Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Συνεχίζει με τη διερεύνηση της υπόθεσης του ΚΕΕΛΠΝΟ

Στον τρίτο κύκλο, αυτόν που αφορά την υπόθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μπήκε από χτες η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας την περίοδο 1997 - 2014.

Αυτό που καλείται να εξετάσει η Επιτροπή στην προκειμένη περίπτωση είναι τα υπέρογκα ποσά που έχουν καταβληθεί για διαφημιστική δαπάνη, εικονικά τιμολόγια, συμβάσεις αγοράς όπως και μίσθωσης ακινήτων, διορισμούς κ.ά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής, Γιώργος Λαμπρούλης, σημείωσε ότι και σε αυτήν την περίπτωση, όπως και στο «Ερρίκος Ντυνάν», τα ζητήματα που αναδεικνύονται προέρχονται από την «ιδιωτικοοικονομική λειτουργία φορέων, του συγκεκριμένου φορέα αλλά και άλλων φορέων υπηρεσιών Υγείας και την εμπλοκή με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα», στο πλαίσιο «μιας συγκεκριμένης πολιτικής, με αντιλαϊκούς νόμους, που παραμένουν βέβαια σε ισχύ μέχρι και σήμερα και με την παρούσα κυβέρνηση».

Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το κομμάτι των εργασιακών σχέσεων, σημειώνοντας ότι εκτός των άλλων «το ΚΕΕΛΠΝΟ αξιοποιείται ως κρατικό δουλεμπορικό γραφείο. Προσλαμβάνει προσωπικό για τις μονάδες Υγείας με διάφορες ελαστικές μορφές εργασίας, ορισμένου χρόνου, με μπλοκάκι, με χαμηλές αμοιβές και με περιορισμένα δικαιώματα, επιδόματα, άδειες κ.λπ., συμβάλλοντας κατ' αυτόν τον τρόπο, ως θεσμικό όργανο της πολιτείας, στο τσάκισμα του δικαιώματος στη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα και στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων».

Επισήμανε: «Δεν αμφισβητούμε τη δυνατότητα ή τη λειτουργία ενός τέτοιου κεντρικού οργάνου, το οποίο θα έχει την εποπτεία και θα ασκεί έναν έλεγχο στη βάση του κράτους σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Υγείας, της πρόληψης, της προαγωγής υγείας κ.λπ. Ομως, δείτε τι υποδομές υπάρχουν σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και δείτε και στα νοσοκομεία τα τεράστια προβλήματα».

Σημείωσε ότι υπάρχει προβληματισμός όσον αφορά το έργο της Επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση ζητημάτων για το ΚΕΕΛΠΝΟ αφού το μόνο που έχει στα χέρια της είναι μία δικογραφία, ενώ όλα τα αρχεία του ιδρύματος είναι υπό δικαστικό, εισαγγελικό έλεγχο χωρίς να έχει δυνατότητα πρόσβασης η Επιτροπή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ