ.  5,    11

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιλαϊκά από χέρι

Τα σενάρια για το πώς θα στηριχτεί η εγχώρια οικονομία, για να βγει στις καπιταλιστικές «αγορές» του χρήματος μετά το τέλος του τρέχοντος μνημονίου, απασχολούν τα αστικά επιτελεία, την ώρα που τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» της τρίτης «αξιολόγησης» κλείνουν με ρυθμούς «πολυβόλου» από την κυβέρνηση.

Στην πραγματικότητα, όλα τα σενάρια και οι πιθανοί συνδυασμοί που βάζουν πάνω στο τραπέζι, είναι από χέρι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και ως τέτοια πρέπει να τα κρίνει και να τα απορρίψει ο λαός.

Για παράδειγμα, κυβέρνηση και «θεσμοί» ξορκίζουν στα λόγια το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία για ένα νέο μνημόνιο, στην πραγματικότητα όμως το μνημόνιο της επόμενης μέρας έχει ήδη συμφωνηθεί.

Πρόκειται για τα μέτρα που ψηφίστηκαν σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό για το 2018 και 2019, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθουν ακόμα νωρίτερα, σε περίπτωση που δεν πιάνονται οι αντιλαϊκοί στόχοι, όπως και η συμφωνία για τα ματωμένα πλεονάσματα έως το 2060.

Ολα αυτά, πλάι στις υπόλοιπες μνημονιακές δεσμεύσεις, το πλαίσιο των αντεργατικών νόμων που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια και επεκτείνεται επί ΣΥΡΙΖΑ. Αρα, «το μνημόνιο πέθανε, ζήτω το μνημόνιο!».

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, τα «μνημόνια διαρκείας» της ΕΕ, τα «ευρωπαϊκά εξάμηνα» κ.ο.κ., που ισχύουν για όλα τα κράτη - μέλη, είτε βρίσκονται σε πρόγραμμα είτε όχι.

Το δεύτερο σενάριο που διακινείται είναι αυτό της λεγόμενης «καθαρής εξόδου», την οποία όμως θεωρούν εξίσου απίθανη τα αστικά επιτελεία, εξαιτίας της «αναιμικής» και «επίφοβης» ανάκαμψης και των λεγόμενων «δομικών αδυναμιών» της καπιταλιστικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, ούτε απ' αυτή έχει να περιμένει κάτι ο λαός.

Καθόλου τυχαία, μάλιστα, τα αστικά επιτελεία προετοιμάζουν το έδαφος για μελλοντική έξοδο στις «αγορές», λέγοντας πως αυτές «αξιολογούν αυστηρότερα απ' ό,τι οι θεσμοί», που σημαίνει θυσίες δίχως τέλος για το λαό, προκειμένου να μπορεί το κράτος να δανείζεται απρόσκοπτα για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Το τρίτο σενάριο είναι να διαμορφωθεί μια «πιστοληπτική γραμμή», ένα απόθεμα διαθέσιμο για να στηρίξει το στόχο της «εξόδου» στις αγορές. Αυτό το έργο το έχει ξαναδεί ο λαός το 2014, με τα περιβόητα «mail Χαρδούβελη» και όλες τις υπόλοιπες δεσμεύσεις που αναλάμβανε η τότε κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Οι όποιες «διευκολύνσεις» συνοδεύουν μια τέτοια λύση για το κεφάλαιο, με τη μία ή την άλλη μορφή, στο «δελτίο παραλαβής» έχουν απαραιτήτως νέες αντιλαϊκές «ρήτρες».

Ανάλογες δεσμεύσεις συνοδεύουν και τα κάθε λογής «υβριδικά σενάρια», όπως εκείνο που ακούγεται σαν «αντίστροφο μνημόνιο» και προβλέπει την εφαρμογή αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων με «αντάλλαγμα» μέτρα για την ελάφρυνση του κρατικού χρέους. Και σ' αυτό το σενάριο περιέχονται οι ίδιοι εκβιασμοί που συνόδευαν τα εκάστοτε μνημόνια, με αλλαγμένο μόνο το «καρότο» για το λαό, που αντί για την καταβολή μιας κάποιας δόσης από τον ESM, θα υποβάλλεται σε θυσίες για τη διευθέτηση του χρέους.

Οι όποιοι ρυθμοί ανάκαμψης θεμελιώνονται πάνω στην ένταση της εκμετάλλευσης και στη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο, σε ένα περιβάλλον που τα αστικά επιτελεία περιγράφουν ως «ασταθές» και «επίφοβο». Καμιά σχέση επομένως δεν έχουν αυτά τα σενάρια με τα λαϊκά συμφέροντα και τις ανάγκες. Ο δρόμος για την ικανοποίησή τους μπορεί να ανοίξει μόνο σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του, τους στόχους του, την ίδια την εξουσία του.


ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Μαζική Γενική Συνέλευση για τα επόμενα βήματα στη μάχη της Σύμβασης

Οι εργαζόμενοι ενέκριναν το σχέδιο της Συλλογικής Σύμβασης που διαπραγματεύεται με την εργοδοσία το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Νομού Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.


ΣΕΛ.  12


ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Θρασύδειλη εγκληματική επίθεση έξω από το Εφετείο

ΚΚΕ: Σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για την ανενόχλητη δράση των χρυσαυγίτικων και άλλων φασιστικών συμμοριών. Να συλληφθούν άμεσα και να τιμωρηθούν οι δράστες.


ΣΕΛ.  6
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αρση των περιορισμών σε αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές

ΣΕΛ.  17
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Νέες κινητοποιήσεις για την προστασία της λαϊκής κατοικίας

ΣΕΛ.  11
1η ΕΚΘΕΣΗ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ»
Συμπλήρωμα στις «αναπτυξιακές» φιέστες της κυβέρνησης

ΣΕΛ.  3
ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Αναλαμβάνει ΝΑΤΟικούς ρόλους στο Μαυροβούνιο

ΣΕΛ.  6


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org