Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Κλείνουν στα γρήγορα αντιλαϊκές «εκκρεμότητες» και «προαπαιτούμενα»

«Οι εισηγήσεις είναι ενθαρρυντικές και το πνεύμα εργασίας θετικό», υπογράμμισε χτες υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, αναφορικά με τις διεργασίες για το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης», δηλώνοντας «αισιόδοξος» για το κλείσιμο της συμφωνίας καταρχήν σε «τεχνικό επίπεδο», «πριν από το τέλος του έτους στη βάση της εφαρμογής ενός σημαντικού αριθμού προαπαιτούμενων». Ο ίδιος αξιωματούχος, δείχνοντας «κατανόηση» προς την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τον όγκο των νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων που έχει να διεκπεραιώσει στο προσεχές διάστημα, σημείωσε ακόμη ότι η 3η «αξιολόγηση» θα κλείσει αργότερα, καθώς η εφαρμογή κάποιων προαπαιτούμενων έχει συχνά «νομικές ή διοικητικές δυσκολίες».

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η συζήτηση κυβέρνησης και «θεσμών» σε ό,τι αφορά το ζήτημα του λεγόμενου δημοσιονομικού κενού στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, και βέβαια η συμπλήρωσή του με «συνοδευτικά» αντιλαϊκά μέτρα, μετατίθεται για το Α' τρίμηνο του 2018, στο πλαίσιο της επόμενης «αξιολόγησης», σε μια εξέλιξη που σε κάθε περίπτωση έρχεται να διευκολύνει την κυβέρνηση στη διαχείριση των προαπαιτούμενων που προβλέπονται σε αυτήν τη φάση.

Να σημειωθεί ότι η πορεία της «αξιολόγησης» θα συζητηθεί στο πλαίσιο της προσεχούς συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, στις 6 Νοέμβρη, η ατζέντα του οποίου περιλαμβάνει και το ζήτημα της «τραπεζικής ένωσης» στην Ευρωζώνη, καθώς και τις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για «έγκαιρο κλείσιμο» της «αξιολόγησης», ενώ αναφορικά με τις τρέχουσες εκκρεμότητες εστίασε στην Ενέργεια και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Στο «ακέραιο» η είσπραξη των αντιλαϊκών φόρων

«Σωρευτικά και στο ακέραιο» θα πρέπει να επιτευχθούν οι «ποσοτικοί στόχοι» σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση της μάζας των κάθε είδους φόρων, όπως αυτοί προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, με αποδέκτη τον διοικητή και τις υπηρεσίες της «Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» (ΑΑΔΕ). Να σημειωθεί ότι η εν λόγω Υπουργική Απόφαση συγκαταλέγεται στα προαπαιτούμενα της 3ης «αξιολόγησης» και, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «μέτρο σύγκρισης» για την επίτευξη των στόχων «συμφωνείται ότι αποτελούν τα μεγέθη που θα περιληφθούν στο Οριστικό Δελτίο Εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού», το οποίο αναμένεται να εξεταστεί από τη Γιούροστατ τον Απρίλη του 2018.

Σε αυτό το φόντο, οι εκβιασμοί και οι κατασχέσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού απέναντι σε λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να σηκώσουν τους δυσβάστακτους φόρους και τα άλλα χαράτσια θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στη διάρκεια των επόμενων μηνών. Να σημειωθεί ότι η προθεσμία για τη δεύτερη δόση από τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ έληγε χτες, ενώ το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να εισπράξει από αυτή ποσά ύψους 630 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα, στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων κυβέρνησης και κουαρτέτου βρίσκεται το ζήτημα του βαθμού είσπραξης της μάζας των αντιλαϊκών φόρων. Επιπλέον, από 1/1/2018 η καθυστέρηση αποπληρωμής έστω και για μία μέρα συνεπάγεται την αποβολή του φορολογούμενου από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ενώ το σύνολο της οφειλής θα γίνεται απαιτητό. Σε αυτό το φόντο, η ΑΑΔΕ προχωρά το σχεδιασμό για την αναβάθμιση και τον επανασχεδιασμό του ηλεκτρονικού συστήματος «Taxis»...

Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω έρχονται λίγες μέρες μετά τις ...«πληροφορίες» που διέδιδαν κυβερνητικές «πηγές» τάχα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, και μάλιστα με «χάρισμα» των 2 τελευταίων δόσεων.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org