Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΦΥΛΟΥ»
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη η συζήτηση του νομοσχεδίου με θέμα τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ η συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη βδομάδα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε χαμήλωσε από τα 17 στα 15 έτη την ηλικία από την οποία ένα άτομο μπορεί να ζητά την αλλαγή του φύλου που αναγράφεται στα δημόσια έγγραφά του. Στις περιπτώσεις των 15χρονων και 16χρονων πρόσθεσε, ωστόσο, την προϋπόθεση να υπάρχει «γνωμάτευση ιατρικού συμβουλίου το οποίο θα συσταθεί στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού"».

Τη θέση του ΚΚΕ επανέλαβε ο Γιάννης Δελής, απαντώντας στην προσπάθεια διαστρέβλωσης που ξετυλίχτηκε και στις τρεις συνεδριάσεις της Επιτροπής, με «πρώτα βιολιά» τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως το ΚΚΕ αναγνωρίζει το δικαίωμα της αλλαγής του φύλου στα νομικά έγγραφα ατόμων που βιώνουν έντονη σύγκρουση ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του φύλου τους και στο φύλο που νιώθουν ότι ανήκουν, για βιολογικούς, κοινωνικούς ή άλλους λόγους. Παράλληλα, επισήμανε πως η νομική αναγνώριση αυτού του ατομικού δικαιώματος χρειάζεται να βασίζεται σε ορισμένα αντικειμενικά επιστημονικά κριτήρια, χωρίς την προϋπόθεση της χειρουργικής επέμβασης.

Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω, σημείωσε πως το υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν προσεγγίζει στο ελάχιστο τις κοινωνικές προϋποθέσεις για να στηριχθεί το ατομικό δικαίωμα, αντίθετα αρνείται την αναγκαιότητά τους. Μάλιστα, επισήμανε την αντίφαση στην τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης που εισάγει την προϋπόθεση της γνωμοδότησης από ιατρικό συμβούλιο δημόσιου νοσοκομείου για τις περιπτώσεις ανήλικων 15 και 16 ετών αλλά αρνείται τη χρησιμότητα μιας ανάλογης πρόβλεψης για άτομα, π.χ. 18, 19 και 20 ετών.

Οσο κακή είναι η απολυτοποίηση των βιολογικών κριτηρίων, άλλο τόσο κακή είναι και η πλήρης άρνησή τους, υπογράμμισε ο Γ. Δελής, δίνοντας μια απάντηση στις τοποθετήσεις που κατηγόρησαν το ΚΚΕ για «βιολογισμό». «Η επιστημονική προσέγγιση του θέματος γίνεται μόνο όταν συνδυάζονται και δεν διαχωρίζονται τα βιολογικά με τα κοινωνικά κριτήρια για το φυλετικό προσδιορισμό. Αυτό, ακριβώς, είναι που αρνείται το νομοσχέδιό σας. Μα και αυτό ακριβώς αποτελεί και τη βάση για τη θέση του ΚΚΕ», ξεκαθάρισε. Σχολίασε ακόμα πως οι θεωρίες του λεγόμενου «κοινωνικού φύλου», που παρουσιάζουν το φύλο αποκλειστικά και μόνο ως ένα «καλούπι» που προσδίδει η κοινωνία στο άτομο, συνιστούν ανορθολογισμό και ιδεαλισμό που «δεν μπορούν να παρουσιάζονται ως προοδευτισμός».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ