Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ξεκαθαρίζει ότι οι θυσίες για το λαό δεν θα έχουν τέλος

Τις άγριες θυσίες χωρίς τέλος του λαού, στο βωμό της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, προδιέγραψε με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Παναγιώτης Λιαργκόβας, μιλώντας χτες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου Εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, όπου παρουσίασε τις δύο τελευταίες (Γενάρης - Ιούνης) τριμηνιαίες εκθέσεις του Γραφείου του Κρατικού Προϋπολογισμού.

«Η οριστική έξοδος στις αγορές το 2018 δεν θα σημάνει το τέλος της εποπτείας της ελληνικής οικονομικής πολιτικής, παρά τη σχετική αύξηση των βαθμών ελευθερίας στην άσκηση πολιτικής. Θα υπάρχει εποπτεία, προβλέπεται με βάση τους κανονισμούς και τις συνθήκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ΕΕ», ανέφερε, και πρόσθεσε: «Το ρόλο των θεσμών, στη συνέχεια και παράλληλα, θα τον έχουν η πολυμερής εποπτεία της ΕΕ, αλλά και οι ίδιες οι αγορές, και οι τελευταίες μάλιστα θα αξιολογούν την οικονομική πολιτική της χώρας με απρόβλεπτο και πολλές φορές αδυσώπητο τρόπο»...

Περιγράφοντας ένα προς ένα τα ζητούμενα του κεφαλαίου, ανέφερε ότι προϋποθέσεις για να επιτευχθεί «η οριστική έξοδος της χώρας στις αγορές» είναι πρώτον η «συνέχιση της δημοσιονομικής σταθερότητας», δεύτερον «να διασφαλιστεί η οικονομική μεγέθυνση με διάρκεια, πράγμα που συνυφαίνεται με την εφαρμογή του μνημονίου και, αφού τελειώσει το μνημόνιο, με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τώρα και μετά». Εδώ έκανε λόγο για καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των «αξιολογήσεων», στις «αναδιαρθρώσεις στην αγορά εργασίας», «στις ιδιωτικοποιήσεις», για υψηλή φορολόγηση που «αποτρέπει επενδύσεις», και γραφειοκρατία, θέτοντας το ερώτημα αν ήταν ανάγκη να καθυστερήσει τόσο η επένδυση του Ελληνικού κ.λπ. Τρίτον «να επιτευχθεί κοινωνική σταθερότητα και συνοχή», δηλαδή εργασιακή ειρήνη, και τέταρτον «να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση», στέλνοντας το σχετικό μήνυμα στο φόντο των εξελίξεων που «τρέχουν» για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, δείχνοντας ποιος είναι ο καβγάς με την κυβέρνηση, αφού σημείωσε ότι «για εμάς αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επενδύσεις είναι έννοιες ασύμβατες», κατηγόρησε τη κυβέρνηση για ανικανότητα στην προώθηση των αναδιαρθρώσεων που θέλει το κεφάλαιο. «Προφανώς, δεν θα έρθουν ξένες επενδύσεις, γιατί η φορολογία έχει αυξηθεί, οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν διογκωθεί, η πιστωτική συρρίκνωση συνεχίζεται, η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ είναι αργή και χαμηλή, διαρθρωτικές αλλαγές που θα βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν υλοποιούνται», σημείωσε.

Πρωταρχικός στόχος του λαού η σύγκρουση με αυτήν την πολιτική

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ανέφερε ότι τα μέτρα για τους εργαζόμενους, συνολικά για το λαό, που υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν έχουν τέλος, τονίζοντας ότι «η ίδια η ΕΕ είναι ένα μέτρο, ένα σφαγείο, από την άποψη ότι αυτή επιβάλλει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, τους αυτομάτους "κόφτες", όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις χώρες - μέλη».

«Εδώ μπαίνει ένα ερώτημα», σημείωσε: «Στο δεδομένο πλαίσιο υπάρχει άλλο μείγμα, όπως ισχυρίζονται η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ); Δηλαδή το πρόβλημα είναι να μας απασχολήσει, από ποια "τσέπη" θα τα πάρουνε, από τον ελληνικό λαό; Από τη στιγμή που ούτε η ΝΔ, ούτε η ΔΗΣΥ, ούτε οι άλλες δυνάμεις αμφισβητούν τη βασική αιτία, που είναι ότι πρέπει να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων - καπιταλιστικές είναι οι επιχειρήσεις, είτε κρατικές είναι είτε ιδιωτικές - και η κερδοφορία τους. Αυτή είναι η πηγή που απαιτεί καθημερινά όλο και περισσότερες θυσίες», για να προσθέσει: «Αρα, λοιπόν, αυτή η προοπτική δεν μπορεί να διαμορφώσει καμία διέξοδο προς όφελος του λαού».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε πως «εμείς το λέμε καθαρά. Υπεύθυνος είναι ο κινητήριος μοχλός του συγκεκριμένου συστήματος στο οποίο ζούμε, δηλαδή το καπιταλιστικό κέρδος», που βασίζεται στις σημερινές σχέσεις ιδιοκτησίας, και ως εκ τούτου πρωταρχικός στόχος για το λαό πρέπει να είναι η σύγκρουση με αυτήν την πολιτική και «η οργάνωση της πάλης, για αποκατάσταση βεβαίως των απωλειών, για παρεμπόδιση της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης, ενταγμένη σε αυτό που λέμε εμείς, στο συνολικότερο σχέδιο ρήξεων και γενικότερων ανατροπών, για το σοσιαλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ