Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Απάντηση στη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας για την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Στις 30 Οκτώβρη του 1944, ο ΕΛΑΣ απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη από τους Γερμανούς και τα Τάγματα Ασφαλείας. Σήμερα, 73 χρόνια μετά, μέσα από επίσημες εκδηλώσεις και τηλεοπτικές εκπομπές, στο όνομα των «ίσων αποστάσεων», εξισώνονται οι θύτες και τα θύματα.

Αποκαθιστώντας την ιστορική αλήθεια, αλλά και τιμώντας τους ηρωικούς αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, που στις 30 Οκτώβρη του 1944 μπήκαν νικητές στην πόλη της Θεσσαλονίκης, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωσή της:

«Στη διάρκεια της Κατοχής, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και τα όργανά τους προσπαθούσαν να σπείρουν στη λαϊκή συνείδηση την ηττοπάθεια, τη "φρονιμάδα". Να πείσουν το λαό ότι οι χιτλερικές στρατιές ήταν αήττητες, πως η αναμέτρηση μαζί τους ισοδυναμούσε με τρέλα.

Σήμερα, προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι οι κρίσεις, η φτώχεια, οι πόλεμοι και η προσφυγιά είναι φυσικά φαινόμενα, ότι η συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι μονόδρομος, ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για το λαό. Μας καλούν να στρατευτούμε πίσω από τις "εθνικές επιλογές", όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη για να έρθει η καπιταλιστική ανάπτυξη, που θα πατήσει πάνω στο πετσόκομμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, με τις πρόσφατες συμφωνίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη συναίνεση και των υπόλοιπων κομμάτων, εμπλέκουν τη χώρα μας ακόμα βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Από την απελευθέρωση και μέχρι σήμερα, στο όνομα της αντικειμενικότητας της Ιστορίας και των "ίσων αποστάσεων", εξισώνονται οι θύτες και τα θύματα. Αυτοί που έδωσαν και τη ζωή τους για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, μνημονεύονται μαζί μ' αυτούς που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές, με τους δοσίλογους και τους ταγματασφαλίτες που συνόδευσαν το γερμανικό στρατό μέχρι τα σύνορα της χώρας κατά την αποχώρησή του και που στη συνέχεια στάθηκαν πάλι απέναντι από το λαό, συνεργαζόμενοι με τους Αγγλους και Αμερικάνους ιμπεριαλιστές.

Η ιστορική αλήθεια είναι όμως μία και έχει γραφτεί στη μνήμη του λαού. Τη Θεσσαλονίκη την απελευθέρωσε από τους Γερμανούς και τα Τάγματα Ασφαλείας το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Αυτή η αλήθεια δεν πρόκειται να διαγραφεί, όσο και να προσπαθούν τα αστικά επιτελεία και οι διάφορες πληρωμένες γραφίδες τους.

Η Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, η πάλη του ελληνικού λαού ενάντια στη φασιστική τριπλή κατοχή, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ, αποτελεί πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων, ιδιαίτερα σήμερα, που η Ιστορία ξαναγράφεται με προμετωπίδα τον αντικομμουνισμό, που οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων.

Πιστοποιεί ότι οι λαοί μπορούν να νικήσουν, οργανωμένοι, αποφασισμένοι, μαχητικοί. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας οργάνωσε και οργανώνει, ενέπνευσε και εμπνέει τους εργάτες, τη νεολαία, το λαό και τους οδηγεί σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτήν την προοπτική. Ετσι έγινε τότε, έτσι θα ξαναγίνει αύριο, όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να χαθεί στο βάθος του ιστορικού χρόνου η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, οι πόλεμοι και όλα τα εγκλήματα που εκπορεύονται από τη συνθήκη αυτή».

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας

Με ανακοίνωσή της η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας σημειώνει ότι «τους ναζί κατακτητές έδιωξε η πάλη του λαού μας κάτω από την καθοδήγηση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, με πρωτοπόρο ρόλο του ΚΚΕ» και υπενθυμίζει τη δράση των μονάδων του ΕΛΑΣ που περικύκλωσαν και απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη.

Επίσης σχολιάζει εκδηλώσεις και τηλεοπτικές εκπομπές, που φτάνουν στο σημείο να εξισώνουν τη δράση του ΕΛΑΣ με τον ανύπαρκτο στη Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία ΕΔΕΣ, τιμώντας τους μάλιστα και σαν αντιστασιακούς.

Τονίζει τέλος την ανάγκη ο λαός να δώσει μαχητική απάντηση στη διαστρέβλωση της Ιστορίας, την οποία επιχειρεί και ο δήμος Θεσσαλονίκης, με την έκθεση αρχειακού υλικού που διοργάνωσε για την Απελευθέρωση της πόλης.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org